Obalne galerije Piran z veseljem najavljajo, da so se letos priprave na Prešernov dan 2021 pričele predčasno, v slogu medobčinskega, čezmejnega in nacionalnega sodelovanja!

Za državni praznik slovenske kulture namreč pripravljamo posebno Prešernovo grafično delavnico, ki bo potekala do petka, 5. 2. 2021 pod vodstvom kustosinje pedagoginje Obalnih galerij Piran, Ana Papež in likovnega pedagoga, akademskega slikarja Matjaža Borovničarja.

Prešernova delavnica je prilagojena za učence višjih razredov OŠ in dijake iz vse Slovenije ter obmejnega dvojezičnega prostora, ki so vabljeni k izražanju v prosti grafični tehniki (linorez, monotipija, kolaž, risba ali skica). Namen delavnice je izdelati grafične liste s portretom Franceta Prešerna (skice in risbe lahko učenci naredijo predhodno, pred dogodkom), ki bodo naknadno plastificirani.

Iz zbranih portretov bodo nastale raznolike prostorske instalacije, ki bodo razstavljene med 8. 2. 2021 in 8. 3. 2021, v treh obalnih mestnih stičnih točkah:

– v parku galerije Herman Pečarič v Piranu;
– na glavni ploščadi Trg Prekomorskih brigad v Portorožu;
– v izložbi prostora Poster na Čevljarski ulici v Kopru.

Izdelke bodo dijaki in učenci morali poslati do petka, 5. 2. 2021 (po pošti ali na e-naslov), saj se bo nato nemudoma pričelo s postavljanjem razstav, ki bodo javnosti na ogled na vseh treh omenjenih lokacijah. Posnetke in video-utrinke prostorskih instalacij bomo objavili tudi na FB in na spletni strani obalne-galerije.si. V kolikor bo mogoče, bomo izdelke učencev in dijakov prilagodili v format potovalne razstave, ki bo prilagojen naknadnemu razstavljanju po drugih javnih prostorih.

Prosimo, da se prijavite na delavnico in sporočite okvirno število sodelujočih učencev do ponedeljka, 25. 1. 2021 na naslov ana.papez@obalne-galerije.si ali na tel. št.: 070 760 950.

Z zadovoljstvom sporočamo, da se je v prvem tednu na letošnjo Prešernovo delavnico že prijavilo približno 500 osnovnošolcev in dijakov (pričakujemo skupno približno 1000 sodelujočih). Do danes so svojo udeležbo namreč potrdile naslednje šole: OŠ Ciril Kosmač Piran (enota Portorož); OŠ Vicenzo e Diego de Castro Piran; OŠ Sečovlje; OŠ Prade; OŠ Šmarje pri Kopru; OŠ Sostro Ljubljana – Dobrunje; OŠ Neznanih talcev Dravograd; Srednja Tehniška šola Koper; OŠ Ankaran; OŠ Gračišče; OŠ Hrvatini.

Organizacija »Prešernove delavnice OGP 2021« bo potekala v sodelovanju z Osnovno Šolo Šmarje pri Kopru.

Vljudno vabljeni: zberimo se v čim večjem številu!