Spekula 2020: Prevodi vizionarstva ali iluzija | 

Nemanja Cvijanovič, Polonca Lovšin, Dragana Sapanjoš, Jiri Kocica | 

Galerija Meduza, Koper | 

11. september 2020 ‒ 9. oktober 2020 

Po uspešni akreditaciji novega dodiplomskega univerzitetnega študijskega programa prve stopnje Vizualne umetnosti in oblikovanje na Univerzi na Primorskem, na Pedagoški fakulteti, septembra prihaja druga edicija umetniškega manifesta SPEKULA 2020. Zvrstili se bodo kulturno-umetniški dogodki, s katerimi sodelujoči umetniki želijo predstaviti svoj poklic in svoje delo.

Manifest je usmerjen v ozaveščanje skupnosti in razvijanje novega dodiplomskega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje, ki bo s študijskim letom 2021/2022 obogatil obalni prostor. Spremljevalni program manifesta zato ponuja vpogled v poklic in stroko bodočim študentom in širši javnosti, ki želijo ubrati pot po ustvarjalnih, umetniških in produkcijskih veščinah za samostojno in uspešno rast. na lastni in skupni življenjski poti.
K izvedbi tega velikega projekta bodo pripomogli in v njem sodelovali tudi Obalne Galerije Piran, platforma Avtomatik Delovišče ter Kulturno izobraževano društvo Pina. Manifest se bo začel 11. septembra ob 18. uri v Galeriji Meduza v Kopru z odprtjem razstave

Z razstavo s podnaslovom Prevodi vizionarstva ali iluzija se postavlja pod vprašaj pojave in manifestacije sodobnega umetniškega koda in njegove usmeritve do dekodifikacije. Vizionarstvo, ki ga avtorji podeljujejo lastnim umetniškim in družbeno širše angažiranim delom, predpostavlja govorice in usmeritve univerzalnega jezika podob, ki jih v obliki kontemplacije in introspekcije uprizarjajo posamezniki znotraj umetnostnih modusov in vsebinskega odklanjanja na stvarnem ali namišljenem pojavu.
Osrednja študija in predstavitev avtorjevih del, pogledov in uprizoritev ob predstavitvi razstave Prevodi vizionarstva ali iluzija se opus umetniških del, manifestacij, prikaže skozi prizmo širitve njihovega konteksta, ob vplivih konstantnih pričajočih težnjah po usmeritvi v univerzalno, kulturno in ideološko stališče.

Avtorji razstave, ki je osrednji dogodek projekta, so Nemanja Cvijanovič (HR), Polonca Lovšin (SI), Dragana Sapanjoš (HR) in Jiri Kocica (SI). Uvrščajo se med akterje Evropskih in nacionalnih dosežkov znotraj vprašanj, ki se gibljejo med identiteto in vzorčno opredelitvijo uveljavljenih umetniških gibanj in opredeljevanju enosmernih pogledov znotraj estetizacije umetnostnih govoric (Heappening, Conceptual Art, Installation, New Media Context …).

Program:

– 11. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper: Razstava Prevodi vizionarstva ali iluzija

(Nemanja Cvijanović, Polonca Lovšin, Dragana Sapanjoš, Jiři Kočica)

Kustos Tilen Žbona

.

– 15. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper
Predavanje Marušičev Sforzato

(Andrej Medved)

.

– 17. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper

Pogovor Gverilsko snemanje filmov

(Ema Kugler in Vid Lenard)

.

– 22. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper

Predstavitev strategij in vpetost vizualne umetnosti v lokalni in nacionalni prostor

(Dejan Mehmedovič, Majda Božeglav Japelj, Aleš Sedmak)
Ob dogodku bo predvajan film Uroša Zavodnika Na prelomu upodobitve – SPEKULA 2019

– 25. september 2020 ob 18.00, Mala Loža, Čevljarska ulica 1, Koper
razstava do 16. oktobra 2020
Koprski optimizem – urbanizem in arhitektura Kopra

Avtomatik Delovišče predstavlja razstavo seminarja študentov Univerze v Ljubljani, Fakultete za arhitekturo in Biotehnične fakultete – Oddelka za krajinsko arhitekturo pod mentorstvom prof. dr. Davorja Gazvode (KA), asist. Nejca Florjanca, prof. Mihe Dešmana (FA), Vlatke Ljubanović (FA) ter doc. dr. Boštjana Bugariča (AD) in Mateje Filipič (AD).
Kustosa Boštjan Bugarič, Mateja Filipič