SPOMLADANSKO UREJANJE V OBALNIH GALERIJAH PIRAN

Mesec april v Obalnih galerijah Piran (OGP) zaznamujejo pomembne promocijske aktivnosti, medinstitucionalna sodelovanja in urejanje razstavnih prostorov za prihajajoče odmevne projekte in razstave, ki se bodo zvrstili v nadaljevanju v mesecu maju.

Uvod v programsko leto se je začel z rednim čiščenjem kamnitih skulptur na obcestni zelenici Marine Portorož. Leta 1987 jih je v sklopu mednarodnega simpozija FORMA VIVA PORTOROŽ ustvarila skupina mednarodno uveljavljenih kiparjev. Več na povezavi…

 

MESTNA GALERIJA PIRAN IN GALERIJA HERMAN PEČARIČ, PIRAN

Tudi v osrednjem razstavišču OGP, Mestni galeriji Piran, bo do ponedeljka, 22. aprila 2024, potekalo urejanje in čiščenje galerijskih prostorov za veliko skupinsko razstavo  v maju. Že dan za tem, 23. aprila 2024, pa do vključno 5. maja 2024, bo v galeriji stekel poseben pedagoško-andragoški projekt, ArtLab Meduza, ustvarjalni kotiček, namenjen otrokom, družinam in širši javnosti.

Med prvomajskimi prazniki bo občanom in drugim obiskovalcem služil kot prostor aktivnega soustvarjanja in druženja. Pestra programska vsebina projekta ArtLab se bo v prihodnjih mesecih nadaljevala v pritličju Galerije Hermana Pečariča. V ta namen se bo galerijski prostor začasno prelevil v pravi ustvarjalni laboratorij, v katerem bodo likovnega znanja žejne udeležence vodili različni umetniki: Veruš Villangó, Gani Llalloshi, Francesco Zardini, Ištvan Išt Huzjan in Vasko Vidmar. Osebno razstavo tega, v  Piranu živečega umetnika, si bo mogoče ogledati v prostorih galerije od 26. aprila do 28. julija 2024. Avtor Vasko Vidmar, ki v lokalnem okolju velja za vsestransko aktivnega ustvarjalca, nas že z naslovom razstave Ti si gozd vabi k razmisleku o ekoloških utopijah sodobne družbe Več na povezavi….

 

V petek, 17. maja 2024 bomo v Mestni galeriji Piran javnosti predstavili izbor del velike tematske razstave Vedno na voljo, feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije. Izbor del bomo predstavili v okviru pomembnega medinstitucionalnega sodelovanja z osrednjo nacionalno ustanovo za moderno in sodobno umetnost, Moderno galerijo Ljubljana. Zaradi izkazanega zanimanja za obravnavano tematiko, ki so jo Obalne galerije Piran zaznale na območju delovanja zavoda, v slovenski Istri in čezmejnem italijanskem ter hrvaškem prostoru bomo, v prisotnosti kustosinje in v. d- direktorice Moderne galerije Ljubljana, primorke Martine Vovk in ostalimi avtorji projekta, gostili odprtje razstave v petek, 17. maja 2024 ob 18. uri (na ogled do 18. avgusta 2024). Tiskovna konferenca je predvidena na dan otvoritve, ob 12. uri. Več na povezavi….

 

GALERIJA MONFORT, PORTOROŽ

V dveh prekatih nekdanjega skladišča soli Monfort v Portorožu bodo od 9.-11.  maja 2024 potekale priprave na uprizoritev gledališke predstave LEVITAN v produkciji APT iz Novega mesta, nastale po istoimenski knjigi slovenskega pisatelja Vitomila Zupana… Projekt, ki nastaja v sodelovanju med Obalnimi galerijami Piran, Gledališčem Koper, APT in Avditorijem Portorož, v mojstrski režiji Matjaža Bergerja, bo v kompleks Monfort pritegnil več sto obiskovalcev čez prvi majski vikend. Vstopnice bodo na prodaj od začetka meseca maja. Več o vsebinah na tej povezavi….

Razstavna spomladanska in poletna sezona v tem najbolj obiskanem razstavišču OGP se bo začela z odprtjem (23. maj 2024) samostojne razstave znanega ameriškega umetnika, političnega aktivista in filmskega ustvarjalca BRADA DOWNEYA. Več o na povezavi…

 

GALERIJA LOŽA, KOPER

Marko Brecelj (1951─2022) je bil pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec ter pionir slovenskega performansa. Bil je utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma, ki je živel svojo osebno umetniško obliko brez razlike, tako zasebno kot javno. V minulih 50 letih je močno zaznamoval kulturni prostor bivše Jugoslavije, saj je njegova kultna osebnost vztrajno spreminjala mišljenjske vzorce tudi onstran meja slovenske republike. V Galeriji Loža v Kopru bomo konec maja odprli razstavo, posvečeno njegovi markantni osebnosti, njegovemu delu in življenju.

 

GALERIJA MEDUZA, KOPER

Galerija Meduza, ki se nahaja na eni najbolj živahnih ulic koprskega mestnega jedra, je že več kot 50 let pomembno središče likovnega dogajanja, stičišče idej in svežih pobud. Z zadovoljstvom sporočamo, da je Mestna občina Koper podprla pobude OGP o nujnosti vnovične prenove tega razstavnega prostora, ki je bil delno prenovljen leta 2002. Sanacija električne napeljave vključno z razsvetljavo, ki se je že pričela, bo predvidoma trajala do junija tega leta. V tem času bo razstavišče za obiskovalce zaprto.

 

DRUGI PROJEKTI IN DOGODKI

PROMOCIJSKI PROJEKT: TARTINI 330 SOUND EXPERIENCE

Na tiskovni konferenci, v sredo, 10. aprila 2024, ob 10. uri v prostorih Vinakoper na Šmarski cesti 1 v Kopru, bomo predstavili prebojni kreativni projekt z naslovom Tartini 330: Sound Experience by Sara. Izdelek, glasbeno vino Re Maggiore, je plod tesnega sodelovanja med OGP in Vinakoper, s podporo Občine Piran. Po predstavitvi si bodo vabljeni gostje, ob degustaciji v družbi avtorice in glavnega enologa, lahko ogledali tudi vinsko klet. V tednu med 8.4.2024 in 12.4.2024 se bodo v Casi Tartini v Piranu različne aktivnosti, ki obeležujejo obletnico rojstva mojstra narodov in piranskega skladatelja… Več na povezavi…

 

MAJSKI SALON 2024

V okviru MAJSKEGA SALONA 2024, najstarejše slovenske razstave likovnih del, ki je letos zasedel razstavne panoje na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Parku Tivoli, so OGP sodelovale pri kuriranju razstave (članica ekipe kustosov je bila dr. Majda Božeglav Japelj, muzejska svetnica v OGP) in posredovanjem fotografije slike primorskega umetnika Zvesta Apollonia, ki jo hranijo v svojih zbirkah. Na ogled do 19.4.2024. Več na povezavi…