Novi razstavi in drugi projekti Obalnih galerijah Piran v mesecu oktobru so v glavnem posvečeni mladi generaciji vizualnih ustvarjalcev. Kot veliko letošnjih dogodkov so večinoma nastali v povezovanju z drugimi institucijami doma in v tujini.

Prvi v nizu je bil virtualni in je potekal 4. 10. 2022, ob 17. uri na platformi twitter Museo Madre iz Neaplja (Italija). Performativni dogodek HSD SHOW CASE italijanskega umetnika FRANCESCA BERTELEJA (1978), prejemnika nagrade ITALIAN COUNCIL  2018 – 4. edicija, je trajal dve uri, v prisotnosti umetniških kritikov, muzejskih direktorjev, raziskovalcev in umetnikov. Projekt, posvečen opazovanju digitalnih tehnologij in njihovi vseprisotnosti v obliki novega vizualnega režima, ki močno vpliva na nastajanje in spreminjanje družbene domišljije, je bil zasnovan leta 2019 v sodelovanju Obalnih galerij Piran in s podporo Italian Councila, direktorata za umetnost in arhitekturo DGAAP, Ministrstva za kulturo Republike Italije.

Intenzivno sodelovanje s šolami smo v OGP v zadnjih letih razširili s sodelovanjem z Univerzo na Primorskem, Pedagoško fakulteto Koper (UP PEF), s študijskim programom Vizualne umetnosti in oblikovanje (VUO). Pred nami je nova, četrta edicija skupnega projekta, manifesta SPEKULA 2022. Osrednja razstava IN THE MIDDLE, OFF – V vmesnem pogledu / Nella visione intermezza bo v Galeriji Meduza v Kopru. Že iz naslova je lahko razbrati, da gre za nekakšen posluh do narave vidnega, zaznave in upodabljanja lastnih idej skozi arhetip predpostavljenih vzorcev družbene rasti. Predstavili se bodo štirje umetniki: ŽIGA KARIŽ, VIKTOR BERNIK, IGOR ANDJELIĆ in LEON ZUODAR. Otvoritev razstave bo v četrtek, 13. 10. 2022, ob 18. uri, na ogled bo do 30. 12. 2022. Razstavo bodo spremljali različni dogodki o aktualni problematiki in dognanjih v umetniških trendih, ki se bodo odvijali v Galeriji Meduza in na drugih lokacijah. Več informacij na povezavi …

V petek, 21. 10. 2022, bo ob 18. uri v Galeriji Monfort v Portorožu otvoritev razstave NEXT GENERATION, namenjene mladim umetnikom in študentom iz sedmih likovnih akademij in univerzitetnih programov za vizualno umetnost (Benetke, Dunaj, Ljubljana in Koper). Projekt je mišljen kot kolektivni moment druženja in soočanja mednarodne skupine 13 profesoric, umetnikov, docentov in 33 študentov. Obalne galerije Piran želijo s to pobudo odpreti svoja vrata mednarodno priznanim izobraževalnim ustanovam iz področja likovne umetnosti. Obenem se na ta način ponuja priložnost, da strokovnjaki, javnost in mladi ustvarjalci in ustvarjalke skozi praktično in eksperimentalno delo spoznavajo in sodelujejo v muzejsko-galerijskem okolju. Cilj razstave je širši javnosti omogočiti vpogled v razmišljanje prihajajoče generacije avtorjev in avtoric, ki še raziskuje lastno izražanje v izraziti medijski večplastnosti in se na neobremenjen način sprašuje po pomenu likovnih praks v današnjem turbulentnem obdobju.

Študenti: Yirui Fang, Alberto Favaro, Alexandrina Godrogea (Accademia di Belle Arti di Venezia – ABBA, Benetke); Lorenzo Ercoli, Giacomo Furlan, Moreno Hebling, Alice Mestriner, Ahad Moslemi, Filippo Perfetti, Noemi Restani, Elena Roccaro (Università Iuav di Venezia, Arti Visive e Moda ─ Iuav, Benetke); GORGON URBAN, Sebastian Konzett (Accademy of Fine Arts Vienna ─  AFAV, Dunaj); Aliya Daveltova, Marlene Mautner, Daniela Weiss / Litto / The System Collective (Universität für angewandte Kunst Wien ─ UAG, Dunaj); Katarina Cencič, Nina Tovornik, Špela Šedivy (Univerza v Ljubljni, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ─ ALUO); Iva Gregorin Suhadolnik, Marija Klun, Hannah Koselj, Jaka Komac, Sanja Vatić (AVA – Akademija za vizualne umetnosti, Ljubljana); Karmen Bradovent, Ana Šeruga, Ana Južnič, Klara Rus, Uroš Kumer, Nika Oblak, Petja Škrubej, Maja Brus, Andrijana Vesovska (Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta, Vizualne umetnosti in oblikovanje – UP PEF VUO, Koper).

Selektorji: dir. prof. Riccardo Caldura, prof. Nemanja Cvijanović (ABBA, Benetke); doc. mag. Alessandra Messali, prof. Antoni Muntadas (Iuav, Benetke); prof. dr. Marina Gržinić (AFAV, Dunaj); prof. dr. Margarete Jahrmann (UAG, Dunaj); prof. Jože Barši, doc. mag. Metod Frlic, prof. Alen Ožbolt, prof. dr. Polona Tratnik (ALUO UL, Ljubljana); doc. in dekan Pepi Sekulich, izr. prof. in prodekan Miran Mohar (AVA, Ljubljana); izr. prof. dr. Tilen Žbona (UP PEF VUO, Koper). Spremljevalni program razstave vključuje mednarodni simpozij z naslovom NOVI HORIZONTI: GENERACIJE, UMETNOST IN TEME PRIHODNOSTI, ki bo potekal v petek, 21. 10. 2022, in v soboto, 22. 10. 2022 v Galeriji Monfort. Organizira ga Kulturno izobraževalnega društva PiNA in je rezultat strateškega sodelovanja med društvom in Obalnimi galerijami Piran. Program bo objavljen naknadno.

Avtorji in avtorice so bili izbrani na podlagi t. i. professor’s choice oziroma umetnike izbirajo mednarodni selektorji, profesorji, ki so svoj izbor opravili v sklopu univerzitetnih in akademskih programov za sodobno umetnost. Razstava nastaja v produkciji Obalnih galerij Piran in mednarodni koordinaciji raziskovalke in umetnice Corinne Mazzoli. Več informacij na povezavi …

Znameniti kiosk K67, ki ga hranijo Obalne galerije Piran in je, v sodelovanju z Mestno občino Koper, začasno postavljen na Ukmarjevem trgu v Kopru, bo v oktobru zapolnila nova, za kultni objekt nenavadna vsebina rezidenčnega programa TUNE INTO TIDES. Zvočni umetnik TARIK HASKIĆ (1994, Koper) bo na dvotedenski umetniški rezidenci v kiosku oblikoval vrsto parcialnih zvočnih partitur in v procesu raziskovanja z njimi ustvaril javni poslušni prostor. Kurator projekta, ki se bo zaključil s performansom v kiosku v soboto, 29. 10. 2022, je doc. dr. Boštjan Bugarič, arhitekt in docent na Pedagoški fakulteti (VUO) Univerze na Primorskem, s katero se povezujemo tudi ob tej priložnosti. Več informacij na povezavi …

Ob novih dogodkih vas vabimo še na tekoči razstavi, vezani na EX-TEMPORE PIRAN 2022.

Ob velikem zanimanju obiskovalcev in po dvotedenskem zaprtju Mestne galerije zaradi filmskega dogodka v Piranu, smo razstavo izbranih in nagrajenih likovnih del VLII. MEDNARODNEGA SLIKARSKEGA EX-TEMPORA v Mestni galeriji podaljšali do 30. 11.22022. Razstava lanskoletne mlade nagrajenke KLAVDIJE JERŠINOVEC pa je v Galeriji Herman Pečarič v Piranu na ogled do konca oktobra.

Veselimo se prihajajočih dogodkov in druženja z vami!