S prvimi pomladanskimi dnevi Obalne galerije Piran svoja vrata odpirajo primorskim umetnikom in umetnicam. Z osebnima razstavama se predstavljata priljubljen slikar Aleksander Velišček in umetnica Daniela Danica Tepeš, ki pa v naših galerijah razstavlja prvič. Ob bogatem razstavnem programu ne bodo manjkala vodstva, promocijski dogodki Tartini 330 ter številne delavnice za najmlajše, mlade in odrasle.
Poleg vsebinsko raznolikega programa  v aprilu poteka tudi javni poziv ODPRTA VRATA, ki ponuja možnost za spodbujanja novih umetniških produkcij in alternativnih sodobnih projektov primorskih umetnikov, avtorjev in kustosov. Čas za prijavo je podaljšan do 25. 4. 2022. Več na povezavi …
Razstavo Aleksander Velišček, SLIKE 2020─2022, bomo odprli v četrtek, 14. 4. 2022, ob 18. uri v Galeriji Meduza v Kopru, kjer bo na ogled do 24. 6. 2022. Primorski umetnik Aleksander Velišček, ki je študij slikarstva končal na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah, živi in dela v Milanu in Vipolžah (Goriška brda). Od leta 2009 je razstavljal na številnih skupinskih razstavah v tujini, med drugim v galeriji AplusA v Benetkah, kjer je imel leta 2015 tudi prvo samostojno razstavo. Ustvarjal je na umetniških rezidencah v Benetkah (fundacija Bevilacqua la Masa), Beogradu in v Parizu (Cité Internationale des Arts). Leta 2011 je prejel nagrado Mariuccia Paracchi Testori (društvo Casa Testori, Novate Milanese). Z razstavo Gullivers se je leta 2017 prvič samostojno predstavil v Obalnih galerijah Piran (Galerija Loža Koper). Velišček s svojimi deli, naj so to slike, instalacije ali performansi, nenehno napeljuje h kritičnemu razmišljanju. Zato ne preseneča, da je tudi čas pandemije izkoristil za globok razmislek o sebi in sočloveku ter vlogi vizualne umetnosti in umetnika v današnji družbi. Na razstavi SLIKE 2020–2022 bo avtor predstavil recentno serijo remake portretov, mojstrsko izdelanih replik, nadgrajenih s provokativno avtorsko noto. Slike predstavljajo pravi izziv za gledalčevo percepcijo, dojemanje naslikanih podob in njihovih sporočil.
Po zimskem zaprtju v aprilu odpiramo tudi vrata Galerije Monfort, kjer se bo v četrtek, 28. 4. 2022, ob 18. uri z razstavo NA DRUGI STRANI / ON THE OTHER SIDE predstavila umetnica Daniela Danica Tepeš. Razstava bo na ogled do 22. 5. 2022. Daniela Danica Tepeš je mednarodno uveljavljena vizualna umetnica, ki živi in dela v Portorožu. Diplomirala je na AVA Akademiji za vizualne umetnosti v Ljubljani. Sodelovala je na številnih mednarodnih razstavah in projektih v Evropi, Aziji in Oceaniji. Njena umetniška dela so bila dvakrat predstavljena na Beneškem bienalu, in sicer na 57. bienalu leta 2017 v paviljonu otoške države Kiribati ter leta 2019. Pričujoči umetniški projekt se navezuje na bienalno predstavitev leta 2017, ki obravnava globalno problematiko ekstremnih posegov v naravo, med katere spadajo tudi odprti globoki kopi za izčrpavanje fosfatov na tihooceanskih otokih. Razstava je zasnovana kot refleksija o človeškem plenjenju v naravnem okolju. Instalacija z jamami iz fosfatov preoblikuje galerijo v prostor izčrpavanja in kontaminacije ter spodbuja k samorefleksiji in premišljevanju o človekovem obstoju.
V Mestni galeriji Piran je na ogled razstava Panorama. Izbor iz umetniškega fonda Obalnih galerij Piran. Skupinska razstava ponuja gledalcem redko priložnost za ogled v depojih hranjene likovne dediščine. Izbrana dela uveljavljenih slovenskih in mednarodnih umetnikov  prihajajo iz najbolj reprezentančnih galerijskih zbirk in predstavljajo pester nabor različnih likovnih zvrsti; od slik, risb, kipov, do fotografij in grafik.  Več na povezavi …

Z namenom, da bi razširili poznavanje posameznih del in razkrili nekatere javnosti manj znane podrobnosti o načinu njihove pridobitve v galerijski fond, bomo v petek, 15. aprila 2022, ob 18. uri organizirali prvo javno vodstvo po razstavi. Srečanje bo vodila dr. Majda Božeglav Japelj, kustosinja zbirk, skupaj z zunanjim gostom. Program posebnih vodstev v družbi kustosinj OGP in zunanjih gostov (strokovni sodelavci, likovni kritiki, umetniki …) napovedujemo tudi v maju.

V sredo, 11. maja 2022, ob 18. uri bo po razstavi vodila Samantha Chia, likovna kritičarka iz Italije, ki je opravila izbor razstavljenih del. Srečanje z vabljenimi predstavniki iz strokovnih umetniških krogov pa bo zaznamovala okroglo mizo v sredo, 25. maja 2022, ob 18. uri.
Po vnaprejšnjem dogovoru lahko organiziramo delavnice in vodstva tudi po naročilu (info@obalne-galerije.si). O vseh dodatnih programskih ponudbah bomo javnost sproti obveščali. Posebno bogat je tudi program pedagoških delavnic Zalepi, zavij, posprejaj!, ki jih vodi Ana Papež (kontakt: ana.papez@obalne-galerije.si). Več o tem na …
V Tartinijev letu, TARTINI 330, ob 330. obletnici rojstva Giuseppeja Tartinija, bomo v naslednjih mesecih tudi v Obalnih galerijah Piran več pozornosti namenjali svetovno uveljavljenemu skladatelju in violinistu. Živahna likovna delavnica, na kateri bodo udeleženci portretirali Tartinija, naj bi spodbujala medgeneracijsko sodelovanje. Na delavnice smo namreč povabili najširšo javnost, od najmlajših do radovednih predstavnikov tretjega življenjskega obdobja. Njihovi izdelki bodo kasneje predstavljeni na razstavi Tartini v mojih očeh, na ogled bo od petka, 15. 4. 2022, do nedelje, 15. 5. 2022.
Drugi dogodek v okviru TARTINI 330 bo v soboto, 30. 4. 2022, ob 11. uri v Mestni galeriji Piran. V sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini in različnimi gospodarskimi partnerji bomo lansirali promocijski projekt ART OBJECTS: TARTINI 330. V razstavnih prostorih piranske galerije, ki jo krasijo izbrana umetniška dela razstave PANORAMA, bomo prisotnim predstavili potek projektiranja objektov in vizualno gradivo. Sledila bo pokušina vin in sproščeno druženje.
Veselimo se prihodnjih dogodkov, razstav in priložnosti za srečanja z vami!