Forma viva Portorož 2021 je jubilejni dogodek, ki septembra obeležuje 60. obletnico. Praznovanje se bo pričelo v petek, 10. septembra 2021, ob 10. uri s tiskovno konferenco in kratkim spremljevalnim programom na kiparskem delovišču Forme vive. Prisotni bodo sodelujoči umetniki, predstavniki istrskih občin in pokrovitelji dogodka ter posebna mednarodna gostja. Otvoritveni slovesnosti bo sledil večerni koncert na osrednjem zgodovinskem prizorišču parka skulptur (predel Linder), v čudovitem naravnem amfiteatru, obdanem s cipresami, na konici polotoka Seča. Nastopil bo komorni orkester I Filarmonici di Roma s posebnim programom, v organizaciji Združenja »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini« Piran.

V znamenju narave in njene tesne prepletenosti s sodobno umetnostjo se letošnji simpozij ponuja kot navdih za ustvarjanje štirih kiparjev, ki so bili zaradi njihove mednarodne prepoznavnosti in uveljavljenosti neposredno povabljeni k udeležbi: Mario Lopes (1981) iz Portugalske, Jure Markota (1985) iz Slovenije, Alberto Scodro (1984) iz Italije in Max M. Seibald (1968) iz Avstrije.

Z izborom Avstrijca Maxa Seibalda, enega od najpomembnejših zastopnikov avstrijskega sodobnega kiparstva, ki je tudi dobitnik prestižnih mednarodnih nagrad za likovne in arhitekturne dosežke, smo želeli opozoriti na pomen in izvor simpozijskega dogajanja, ki se je leta 1959 začelo v Avstriji in se kasneje razmahnilo po vsem svetu. Tudi drugi sodelujoči kiparji, Alberto Scodro, Jure Markota in Mario Lopes, so nepogrešljivi na evropskem umetniškem zemljevidu in predstavljajo kiparski vrh uveljavljenih umetnikov srednje generacije (mid-career), ki simbolno kleše kulturni in generacijski duh naše globalno povezane družbe 21. stoletja.

Ob tradicionalnem klesanju kamna bo jubilejni praznik podkrepil nadarjeni francoski vizualni in konceptualni umetnik Vincent Ceraudo (1986) iz Pariza. V parku skulptur na Seči bo ustvaril posebno umetniško intervencijo, ki jo bo predstavil ob zaključku simpozija. Rdeča nit njegovega posebnega projekta je iskanje simbioze med kamnom, glasbo, svetlobo, tradicijo in sodobnostjo.

Jubilejni simpozij bo potekal pod vodstvom v. d. direktorice Obalnih galerij Piran Mare Ambrožič Verderber in kustosinje dr. Majde Božeglav JapeljPrvič v zgodovini te manifestacije bodo kiparske umetnine ustvarjene za štiri javne lokacije obalnih mest: v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Občine slovenske Istre so s svojim sodelovanjem na letošnjem simpoziju podprle to edinstveno nacionalno prireditev, ki je v mednarodnih krogih prepoznavna že šest desetletij.

Jubilejno simpozijsko leto (10. 9. 2021–16. 10. 2021) bo spremljal vsebinsko bogat program, ki nastaja v sodelovanju s številnimi partnerji, gospodarskimi akterji in lokalnimi skupnostmi.

Realizacijo projekta so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Piran, Mestna občina Koper, Občina Izola in Občina Ankaran v sodelovanju z Združenjem »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini« Piran, Mediadomom Pyrhani, Avditorjem Portorož – PortoroseCentrom za kulturo, šport in prireditve Izola, School for Curatorial Studies Venice ter pokrovitelji Turistično Združenje Portorož, g.i.z., Vinakoper d.o.o., Javno podjetje OKOLJE Piran d.o.o., Cappuccino, Mestna Kavarna Piran in Trixin d.o.o.

V času simpozija bodo potekale različne didaktične aktivnosti za vse starostne in družbene skupine v koordinaciji kustosinje Obalnih galerij Piran Ane PapežBogat program bo med drugim vključeval tako laboratorije za oblikovanje kamna, kjer se bodo udeleženci pod vodstvom kiparjev seznanjali z orodji in tehnikami klesanja, kot delavnice sodobnega plesa. Ponudba delavnic bo sproti objavljena na spletni strani Obalnih galerij Piran.

Forma viva 2021 nastaja s pomočjo mladih sodelavcev Mednarodnega programa Internship OGP, v sestavi: Clemente Miccichè (kustos), Samantha Chia (likovna kritičarka) in Giorgia Simioni (kreativni vodja). Slednji so ob spominu na obletnico posodobili splet Obalnih galerij Piran in bodo pripravili priročni vodič Forma viva 2021.

Ta bo vseboval informacije o kiparskem dogodku ter nekatere druge koristne podatke o krajih in kulturnih znamenitostih slovenske Istre. Pomemben informativni presežek letošnje manifestacije predstavlja realizacija trojezičnega spletnega avdio-video vodiča z imenom VIRTUALNA FORMA VIVA, s kratkimi opisi enaindvajsetih skulptur v parku in zunaj njega. Avtorja spletnega projekta sta režiser in montažer Črt Brajnik ter spletni informatik Marko Peršolja iz Kopra. Dostopen je na posodobljeni spletni strani:

www.obalne-galerije.si (Razstave – Virtualna Forma viva).

Dogodki v času simpozija

Od ponedeljka, 13. 9. 2021 do sobote, 16. 10. 2021

Forma viva BITE

Ustvarjanje po mestih slovenske Istre

Različne lokacije: Občina Piran, Občina Izola, Mestna občina Koper, Občina Ankaran

»Pedagoške kocke« oz. leseni kubusi so namenjeni ustvarjalnemu barvanju najmlajših.

Delavnice sodobnega plesa

Park skulptur Forma viva, Seča

Študentka sodobnega plesa na Plesni akademiji v Ljubljani, Kristina Slapernik bo vodila delavnice na tematiko simpozija Art & Nature v muzeju na prostem.

Likovne delavnice

Park skulptur Forma viva, Seča

Delavnico ustvarjanja v siporeksu bo vodil akademski kipar Miha Pečar. Potekala bo neposredno na delovišču.

Predstavitve na delovišču

Umetniki se predstavijo v dialogu s širšim občinstvom.

Vodstva po Parku skulptur Forma viva Portorož

Po dogovoru.

FINISSAGE – ZAKLJUČNI PROGRAM S POSEBNO PROSTORSKO INTERVENCIJO

Petek, 15.10.2021

Tiskovna konferenca

VINAKOPER

Ob 12. uri

Predstavitev simpozijskih dosežkov: Mara Ambrožič Verderber, v. d. direktorice Obalnih Galerij Piran in Majda Božeglav Japelj, kustosinja Obalnih Galerij Piran.

Predstavitev posebnega projekta: Vincent Ceraudo, umetniška intervencija videasta in fotografa iz Francije.

Prisodni bodo lokalni sodelavci, umetniki in pokrovitelji dogodka.

Tiskovni konferenci bo degustacija vina, ki nosi etiketo 60-obletnice Forme vive!

Sobota 16.10.2021

FINISSAGE

Seča, Park skulptur Forma viva

Ob 17. uri

Slovesen zaključek, odprtje posebnega projekta in predstavitev kiparskih del umetnikov (Mario Lopes, Jure Markota, Alberto Scodro in Max M. Seibald).

Posebna umetniška intervencija v prostor: Vincent Ceraudo.

Več o programu in urnikih dogodkov na spletni strani: www.obalne-galerije.si.

Dogodki in prireditve ob kiparskem simpoziju

PROGRAM OB ODPRTJU

Petek, 10. september 2021

Tiskovna konferenca

Kiparsko delovišče, Seča pri Portorožu

Ob 10. uri

Uvodni govor na jubilejnem dogodku: Mara Ambrožič Verderber, v. d. direktorice Obalnih Galerij Piran

Predstavitev Forme vive 1961-2021: Majda Božeglav Japelj, kustosinja Obalne Galerije Piran

Posebna gostja: dr. Alicia Knock, muzejska svetnica in kustosinja zbirke za centralno in vzhodno Evropo, muzej Moderne in sodobne umetnosti Centre Georges Pompidou, Pariz.

Predstavitev kiparjev: Mario Lopes (1981) iz Portugalske, Jure Markota (1985) iz Slovenije, Alberto Scodro (1984) iz Italije in Max M. Seibald (1968) iz Avstrije.

Prisotni bodo občinski predstavniki, lokalnih sodelavci in pokrovitelji dogodka.

Ob 11. uri

Srečanje bo pospremil umetniški performans plesalke Kristine Slapernik in glasbenika Doriana Janežiča, Seča, Forma viva.

Ob 20. uri

Koncert rimskih filharmonikov

Forma viva, predel Linder, Seča

(ob slabem vremenu v Gledališču Tartini Piran)

Program: Melodijja in mojstrstvo v italijanski glasbi

Gioachino Rossini (Pesaro, 1792–Passy, 1868)

Iz zbirke Sei sonate a quattro, Sonata III v C-duru

Allegro | Andante | Moderato

Antonio Vivaldi (Benetke, 1678–Dunaj, 1741)

Koncert v h-molu za štiri violine, violončelo, godala, op. 3, št. 10

Allegro | Largo Larghetto Largo | Allegro

Solisti na violini: Maryse Regard, Fulvio Leofreddi, Patrizio Scarponi, Liliana Bernardi

Giuseppe Tartini (Piran, 1692–Padova, 1770)

Koncert v A-duru D. 96 za violino in godala

AllegroAdagioPrestoLargo Andante

Solist na violončelu: Luca Pincini

Giovanni Bottesini (Crema, 1821–Parma, 1889)

Gran duo concertant za violino in kontrabas

Solist na violini: Riccardo Bonaccini, Solist na kontrabasu: Piero Cardarelli

Ottorino Respighi (Bologna, 1879–Rim, 1936)

Antiche danze ed arie per liuto, Tretja suita v Es-duru

Sobota, 11. september 2021

Koncert

Tartini jeva hiša Piran

Ob 20. uri

Program: Luca Pincini – violončelo, Gilda Buttà- klavir

Sergej Vasiljevič Rahmaninov

Ennio Morricone

Luca Pincini

Astor Piazzolla

Organizacija: Združenje »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini«, Piran, CAN Piran, OGP, Avditorij Portorož. Dogodek pod pokroviteljstvom Občine Piran, Ljudske univerze iz Trsta, Ministrstva za kulturo RS in v sodelovanju Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti CAN.

Zgodovina

Virtualna Forma viva