Galerije Navzen | Primož Bizjak: artist’s talk | 

Mestna Galerija, Piran | Sobota, 19. 03. 2022, ob 11.30

S pomladnimi dnevi se nadaljuje lanskoletna pobuda GALERIJE NAVZVEN. Projekt letos, ko so galerije končno odprte, nadgrajujemo s programom v živo, v obliki »artist’s talk«, srečanj in pogovorov na temo primorske vizualne umetnosti in vloge ter poslanstva institucij za sodobno umetnost v 21. stoletju.
K sodelovanju bomo v prihodnjih mesecih povabili domače in mednarodne goste, ki izstopajo s svojimi umetniškimi, raziskovalnimi in pedagoškimi dosežki v različnih sferah vizualne umetnosti.
Gost prvega srečanja, ki bo v soboto, 19. 3. 2022 ob 11.30 v Mestni galeriji Piran, bo uveljavljeni primorski fotograf in umetnik Primož Bizjak.

Primož Bizjak se je v svetu umetnosti začel predstavljati s slikarstvom, kmalu pa ga je začela zanimati fotografija. Njegove fotografije raziskujejo zgodovino krajev, meje in simbolne znamenitosti. Glavni predmet njegovega zanimanja so nočna fotografija in barve, skrite v noči. Z dolgimi osvetlitvami, ki trajajo več ur ali celo noč, mu uspe ustvariti nočne slike kot na dnevni svetlobi. Postopoma zajema barve z analognimi, nikoli digitalnimi sredstvi, da nas preseneti s tem, česar naše oči v temi ne vidijo. Slikarska osnova njegove fotografije v kombinaciji s posebno rabo časa, v povezavi z dolgo osvetlitvijo, je zaščitni znak njegovega dela, za katerega se zdi, da se je ustavilo v neznanem in nejasnem času. Bistvenega pomena je kot posnetka in da željeni kot doseže, kljubuje višini in znakom za prepovedan vstop ter se izpostavlja nevarnostim. Poetični barvni odtenki njegovih fotografij se dotikajo vojaških ali industrijskih prizorišč in tako prepletajo poezijo in realnost.

Primož Bizjak (1976, Šempeter pri Novi Gorici) se je leta 1999 vpisal na Akademijo lepih umetnosti v Benetkah, kjer je leta 2005 diplomiral iz slikarstva pri profesorju Luigiju Violi. Svoja dela je predstavil na samostojnih in skupinskih razstavah doma in na tujem, predvsem v Španiji, Sloveniji, Hrvaški in Italiji, kjer je sodeloval na 54. beneškem bienalu (2011). Leta 2020/2021 mu je dežela Bavarska podelila delovno štipendijo in rezidenco v Villi Concordia v mestu Bamberg. Živi in dela v Madridu, Španiji. Pimoža Bizjaka predstavlja mednarodna galerija Gregor Podnar iz Berlina.