FORMA VIVA PORTOROŽ 2023 |

Mednarodni simpozij kiparjev: Umetnost & narava | Delovišče Forma viva na Seči pri Portorožu, 25. 9.–28. 10. 2023 | 

Kiparja: Ištvan Išt Huzjan (Slovenija), Emma Jääskeläinen (Finska)

Ištvan Išt Huzjan

Foto: Magdalena Strnisa

Delovišče kiparskega simpozija FORMA VIVA PORTOROŽ na seškem polotoku je v ponedeljek, 25. 9. 2023, oživelo. Z mogočnimi bloki istrskega kamna Kanfanar – Istrski rumenec – se  tokrat spopadata dva umetnika, Ištvan Išt Huzjan iz Slovenije in Emma Jääskeläinen iz Finske. Izvedbo te letošnje mednarodne umetniške prireditve so omogočili Ministrstvo za kulturo RS ter dve obalni občini: Piran in Ankaran.

Portoroški simpozij, ki se ponaša s šestdesetletno tradicijo, omogoča umetnikom iz vseh koncev sveta redko priložnost soočanja z velikimi formati kiparskega gradiva, kamna. Ta že od samih začetkov prihaja iz hrvaških kamnolomov. Za izbrane udeležence na bienalnih srečanjih ostaja, poleg družabnega vidika, zanimiva zlasti izkušnja ustvarjanja na prostem, v naravnem okolju in za znane končne lokacije. Ker so se prostorske zmogljivosti parka na Seči s časom izčrpale, nove skulpture zadnja leta vstopajo v urbana jedra, na zelene površine ter parke obalnih istrskih mest. V vse bolj napetem ozračju ekoloških preokupacij sodobnega človeka postajajo urbani pejsaži in zelene oaze s tovrstnimi umetniškimi intervencijami prostori za sodobna spraševanja o okolju, o bolj odgovornem in spoštljivem odnosu človeka do narave. Zato tudi letošnji simpozij ohranja pred dvema letoma zastavljeno tematiko odnosa med umetnostjo in naravo. Ta binomij, ki je zaznamoval prakse in teorije umetnosti vseh časov, ostaja vir navdiha tudi za izpovedi sodobnih vizualnih ustvarjalcev. Ištvan Išt Huzjan (Slovenija) in Emma Jääskeläinen (Finska) se uvrščata med tiste predstavnike mlajše generacije, ki vokacijo sodobnega umetnika razumeta v kontekstu osveščenega družbenega delovanja. Avtorja sta že vrsto let aktivno prisotna doma in v mednarodnem likovnem prostoru.

Simpozij se, ob nepogrešljivem angažmaju kolektiva OGP ter zunanjih strokovnih sodelavcev, odvija pod vodstvom kustosinje Obalnih galerij Piran, dr. Majde Božeglav Japelj. Tudi letošnji dogodek in vse spremljajoče dejavnosti se odvijajo v sodelovanju s številnimi partnerji: Vinakoper, Okolje Piran, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, CAN in Kulturni krožek/Circolo culturale Il Faro Reana del Rojale, organizator kiparskega simpozija v kraju Vergnacco v Furlaniji – Julijski krajini. Od tu prihajata tudi letošnja asistenta na simpoziju, dva mojstra kamna: Pablo Augusto Garelli in Franco Cadeddu.

V mesecu dni, kolikor bo trajalo kiparsko ustvarjanje na delovišču portoroške Forme vive, se bo odvijal vsebinsko bogat spremljevalni program.

Kot običajno bo velik del pozornosti namenjen didaktičnim aktivnostim za vsa starostna obdobja. Skupaj z akademsko kiparko Tio Avsec jih bo organizirala kustosinja OGP Ana Papež (info@obalne-galerije.si). Posebno zanimivo bo v živo spremljati postopek čiščenja izbranih skulptur v parku, ki ga bo izvajal restavrator Rok Pahor. S tem želimo spodbujati zanimanje za kiparski simpozij, zbirko skulptur na prostem in kamniti material, iz katerega so bile ustvarjene.

Ob priložnosti praznika Občine Piran bo na delovišču FV v petek, 13. 10. 2023, ob 12. uri, potekal DAN V PARKU, neformalno druženje s kiparji in organizatorji, medtem ko bomo slovesni ZAKLJUČEK FORMA VIVE tradicionalno preživeli na delovišču FV v soboto, 28. 10. 2023, ob 12. uri.

Takrat bo na voljo tudi publikacija z informacijami o kiparskem dogodku in z njim povezanimi dogodki.

V skladu z vizijo organizatorja simpozija in upravljalca parka kamnitih skulptur na Seči, OGP,  novi kipi že več kot desetletje vstopajo v urbana jedra, na zelene površine ter parke obalnih mest. Obstajajo pa tudi  prostori, ki niso urbani, a vseeno podvrženi človeškemu poseganju oziroma postajajo predmet dolgoročnih občinskih prostorskih načrtov. Vse z namenom ustvarjanja ambientalno bolj uravnoteženega okolja, kjer umetniška dela postajajo generator nove kolektivne zavesti o bolj spoštljivem odnosu človeka do narave, omogočajo oživljanje izbranih lokacij in  spodbujajo aktivno izkušnjo sobivanja različnih generacij.

Emma Jääskeläinen (Espoo, 1988) je leta 2018 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Helsinkih. Njeno delo je bilo nazadnje predstavljeno na trienalu Rauma leta 2019 ter v galeriji Raatihuoneen v Turkuju in leta 2018 Galeriji HAM v Helsinkih. Emma Jääskeläinen je bila 2022 razglašena za umetnico leta, prejela je prestižno nacionalno nagrado za mlade avtorje. Znana je po svojih masivno monumentalnih kamnitih skulpturah, ki jih ustvarja iz klasičnih kamnitih materialov, kot so granit, marmor in travertin, a tudi krhkih strukturah, kot je volna, ter predmetov iz vsakdanjega okolja, ki jih interpretira v jeziku sodobne umetnosti. Svoja dela je imela priložnost razstavljati na osebnih in skupinskih razstavah doma in v mednarodnem prostoru. Živi in dela v Espooju na Finskem.

Ištvan Išt Huzjan (Ljubljana, 1981) je leta 2005 diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Kasneje se je izpopolnjeval na Državni akademiji za vizualne umetnosti v Amsterdamu, v Changdongu v Seulu, v Antwerpnu in New Yorku. Leta 2006 je ustanovil lastno založniško hišo za knjige umetnika 21st Century Books. Leta 2013 je prejel Nagrado Fernand Baudin v Belgiji in dve leti kasneje  Veliko nagrado žirije na 31. grafičnem bienalu v Ljubljani. Osebna umetniška poetika tega ustvarjalca, ki se udejanja v različnih medijih, knjigah umetnika in performativnih praksah,  temelji na raziskovanju osebnega življenja, prilaščanju preteklosti, ki pa je vedno povezano s sedanjostjo. Samostojno in skupinsko je razstavljal doma in na tujem, leta 2008 tudi v koprski Galeriji Meduza. Živi in dela v Ljubljani.

Simpozijsko dogajanje od 25. septembra do 28. oktobra 2023 bo pospremil vsebinsko raznolik itinerarij dogodkov, ki nastajajo v sodelovanju s številnimi partnerji, gospodarskimi akterji in lokalnimi skupnostmi. Kot običajno tudi tokrat ne bodo umanjkale  različne didaktične aktivnosti za vsa starostna obdobja. Program bo vključeval laboratorije za oblikovanje kamna, kjer se bodo udeleženci pod vodstvom kiparjev seznanjali z orodji in tehnikami klesanja.