Tiskovna conferenca: 11. oktober 2021, ob 12. uri 

Vinakoper, Koper |

Finissage: 16. oktober 2021, ob 18. uri

Forma viva na Seči |

Letošnji jubilejni kiparski simpozij FORMA VIVA PORTOROŽ 1961-2021 se bliža koncu. Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na dveh ključnih dogodkih te manifestacije, in sicer, na tiskovni konferenci in zaključni prireditvi.

Tiskovna konferenca bo potekala v vinskem Hramu VINAKOPER v Kopru, 11. oktobra 2021 ob 12. uri. Poleg medijev bodo vabljeni sodelavci projekta Forma viva, župani obalnih občin in podžupani, umetniki, pokrovitelji in soorganizatorji dogodka. Povabili smo tudi soprogi pokojnih pobudnikov in organizatorjev FV, gospo Marjanco Lenassi in Nedo Milkovič.

Zaključna prireditev bo potekala na delovišču Forme vive na Seči, 16. oktobra 2021, ob 18. uri. Predstavitvi kiparskih stvaritev in slavnostnim govornikom bo sledila svetlobna instalacija francoskega videasta Vincenta Ceraudoja.

Projekcija se bo pričela ob 19.uri (več o dogajanju v skrajšanem napovedniku spodaj).

V pričakovanju na skorajšnja srečanja, vas lepo pozdravljamo!

FOCUS FORMA VIVA 2021

Jubilejni simpozij poteka pod vodstvom direktorice OGP Mare Ambrožič Verderber in kustosinje dr. Majde Božeglav Japelj. Tradicionalno klesanje kamnitih skulptur štirih priznanih kiparjev (Mario Lopes iz Portugalske, Alberto Scodro iz Italije, Max M. Seibald iz Avstrije in Jure Markota iz Slovenije) se bo zaključilo z dinamičnim programom posvečenim umetnosti in naravi. Prvič v zgodovini te manifestacije bodo kiparske umetnine ustvarjene za štiri javne lokacije obalnih mest: v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Občine slovenske Istre so s svojim sodelovanjem na letošnjem simpoziju podprle to edinstveno nacionalno prireditev, ki je v mednarodnih krogih prepoznavna že šest desetletij. Več v foto galeriji…

V ponedeljek, 11. 10. 2021, se bo ob 12. uri v prostorih Vinakoper v Kopru s tiskovno konferenco sklenila jubilejna FORMA VIVA PORTOROŽ 2021. Opisu simpozijskih dosežkov (Mara Ambrožič Verderber, direktorica OGP, in dr. Majda Božeglav Japelj, kustosinja OGP), ki bo potekala v prisotnosti kiparjev (Max Seibald, Alberto Scodro in Jure Markota), bo sledila predstavitev zaključnega dogodka pariškega umetnika Vincenta Ceraudoja. Po konferenci bo sledila degustacija vina, ki nosi etiketo jubilejne Forme vive. Več o notah posebne etikete Forma viva si lahko preberete na tej povezavi….

Na tiskovni konferenci bodo prisotni bodo prisotni običinski predstavniki, lokalni sodelavci, umetniki in pokrovitelji dogodka.

V soboto, 16. 10. 2021, bo ob 17. uri v parku skulptur Forma viva na Seči FINISSAGE , slovesen zaključek s predstavitvijo novih kiparskih del in odprtjem posebnega projekta, umetniške intervencije v prostor, Vincenta Ceraudoja.

Med bogatim spremljevalnim programom v času simpozija izstopajo različne in zelo dobro obiskane delavnice, ki jih kustosinja pedagoginja Ano Papež iz OGP organizira za številne šolske skupine. V prijetnem naravnem okolju, parku skulptur, se mladi udeležujejo različnih iger, plesnih delavnic s plesalko in koreografinjo Tamaro Perić ter delavnic kiparjenja iz siporeksa s kiparjem Miho Pečarjem. Udeleženci delavnic se sprehodijo po parku skulptur, kjer spoznajo kratko zgodovino Forme vive in si ogledajo skulpture, ki so nastale v preteklih letih. Pred praktičnim delom delavnic otroci spoznajo delo kiparja, različne kiparske materiale in orodja z napotki za varno ustvarjanje z njimi. V mesecu oktobru načrtujemo še delavnico ustvarjanja iz starega papirja in odpadnih materialov. Ta bo pod vodstvom likovne umetnice in pedagoginje Fulvie Grbac prav tako potekala v parku skulptur Forma viva Portorož. Več o pedagoških aktivnostih na Forma vivi…

Naslov: