Leon Zuodar | Foto: Jaka Babnik

Igor Andjelić

Viktor Bernik | Foto: Dejan Habicht

Žiga Kariž

SPEKULA: V vmesnem pogledu |

13.10.2022 – 30.12.2022 | Galerija Meduza, Koper

Četrta edicija manifesta Spekula 2022 predstavlja obširno študijo umetniških del in pojavov, ki s svojo predstavitvijo uresničujejo udejanjanje kulturno umetniške scene in s tem tolmačijo vrednote družbenih kvalitet in norm. Ne tolmačijo zgolj estetizacije konteksta ali sprožajo čustvena dognanja narativnih inscenacij, temveč postavljajo standarde in kode branja tako moralnih vrednot kot beleženja dokumentarnega poistovetenja. V ta namen se glasi naslov »IN THE MIDDLE, OFF – V vmesnem pogledu / Nella visione intermezza«, kot nekakšen posluh do narave vidnega, zaznave in upodabljanja lastnih idej skozi arhetip predpostavljenih vzorcev družbene rasti. Predstavljena dela se vrstijo od likovne umetnosti, prostorske instalacije do intermedijske, konceptualne, družbeno angažirane vizualne umetnosti ter vprašanj in vrednot, ki se porajajo in odzovejo nanje.

Na predstavljeno temo se na osrednji razstavi z naslovom »IN THE MIDDLE, OFF – V vmesnem pogledu / Nella visione intermezza« v galeriji Meduza odzovejo štirje avtorji vidnejšega pomena, kateri postavljajo sodobne standarde likovne oz. vizualne umetnosti in širše. Tako beležimo Žigo Kariža, Viktorja Bernika, Igorja Andjelića in Leona Zuodarja, kjer vsak samostojno narekuje lastne trende in prodorno postavlja paradigme časa in poistovetenje odnosov med kulturo zaznave, uresničevanja visokih ciljev in kompetenc, ki jih je moč dognati in osmisliti skozi vrednote vidnega. Dogodki, ki si sledijo pronicajo različna imena iz sveta umetnosti in kulture. Sledijo razna dogajanja in okrogle mize na temo umetnosti, kjer bomo vzpostavljali stike z aktualnimi problematikami, dognanji in gojili dialog o umetniških trendih.

Vsi dogodki so študijskega pomena in služijo kot platforma za vzpostavitev rasti umetniških dosežkov znotraj lokalne skupnosti, univerzitetnega prostora in promociji novega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti. Spekula 2022 se zato odvija v jesenskem programu Obalnih galerij Piran, ki je vzporedno z razstavo NEXT GENERATION v OGP posvečen mladim mednarodnim talentom iz akademij vizualnih praks iz širše regije, vključno z izborom študentskih del novega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje – VUO.

izr. prof. dr. Tilen Žbona, akad. slik., umetniški vodja

Spekula program 2022

18. oktober 2022 ob 17.00 | Galerija Meduza, Koper

OKROGLA MIZA / POGOVOR / ARTIST TALK

Sodobne kuratorske prakse / Vpogled v delo kustosa na svobodi in v instituciji

NINA JEZA, RENSKE SVETLIN, SARIVAL SOSIČ

Moderator / VID LENARD

 

25. oktober 2022 ob 17.00 | Galerija Meduza, Koper

OKROGLA MIZA / POGOVOR / ARTIST TALK

Institucionalizacija in umetniško produkcijske prakse

BORUT JERMAN, VASJA NAGY, MANOLO COCHO, DARIJA ŽMAK KUNIĆ

 

11. november 2022 ob 18.00 | Galerija Insula, Izola

RAZSTAVA

SPEKULA IV – DNK-Izročilo

JIŘI KOČICA

Kustos / DEJAN MEHMEDOVIČ

 

17. november 2022 ob 17.00 | Galerija Insula, Izola

OKROGLA MIZA / POGOVOR / ARTIST TALK

Igra kot princip ustvarjalnosti

ANŽE OKORN, NORIAKI SANGAWA, PETER CIUHA