Prvi mesec v novem letu je vedno mesec refleksije, analize minulega dela in snovanja novih projektov. Tudi Obalne galerije Piran so z novim letom polne novih načrtov in izzivov, predvsem pa bogatih aktivnosti, razstav in spremljevalnih dogodkov.

Program za leto 2022 je zasnovan večplastno, interdisciplinarno in povezovalno. Spekter delovanja in povezovanja se bo krepil v sodelovanju z drugimi sorodnimi domačimi in tujimi ustanovami, z novimi področji in posamezniki pa tudi z lokalno skupnostjo ter primorskimi umetniki in umetnicami, ki jim tudi letos namenjamo posebno pozornost.

Zato je naš prvi razstavni projekt namenjen v Kopru rojenemu Emilu Memonu (1957), vizualnemu umetniku in glasbeniku, ki je skoraj 40 let živel in ustvarjal na ameriški sceni. Po končanem študiju na likovnih akademijah v Firencah in Ljubljani je Memon leta 1982 s Fullbrightovo štipendijo za magistrski študij odšel iz Slovenije v New York. V takratnem središču svetovnih umetniških trendov je imel priložnost sodelovati s številnimi priznanimi osebnostmi iz sveta umetnosti (Leo Castelli, Andy Warhol, Sol Le Witt, Keith Harring, Mario Merz …). Tik pred izbruhom pandemije Covid-19 pa se je vrnil v domači Koper, kjer trenutno živi in dela.
Osebna razstava z naslovom Saintly Body v koprski Galeriji Loža bo prvi strnjen prerez njegovega dosedanjega dela v Sloveniji. Projekt je nastal v sodelovanju z različnimi akterji in zunanjimi strokovnimi sodelavci. Poleg dveh kustosov razstave, Barbare Borčić (članica SCCA-Centra za sodobno umetnost v Ljubljani) in Tilna Žbone (umetnik in profesor Primorske univerze), je posebna gostja projekta Saintly Body japonska umetnica Natsumi K Goldish, s katero avtor sodeluje že vrsto let. Ob odprtju razstave bo izdan tudi single »LOVE« s plošče Saintly Body v posebni izdaji glasbene založbe Dallas Records iz Ljubljane. Projekt koordinira Tatjana Sirk, kustosinja OGP. Več na povezavi…

Odprtje razstave Emila Memona bo v petek, 4. 2. 2022, ob 18. uri v koprski Galeriji Loža.

Pod zaščitno znamko prešernovanja bo na praznični dan slovenske kulture, 8. februarja 2022, še posebej živahno. Osrednja pozornost bo znotraj vseslovenskega projekta Dediščina v mojem kraju tudi letos namenjena otrokom in mladini iz vse Slovenije.

Prešernovanje za mlade bo potekalo v organizaciji Ane Papež, kustosinje pedagoginje OGP, Matjaža Borovničarja, likovnega pedagoga in akademskega slikarja, ter Andreje Ozebek, likovne pedagoginje. Delavnice so tudi letos realizirane v sodelovanju z Osnovno šolo Šmarje pri Kopru. Naloga učencev/dijakov je, da s pomočjo videa predstavijo kulturno dediščino domačega kraja. Iz zbranih animacij bomo sestavili krajši film, ki se bo neprekinjeno predvajal na dan kulturnega praznika v torek, 8. 2. 2022 na več lokacijah v Kopru, Portorožu in Piranu. Animacija bo dostopna na Fb in Youtube kanalu OGP. Program bo objavljen na povezavi…

Prešernov dan bosta na prostem zaznamovala še dva dogodka, in sicer jutranji kulturni sprehod po mestu, od Titovega trga, kjer bo pred Galerijo Loža na ogled kamnita instalacija Emila Memona, pa vse do pomola ob kopališču, kjer stoji naš znameniti K67, kiosk slovenskega arhitekta Saše Maechtiga, v katerem bo že omenjena projekcija mladinskega animacijskega filma v sklopu pedagoških aktivnosti.

V duhu priprav na državni kulturni praznik z veseljem najavljamo tudi postavitev drugega kipa, ki je bil z drugimi ustvarjen na 60. jubilejni Formi vivi Portorož. Po postavitvi skulpture Maxa Seibalda na seškem polotoku lanskega oktobra je sedaj na vrsti postavitev portugalskega umetnika Maria Lopesa v Ankaranu. Kip bo postavljen na zelenici ob mestni tržnici v četrtek, 3. 2. 2022, kjer bo ob 11. uri potekala protokolarna predstavitev in zdravica z etiketo Malvazije Forma viva 60 let. Dogodka se bodo udeležili ankaranski občinski predstojniki.
V okviru praznovanja bo predstavljena tudi serija skodelic Inform. Perform. Transorm, ki smo jih izdelali s pomočjo generalnega pokrovitelja Capuccino doo in grafičnim studijem FUTURA iz Ljubljane. Uspešnost te 60 let trajajoče mednarodne prireditve povzema medijsko poročilo z digitaliziranimi objavami, ki so dostopne na povezavi: obalne-galerije.si/medijsko-porocilo/.

Pogledi in razlage o nastajanju kipov štirih kiparjev (Max M. Seibald, Jure Markota, Mario Lopes in Alberto Scodro) povzema dokumentarni video s podnapisi v več jezikih, ki jih je realiziral dokumentarist Črt Brajnik. Več na povezavi …

Kulturni dan bomo sklenili z večernim odprtjem razstave Barva, ki jo zima skriva v koprski Galeriji Meduza ob 19. uri. Razstava je del 17. izvedbe projekta Tokrat je na sceni … Dišeče zeleno, ki ga OGP organizirajo v sodelovanju z umetnico Loreno Matic in društvom Opera Viva iz Trsta. Lepoto naravnega okolja, bogatega s floro in favno, bomo občudovali na slikah tržaškega umetnika Antonia Sofianopula, tudi mentorja sodelujočih dijakov gimnazije Gian Rinaldo Carli iz Kopra. Razstavljene bodo še fotografije Mattea De Luca, posnete v naravnem okolju Soškega ustja in rezervatu Isola della Cona. Več na povezavi…

Teden v znamenju kulture se bo končal z vodenimi ogledi dveh razstav v Piranu. V petek, 11. 2. 2022, ob 17. uri bo potekalo vodstvo po slikarski razstavi Joni Zakonjšek, v soboto, 12. 2. 2022, ob 11. uri pa po razstavi slikarja in grafika Mihe Maleša, na kateri se ponuja izbor iz likovnega opusa njegovega piranskega obdobja.

V drugi polovici februarja vabimo na tematsko razstavo Angeli ali zveri, ki jo bomo v sklopu mednarodnega projekta MARAVEE odprli v piranski Galeriji Herman Pečarič v petek, 18. 2. 2022, ob 19. uri. Na jubilejni in obenem zadnji, 20. ediciji Maravee Folle, avtorice Sabrine Zannier, se letos pozornost usmerja na shranjeno dediščino v naših galerijskih depojih. S tem namenom je kustosinja piranske razstave dr. Majda Božeglav Japelj iz likovnih zbirk OGP izbrala starejša dela treh umetnikov: Lászla Cserija (Madžarska), Bruna Paladina (Hrvaška) in Borisa Benčiča (Slovenija) ter jih postavila v dialog z aktualno produkcijo videmske fotografinje Claudie Degano. Več na povezavi…

Veselimo se prihodnjih razstav in dogodkov ter druženja z vami!