HYBRID GARDENS

Prostorska postavitev, keramika, Galerija Herman Pečarič Piran, 14. 4.─5. 6. 2023
Otvoritev razstave: Petek, 14. 4. 2023, ob 18.00
Kustosinja razstave: Tatjana Sirk
V sodelovanju z Akademijo uporabnih umetnosti Univerze na Reki.

Galerija Herman Pečarič je bila od začetka svojega delovanja s pestrimi vsebinami večkrat prizorišče keramičnih razstav. Med temi gre posebej opozoriti na tiste, ki so bile povezane z Mednarodnim ex-temporom keramike (2000─2015). Po daljšem premoru, ko se je manifestacija leta 2016 še  simbolično sklenila z razstavo keramike iz zbirk Obalnih galerij Piran, razstavišče znova gosti prostorsko postavitev te priljubljene likovne zvrsti.

Instalacija Hybrid Gardens je projektna naloga študentov in mentorjev 1. letnika Akademije za uporabno umetnost (APURI) na Reki, ki so v okviru diplomskega študija Uporabna umetnost, Likovna pedagogika ter Vizualne komunikacije in grafično oblikovanje izbrali predmet keramika. Gre za dobro prakso združevanja ter povezovanja študentov in mentorjev, za skupno zasnovo koncepta in timsko delo, kar se je kmalu izkazalo za uspešen način učenja ter posredovanja znanja in veščin. Posebej velja poudariti ekološko naravnanost projekta z uporabo reciklirane gline, ki jo zbirajo in ločujejo po neuspelih procesih sušenja in žganja. Obenem se študenti s svojim skupnim delom na akademiji počutijo družbeno koristne, saj so končni izdelki izjemno uporabni za dekoracijo interierjev. Predvsem ambienti večjih javnih prostorov, kot so npr. bolnišnice ali šole, tako postanejo bolj prijazni in privlačni.

Hybrid Gardens je delo v nastajanju, ki se nenehno spreminja in se nikoli zares ne konča. Sestavljajo ga ročno izdelani unikati ali multipli, narejeni s kalupi ali 3D tiskom keramike. Učinkujejo samostojno, še večji učinek pa imajo združeni v kompozicije, ki se po modularnem principu sestavljajo in prilagajajo danemu prostoru. Osnovni elementi so narejeni iz gline, organskih ali geometričnih oblik, v naravnih glinenih odtenkih, z različno obdelano strukturo površine (reliefno, gladko, neglazirano, glazirano …), votli in z odprtinami, ki jih naseljuje živi rastlinski svet. Ne glede na izdelavo in obliko je prav kombinacija mrtve materije z živimi organizmi tista, ki daje končnim stvaritvam posebno izrazno moč in poetičnost. Keramične forme v interakciji z rastlinskim svetom tvorijo nove mikro svetove popolnega sožitja in skladnosti. Na skupinski postavitvi se samodejno vzpostavi tudi poseben dialog med različnimi individualnimi likovnimi poetikami. Z vsako novo kombinacijo in v vsakem novem prostoru instalacija ponuja tudi novo estetsko doživetje, pozoren gledalec pa lahko v visečih hibridnih vrtovih zaznava in občuti še veliko več.

Link…

NEMANJA CVIJANOVIĆ: TRG NERAVNODUŠNIH

Pregledna razstava
Mestna galerija Piran, Galerija Meduza, Galerija Loža in Skladišče Libertas Koper, 25. 3.─21. 5. 2023

Vodstvo z avtorjem: Mestna galerija Piran, Četrtek, 6. 4. 2023, ob 16.00

Vodstvo s kustosinjo: Galerija Meduza, Galerija Loža in Skladišče Libertas Koper, Torek, 25. 4. 2023, ob 17.00 in 18.00

Konec marca je v Kopru in Piranu obeležilo odprtje pregledne razstave Trg neravnodušnih hrvaškega umetnika Nemanje Cvijanovića. Razstavljena dela si je ob Mestni galeriji Piran možno ogledati še v Galeriji Loža, Galeriji Meduza in Skladišču Libertas v Kopru. V mesecu aprilu bodo organizirana vodstva po vseh razstaviščih. Na prvem se bodo obiskovalci lahko sprehodili v družbi z umetnikom po Mestni galeriji Piran, v četrtek, 6. aprila 2023 ob 16.uri. Ogled razstave v treh koprskih razstaviščih se bo odvijal v torek, 25. aprila 2023 (ob 17. uri v italijanskem jeziku; ob 18. uri v slovenskem jeziku), pod vodstvom kustosinje Majda Božeglav Japelj. Oba ogleda se pričenjata ob navedenih urah na isti lokaciji, v Galeriji Meduza Koper.

V mesecu maju napovedujemo vodstva z izbranimi zunanjimi strokovnjaki in strokovne delavnice za študente vizualnih praks Univerze na Primorskem (PEF VUO).

Link…

ODPRTA VRATA

Javni poziv za izvedbo razstave v Obalnih galerijah Piran v letu 2023

Projekt Odprta vrata je zasnovan v obliki javnega poziva, ki se zaključi z izborom umetnika/umetnice, kustosa/kustosinje ali umetniške skupine za pripravo razstave. Namen poziva je, da se na področju vizualne umetnosti primorskega prostora na konstruktiven in demokratičen način spodbuja nove umetniške produkcije in alternativne sodobne projekte ter omogoči njihovo prezentacijo v Javnemu zavodu Obalne galerije Piran (JZ OGP).

Rok za oddajo razpisne dokumentacije je do vključno nedelje, 7. 5. 2023.

Link…