Piranski dnevi arhitekture (PDA) so mednarodna arhitekturna konferenca z eno najdaljšihtradicij na svetu. Potekajo vsako leto od leta 1983, predzadnjo soboto v novembru v očarljivem gledališču Tartini v srednjeveškem Piranu. Pobudnik in dolgoletni predsednik organizacijskega odbora konference je bil arhitekt prof. Vojteh Ravnikar (1943–2010). Od leta 2008 jovodi in organizira generacija mlajših arhitektov.

Namen konference je ovrednotiti sprotne arhitekturne smernice in predstaviti najbolj inovativne ideje arhitekturne in prostorskeprodukcije. Piranski dnevi arhitekture odkrivajo in predstavljajo arhitekte, ki so v svojem ustvarjanju inovativni, obenem pa spoštujejo geografski in kulturni kontekst ter si tako prizadevajo za ohranjanje prostorske in arhitekturne identitete in raznolikosti.

Na konferenci je predavalo veliko svetovno priznanih arhitektov, med njimi Friedrich Achleitner, Boris Podrecca, Heinz Tesar, Luigi Semerani, Gino Valle, Eduardo Souto de Moura, Alvaro Siza Vieira, Peter Zumthor, EnricMiralles, SverreFehn, Kenneth Frampton, David Chipperfield, Wang Shu … Številni mednjimi so pozneje prejeli prestižne mednarodne arhitekturne nagrade, kot so Pritzkerjeva nagrada, evropska nagrada Mies van der Rohe ali bienalni beneški arhitekturni lev. PDA konferenco vsakoleto spremlja tudi vrsta arhitekturnih razstav. Med njimi je najpomembnejša mednarodna razstava za prestižnonagrado Piranesi.

Mednarodna arhitekturna nagrada Piranesi, prvič podeljena leta 1989, se v sklopu mednarodne konference Piranski dnevi arhitekture podeljuje za najboljše arhitekturne realizacije, nastale v zadnjih dveh letihna območju Srednje Evrope. Nagrada se imenuje po italijanskem umetniku iz 18. stoletja, Giovanniju Battista Piranesiju (1720–1778), čigar družina prihaja iz Pirana. Razstava za nagrado Piranesi, ki je vsako leto v sklopu Piranskih dnevov arhitekture, predstavlja nova dela arhitektov Srednje Evrope, nastala v zadnjih dveh letih. Projekte vsako leto konec oktobra izberejo in predlagajo nacionalni selektorji osmih držav: Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije.

www.pida.si