NEXT GENERATION | Skupinska razstava | Študenti likovnih akademij in univerzitetnih programov za vizualno umetnost | 

Galerija Monfort, Portorož | petek, 21.10.2022, ob 18. uri | 

Mednarodni simpozij | 

NOVI HORIZONTI: GENERACIJE, UMETNOST IN TEME PRIHODNOSTI | 

Galerija Monfort, Portorož | 

petek, 21. 10. 2022 & sobota, 22.10. 2022, od 9. – 15. ure

 

V petek, 21. 10. 2022, bo ob 18.uri v Galeriji Monfort v Portorožu otvoritev razstave NEXT GENERATION, namenjene mladim umetnikom in študentom iz osmih likovnih akademij in univerzitetnih programov za vizualno umetnost. Projekt je mišljen kot kolektivni moment srečanja, druženja in soočanja mednarodne skupine 13 profesoric, docentov, umetnikov in in 33 študentov, ki bodo med 20. in 22. oktobrom 2022 sodelovali v portoroškem Monfortu.

Obalne galerije Piran želijo s to pobudo odpreti svoja vrata v mednarodnem prostoru aktivnim izobraževalnim ustanovam s področja vizualne umetnosti. Projekt odraža strateške smernice Javnega zavoda Obalnih galerij Piran, ki si prizadeva vzpostavljati strokovno-izobraževalne izmenjave z obstoječimi visokošolskimi programi širšega evropskega prostora, v tem primeru iz Benetk, Ljubljane, Dunaja in Kopra. Obenem se na ta način ponuja priložnost, da strokovnjaki, javnost in mladi ustvarjalci ter ustvarjalke skozi praktično in eksperimentalno delo spoznavajo in sodelujejo v muzejsko-galerijskem okolju.

Simultano in sinergično spodbujanje povezovanja z muzeji, galerijami, študijskimi okolji ter drugimi podpornimi ustanovami in za sodobno umetnost so namreč dejavniki, ki so temeljnega pomena tako za kulturni umetniški milje obalno-kraške regije kot tudi za nacionalni kontekst. Vzpostavljanje mostov med študenti, raziskovalci in visokošolskimi ustanovami lahko na dolgi rok pozitivno vpliva na kakovost in razvoj kulturne zavesti ter obenem nudi možnost za prihodnje povezovanje med novimi generacijami ustvarjalcev in ustvarjalk na njihovi ustvarjalni poti.

Cilj razstave je širši javnosti omogočiti vpogled v razmišljanje prihajajoče generacije avtorjev in avtoric, ki lastno izražanje raziskuje na polju izrazite medijske večplastnosti in se v današnjem turbulentnem obdobju na neobremenjen način sprašuje po pomenu vizulnega ustvarjanja. Razstava s svojo specifično odprtostjo in spremljevalnim simpozijem opozarja, da je potrebno vedno znova, v vsakem zgodovinskem obdobju, krepiti zavest o pomenu in nastajanju sodobne umetnosti.

Na razstavi bodo predstavljena slikarska in video dela, interaktivne igrice, skulpture, fotografije, perfromativni dogodki in prostorske instalacije. Skupaj bo razstavljajo 31 slovenskih in mendarodnih študentov umetnosti: Karmen Bradovent, Maja Brus, Katarina Cencič, Aliya Daveltova, Lorenzo Ercoli, Yirui Fang, Alberto Favaro, Giacomo Furlan, Alexandrina Godorogea, Iva Suhadolnik Gregorin, Moreno Hebling, Ana Južnič, Marija Klun, Jaka Komac, Sebastian Konzett, Hannah Koselj, Uroš Kumer, Marlene Mautner, Alice Mestriner, Ahad Moslemi, Nika Oblak, Filippo Perfetti, Noemi Restani, Elena Roccaro, Klara Rus, Špela Šedivy, Nina Tovornik, Ana Šeruga, Petja Škrubej, GORGON URBAN, Sanja Vatić, Andrijana Vesovska, Daniela Weiss / Litto / The System Collective.

Avtorji in avtorice so bili izbrani na podlagi t. i. professor's choice oziroma udeležence so izbirali  mednarodni selektorji, profesorji.  Ti so svoj izbor opravili v sklopu univerzitetnih in akademskih programov za sodobno umetnost ter ga predstavili Obalnim galerijam Piran.  Končna selekcija del razkriva pester nabor medijske večplastnosti, interdisciplinarnosti in tematske raznolikosti.

Izbor so opravili: direktor Riccardo Caldura in prof. Nemanja Cvijanović (Accademia di Belle Arti di Venezia); prof. Antoni Muntadas, izr. prof. Alessandra Messali (Iuav di Venezia, Laurea Magistrale in Arti Visive e Moda); prof. dr. Marina Gržinić (Accademy of Fine arts Vienna); prof. dr. Margarete Jahrmann (Universität für angewandte Kunst Wien); doc. in dekan Pepi Sekulich in doc. in prodekan Miran Mohar (AVA – Akademija za vizualne umetnosti, Ljubljana); izr. prof. dr. Tilen Žbona

(Univerza na Primorskem, Pedagoška Fakulteta, Vizualne umetnosti in oblikovanje, Koper); prof. Alen Ožbolt, doc. mag. Tomaž Furlan, doc. mag. Jože Barši, doc. mag. Metod Frlic (Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje).

Razstava nastaja v produkciji Obalnih galerij Piran in z mednarodno koordinacijo raziskovalke in umetnice Corinne Mazzoli.

V petek, 21. 10. 2022, ob 9.uri, se začenja spremljevalni program razstave, mednarodni simpozij NOVI HORIZONTI: generacije, umetnost in teme prihodnosti. Zaključil se bo v soboto, 22. 10. 2022 ob 15.uri. Organizacija simpozija je rezultat sodelovanja med Obalnimi galerijami Piran in Kulturno-izobraževalnim društvom PiNA iz Kopra. Dogodek je del programa letošnje 10. edicije festivala IZIS (23. 09. – 16. 10. 2022, v Skladišču Libertas) in skupinske razstave NEXT GENERATION (21. 10. – 31.12. 2022, v Galeriji Monfort). 

Program simpozija: na tej povezavi.

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave in simpozijsko druženje v Galerijo Monfort v Portorožu!