Tokrat je na sceni … Dišeče zeleno / Barva, ki jo zima skriva | Matteo De Luca & Antonio Sofianopulo | 

Galerija Meduza Koper | Odvoritev: 8. 2. 2022, ob 19:00 | 8. 2. 2022 – 18. 3. 2022 | 

V sodelovanju s kulturnim društvom Opera Viva iz Trsta

17. izvedba projekta Tokrat je na sceni … Dišeče zeleno je posvečena zeleni barvi, ki simbolizira naravo: pomladni letni čas, ko se živali prebujajo iz zimskega spanja, se vračajo ptice selivke, ko drevesa in rastline ozelenijo, ko poganjajo cvetovi in dišeče zacvetijo, ko življenje prehaja od znotraj navzven. Projekt obeležuje tudi 700-letnico Dantejeve smrti. Veliki italijanski pesnik naravo obširno in poetično opisuje tudi v svoji Božanski komediji, kjer flora in favna, na potovanju v človeško kompleksnost, zaznamujeta Speve.

V srednjem veku je bila zelena barva posvetne ljubezni, v renesansi je dokončno postala barva narave, v sodobnem času je zelena barva zdravja, ekologije, upanja. Barva, ki predstavlja zdravo okolje in njegov trajnostni razvoj za ohranitev zdravega planeta …

“Temna hosta" se v primerjavi s težkim obdobjem “kjer je bila pot izgubljena" ponovno prerodi, kot je to razvidno tudi na treh razstavah: Proti lepemu letnemu času, v kateri obnovljena moč narave obeleži konec zime; Vir, ki razkriva se sooča z znanstvenim pogledom na človeško kompleksnost in v Barvi, ki jo zima skriva, kjer se prebujanje narave, rastlin in živali ter biotska raznovrstnost okolja razvijejo v resnične in nadrealistične podobe.

BARVA, KI JO ZIMA SKRIVA

Razstava je del projekta Tokrat je na sceni … Dišeče zeleno, ki ga OGP organizirajo v sodelovanju z umetnico Loreno Matic in društvom Opera Viva iz Trsta. Lepoto naravnega okolja, bogatega s floro in favno, bomo občudovali na slikah tržaškega umetnika Antonia Sofianopula, tudi mentorja sodelujočih dijakov gimnazije Gian Rinaldo Carli iz Kopra. Razstavljene bodo še fotografije Mattea De Luca, posnete v naravnem okolju Soškega ustja in rezervatu Isola della Cona.

Prebujanje narave poleti, zorenje rastlin in zaključek zimskega spanja živali, biotska raznovrstnost okolja, vse to se zrcali v posnetkih narave, medtem ko nadrealne pokrajine oživljajo na oljnih platnih. Čas v mirovanju, ki ga lahko samo narava brezhibno nudi, nagovarja umetnost, ki naravo upodablja.

www.assocoperaviva.it