V mesecu marcu smo pričeli s spomladanskim čiščenjem skulptur iz zbirke Forma viva na trikotni travnati površini ob tenis igriščih v Portorožu, ki je nedavno prišla v občinsko last. Skupaj z urejenim zelenjem tvorijo ponovno čudovito okolje.

Mednarodni simpozij kiparjev FORMA VIVA PORTOROŽ se je leta 1987 odvijal v duhu takrat uspešnih skupinskih delovnih srečanj. V sodelovanju z Igralnico Casino je bila izbrana lokacija izven parka, v okolici športno-rekreacijskega centra portoroške Marine. Na podlagi razpisa je bil kot najboljši izbran  projekt Mathiasa Hietza. Avstrijski kipar, ki je imel dragocene izkušnje na podobnih simpozijih po Evropi in na Japonskem, je sestavil skupino devetih kiparjev: Harunori Fujimoto, Masayuki Nagase, Jun Ohara (Japonska), Mathias Hietz (Avstrija), Bata Marianov (Romunija), Zoltan Pal (Madžarska), Dimčo Pavlov (Bolgarija), Zmago Posega (Jugoslavija), Peter Roller (Češkoslovaška). Pred začetkom dela so prejeli na vpogled potrebno dokumentacijo, na osnovi katere so kasneje izdelali maketo.

Na trikotni travnati površini so si zamislili predstavitev štirih elementov, kot jih razlagajo prva grška znanstvena spoznanja o sestavi snovi, ki so: voda, zrak, zemlja in ogenj. V skupinah po tri ali dva, pa tudi samostojno, so kiparji v istrskem kamnu simbolično predstavili svoje videnje posameznega elementa. Abstrahirane ponazoritve vode, zemlje in zraka sledijo vodoravni razgibanosti tal medtem, ko ogenj obvladuje prostor s svojimi neenakomernimi vertikalami.

Besedilo o skulpturah na navedeni zelenici je pripravila kustosinja, dr. Majda Božeglav Japelj.

 

Foto: Niko Mally (OGP 2024)