Začetek poletne razstavne sezone Obalnih galerij Piran so zaznamovale nove razstave in drugi kulturni dogodki v Ankaranu, Kopru, Piranu in Portorožu. Vabimo vas, da si jih ogledate, vsa razstavišča so poleti odprta tudi v večernih urah.  

Mestna galerija Piran

Do 18. avgusta je na ogled tematska skupinska razstava Vedno na voljo: Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije (izbor). Razstava se posveča umetniški produkciji, ki obravnava družbeni spol in iz njega izhajajoče diskriminacije, seksizem in neenakost za ženske, pri čemer se diskriminacija manifestira na presečišču spola in drugih kategorij in okoliščin, npr. razreda, dela, rase, nacionalnosti, spolne identitete in starosti. Večjezična vodstva po razstavi so na voljo po predhodni najavi nainfo@obalne-galerije.si.
Več na povezavi …

 

Galerija Monfort, Portorož

V portoroškem razstavišču je na ogled prostorska postavitev Brada Downeya z naslovom I am you, you are me (Jaz sem ti, ti si jaz). Avtor se poigrava z aproporcionističnimi prijemi v likovni umetnosti na način, da v lastne produkcije vključuje umetnike, ki so po njegovem mnenju ključni za razumevanje in razvoj sodobnosti. Večjezična vodstva po razstavi so na voljo po predhodni najavi na info@obalne-galerije.si.
Več na povezavi …

 

Galerija Loža, Koper

Koprska Galerija Loža vabi v kabinet čudes, kjer je razstavljen obsežen in raznolik opus Marka Breclja. Na enkratni prostorski postavitvi z naslovom Ložacija Nesprijaznjenega je  predstavljena bogata zapuščina znanega koprskega glasbenika, performerja in aktivista.  Razstavo, ki bo na ogled do 15. septembra, spremljajo različni zanimivi dogodki, izpostavljamo vodstva in projekcije, ki bodo v mesecu juliju vsak petek, od 20. do 21. ure. Več na povezavi: www.dodogovor.org

 

Spominski park, Ankaran

Obalne galerije Piran so pred kratkim občini Ankaran predale skulpturo, poimenovano Družbena ploščad, ki jo je na lanskoletnem mednarodnem simpoziju Forma viva Portorož ustvaril slovenski umetnik Ištvan Išt Huzjan. Z umestitvijo skulpture v javen prostor je vsem mimoidočim omogočen neposreden stik z umetnostjo, ki jo v privlačnem naravnem ambientu doživljamo povsem drugače.
Več na povezavi …

 

Galerija Herman Pečarič, Piran

V okviru projekta ArtLab Meduza je na ogled razstava piranskega ustvarjalca Vaska Vidmarja z naslovom Ti si gozd. V ustvarjalnem kotičku galerije pa bodo tudi v mesecu juliju potekale brezplačne ustvarjalne delavnice za otroke: 6. julija pod vodstvom Vaska Vidmarja in 27. julija pod vodstvom slikarja Ganija Llalloshija.
Več na povezavi …

Hiša Tartini, Piran

22. junij 2024 – 7. september 2024

Samostojna razstava je bila umetniku dodeljena kot posebna nagrada Tartini 2023 v sklopu 58. Ex-tempore Piran. Nagrado podeljuje Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran.

REKVIEM je interdisciplinarno umetniško delo, ki presega tradicionalne žanrske zamejitve. JAŠA s sintezo vizualnih umetnosti, performansa, arhitekturnih posegov, lutkovne umetnosti, poezije in glasbe ustvarja novo, vseobsegajočo celoto, s katero zabrisuje mejo med realnim in konstruiranim prostorom, obiskovalce pa angažira na vseh ravneh doživljanja.

Projekt je plod sodelovanja med Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran, Obalnimi galerijami Piran in Lutkovnim gledališčem Ljubljana.

Dodatne info na povezavi: https://www.obalne-galerije.si/jasa-rekviem/

 

 

Ex-tempore Piran 2024 

Za konec poletja napovedujemo tudi tradicionalni, že 59. slikarski Ex-tempore Piran, namenjen vsem likovnim ustvarjalcem in ljubiteljem umetnosti, v sklopu katerega se bodo odvijale različne spremljajoče dejavnosti. Ex-tempore Piran 2024 se bo letos zaključil s podelitvijo nagrad na Tartinijevem trgu ter otvoritvijo razstav v Mestni galeriji Piran in Galeriji Monfort v Portorožu.

 

Veselimo se srečanja z vami!