Letošnji vrhunec poletne sezone bo pester, mednarodno in lokalno naravnan ter igriv in zabaven. V drugi polovici avgusta se bodo Obalne galerije Piran na Norveškem predstavile z večjo mednarodno razstavo, konec poletja pa se bo v Piranu odvijal bogat kulturni program tradicionalnega EX-TEMPORA PIRAN, ki v slikovitem mestu poteka neprekinjeno že več kot pol stoletja.

Še vse do konca meseca avgusta bosta v Občini Piran javnosti na ogled dobro obiskani razstavi PANORAMA. Izbor iz umetniškega fonda OGP v Mestni galeriji Piran (do 21. avgusta 2022) in NA DRUGI STRANI, prostorska postavitev Portorožanke Danice Daniele Tepeš, v Galeriji Monfort Portorož (do 21. avgusta 2022).

Kot smo že napovedali ima v letošnjem razstavnem programu posebno mesto mednarodna skupinska razstava s sugestivnim naslovom (EVERYTHING IS) NOT WHAT IT SEEMS (NE TAKO, KOT SE ZDI), ki bo na ogled v norveškem umetniškem centru NITJA Center za sodobno umetnost, Lillestrøm/Oslo  (od 20. avgusta do 25. septembra 2022).
Projekt nastaja v ko-produkciji NITJA (Centre for Contemporary Art) iz Norveške, eminentne ustanove Arts Council Norway in Obalnih galerij Piran. Razstavo je na povabilo NITJA centra zasnovala in oblikovala gostujoča kustosinja Mara Ambrožič Verderber, direktorica Obalnih galerij Piran. Ta vključuje izbor umetniških del šestnajstih, na svetovnem umetniškem prizorišču uveljavljenih umetnikov: Primož Bizjak (Slovenija), Vincent Ceraudo (Francija), Nemanja Cvijanović (Hrvaška), Andrea Fraser (ZDA), Meta Grgurevič (Slovenija), Anawana Haloba (Zambija/Norveška), Einat Cohen (Izrael), Corinne Mazzoli (Italija), Ane Mette Hol (Norveška), Emil Memon (SLO/ZDA), Hanna Filomen Mjåvatn (Norveška) & Kira Senkpiel (Nemčija), Nika Neelova (Velika Britanija), Kathryn Smith (Južna Afrika), Andrej Škufca (Slovenija), Lučka Šparovec (Slovenija), Robert Watts (ZDA). Koncept razstave je zasnovan okoli vprašanj in tem, ki raziskujejo, kaj se dogaja onkraj vidne realnosti stvari. Predstavljena bodo dela, ki segajo od novih tehnologij do visokotehnoloških skulptur, od kinetike do filma in fotografije in gledalcu ponujajo izkušnjo, ki je hkrati znanstvena, duhovita, lepa in povsem dostopna širši javnosti. Med izbranimi deli je bila v razstavo uvrščena serija umetnin iz javne likovne zbirke Obalnih galerij Piran in drugih zbirk (UGM Maribor, Noire Foundation Turin, Zbirka NGH, Mengeš, in druge). Razstava bo prihodnje leto na ogled tudi v Obalnih galerijah Piran. Več informacij na povezavi …

 

EX TEMPORE PIRAN, priljubljena slikarska mednarodna prireditev, bo letos že 57. Zapored, v tednu od 27. 8. 2022 do 3. 9. 2022. V teh dneh bo potekalo tudi več spremljevalnih dogodkov, med katerim izstopa otvoritev osebne razstave KLAVDIJE JERŠINOVEC v Galeriji Herman Pečarič v petek, 26. 8. 2022, ob 20. uri. Umetnica je lanskoletna prejemnica Nagrade mladi. Na razstavi bodo na ogled dela, ki so nastala v zadnjem obdobju. Več na povezavi..

 

Kot običajno v tednu ex-tempora tudi Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran organizira poseben kulturni dogodek. V Hiši Tartini bo v četrtek, 1. 9. 2022, ob 19. uri, voden ogled razstave in srečanje s članicami skupine za keramiko, ki jo vodi Apolonija Krejačič.

V piranski Mestni galeriji bo na isti dan, v četrtek, 1. 9. 2022, ob 20. uri, sledil enkraten plesni performans MATEJE BUČAR z naslovom PARQUET BALL / NAD PARKETOM. Sodelujejo še Vadim Fiškin (vizualna podoba), Kristina Aleksova & Tina Valentan (gibanje, ples, soustvarjanje), Borut Savski (zvok), Jaka Šimenc (svetloba). Performans bo realiziran v sodelovanju z DUM – društvom umetnikov in Zavodom Maska. Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

 

Ex-tempore Piran je namenjen tudi mladim ustvarjalcem. Tradicionalni  OTROŠKI EX-TEMPORE bo za različne starostne skupine potekal na Tartinijevem trgu v Piranu v četrek, 1.9.2022 od 9. do 13. ure. Pred tem osrednjim dogodkom za “najmlajše slikarje” pa sta na programu še dve dodatni otroški delavnici, SLIKANJE NA TLA in RISANJE Z MARKERJI »POSCA«, ki se bosta odvijali v torek, 30.8.2022, in sredo, 31.8.2022, med 10. in 13. uro, v Galeriji Monfort v Portorožu. Za več informacij kontaktirajte info@obalne-galerije.si.

Mednarodna žirija EX-TEMPORA PIRAN 2022 se bo sestala v petek, 2. 9. 2022, v Galeriji Monfort v Portorožu, kjer bo ocenila oddana likovna dela, izbrala dela za razstavo in podelila večino razpisanih nagrad. Letos so člani žirije Riccardo Caldura, direktor Akademije lepih umetnosti v Benetkah (Italija), Vadim Fiškin, umetnik, znanstvenik, gostujoči profesor na Kunstuniversität (2006-2007) v Linzu in profesor na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Karlsruheju v letih 2012-2018 (Slovenija) in Jerica Ziherl, umetnostna zgodovinarka in ravnateljica / kustosinja / v Muzeju Lapidarium v Novigradu (Hrvaška). EX-TEMPORE PIRAN 2022 se bo zaključil s sprejemom nagrajencev v piranskem Art hotelu Tartini ob 19. uri in slovesno podelitvijo nagrad v soboto, 3. 9. 2022, ob 20. uri na Tartinijevem trgu v Piranu. Prireditev bo letos vodila novinarka in televizijska voditeljica KARIN SABADIN. Med podelitvijo in do večernih ur nas bodo spremljali prijetni bossa-pop zvoki vrhunskega ansambla XAZZ (Xequtifz Jazz), z vokalom primorske pevke Aleksandre Čermelj.
Razstava izbranih in nagrajenih del v Mestni galeriji Piran bo na ogled od 3. 9. do 2. 10. 2022, v Galeriji Monfort Portorož pa od 3. 9. 2022 do 9. 10. 2022. Več informacij na povezavi ….

V Mestni občini Koper, v Galeriji Loža, je še do 11. 9. 2022 postavljena  tematska fotografska razstava TELO KOT NAČIN GLEDANJA. Izbor avtorjev in avtoric poskuša s fotografskimi deli umetnikov in umetnic, ki se razlikujejo po starosti, spolu, časovni umestitvi in interesih, prikazati večplastnost obravnave človeškega telesa v umetnosti.  Zanimiva in privlačna tematika vabi k vodenemu ogledu, ki ga bo imela kustosinja HANA ČEFERIN, predvidoma v četrtek, 11. 8. 2022, ob 18. uri v Galeriji Loža.

V koprski Galeriji Meduza  pa je do 30. 9. 2022 na ogled svetlobno-zvočna postavitev KOZMIČNI DEŽ umetnika TILNA SEPIČA. Instalacija obravnava in materializira mione, človeku nezaznavne delce, ki nastajajo v zgornjih plasteh ozračja ob naletu kozmičnih žarkov iz vesoljskega prostora. Vsak trenutek prehajajo skozi naša telesa, velike naravne mase in človeško infrastrukturo, razpadejo pa večinoma šele v globini Zemlje. Več…

Jesenski cikel razstav začenjamo s samostojno razstavo vedno bolj uveljavljene primorske umetnice LARE JERANKO MARCONI z naslovom NOREC, ki jo bomo v Galeriji Loža v Kopru odprli 16. 9. 2022, ob 19. uri. Več o dogodku sledi v septembrskem napovedniku.

Veselimo se druženja z vami!