Po nizu odprtih razstav in drugih kulturnih dogodkov v septembru bo oktober v OGP zaznamovan z različnimi spremljevalnimi dogodki ob razstavah in seveda z jubilejnim kiparskim simpozijem FORMA VIVA PORTOROŽ 1961─2021. Ta je v polnem teku in se bo končal v sredini meseca.

Jubilejni simpozij poteka pod vodstvom direktorice OGP Mare Ambrožič Verderber in kustosinje dr. Majde Božeglav Japelj. Tradicionalno klesanje kamnitih skulptur štirih priznanih kiparjev (Mario Lopez iz Portugalske, Alberto Scodro iz Italije, Max M. Seibald iz Avstrije in Jure Markota iz Slovenije) se bo zaključilo z dinamičnim programom posvečenim umetnosti in naravi. Prvič v zgodovini te manifestacije bodo kiparske umetnine ustvarjene za štiri javne lokacije obalnih mest: v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Občine slovenske Istre so s svojim sodelovanjem na letošnjem simpoziju podprle to edinstveno nacionalno prireditev, ki je v mednarodnih krogih prepoznavna že šest desetletij.
Več v foto galeriji…

V ponedeljek, 11. 10. 2021, se bo ob 12. uri v prostorih Vinakoper v Kopru s tiskovno konferenco sklenila jubilejna FORMA VIVA PORTOROŽ 2021. Opisu simpozijskih dosežkov (Mara Ambrožič Verderber, direktorica OGP, in dr. Majda Božeglav Japelj, kustosinja OGP), ki bo potekala v prisotnosti kiparjev (Max Seibald, Alberto Scodro in Jure Markota), bo sledila predstavitev zaključnega dogodka pariškega umetnika Vincenta Ceraudoja. Po konferenci bo sledila degustacija vina, ki nosi etiketo jubilejne Forme vive. Prisotni bodo lokalni sodelavci, umetniki in pokrovitelji dogodka.
V soboto, 16. 10. 2021, bo ob 17. uri v parku skulptur Forma viva na Seči FINISSAGE , slovesen zaključek s predstavitvijo novih kiparskih del in odprtjem posebnega projekta, umetniške intervencije v prostor, Vincenta Ceraudoja.

Med bogatim spremljevalnim programom v času simpozija izstopajo različne in zelo dobro obiskane delavnice, ki jih kustosinja pedagoginja Ano Papež iz OGP organizira za številne šolske skupine. V prijetnem naravnem okolju, parku skulptur, se mladi udeležujejo različnih iger, plesnih delavnic s plesalko in koreografinjo Tamaro Perić ter delavnic kiparjenja iz siporeksa s kiparjem Miho Pečarjem. Udeleženci delavnic se sprehodijo po parku skulptur, kjer spoznajo kratko zgodovino Forme vive in si ogledajo skulpture, ki so nastale v preteklih letih. Pred praktičnim delom delavnic otroci spoznajo delo kiparja, različne kiparske materiale in orodja z napotki za varno ustvarjanje z njimi. Več o aktivnostih na Forma vivi…

V mesecu oktobru načrtujemo še delavnico ustvarjanja iz starega papirja in odpadnih materialov. Ta bo pod vodstvom likovne umetnice in pedagoginje Fulvie Grbac prav tako potekala v parku skulptur Forma viva Portorož.

V Galeriji Meduza v Kopru je na ogled razstava DIAPAZON POGLEDA treh primorskih umetnic: Nine Mršnik, Lare Jeranko Marconi in Ede Birsa. Ob razstavi, ki je del tretje edicije SPEKULE in je nastala v sodelovanju OGP s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, bomo 8. oktobra 2021 ob 18. uri predvajali film Radovana Čoka z naslovom GIBLJIVA SLIKA. Ogledu bo sledil pogovor z avtorjem, priznanim primorskim direktorjem fotografije, snemalcem in fotografom. Več na povezavi…

V Galeriji Loža v Kopru razstavlja Nataša Segulin, Koprčanka, ki je znova presenetila z izjemno serijo fotografij z naslovom LUMEN. Njena fotografska zgodba se dogaja v propadajočem objektu servitskega samostana v starem mestnem jedru Kopra, kjer je bila do leta 1996 porodnišnica. A vizualna pripoved ni le zgodba neke stavbe. Minimalistično izčiščene podobe, ritmično ponavljanje arhetipskih oblik ter izraziti kontrasti med svetlobo in senco so stalnice tega opusa, ki v sebi skriva tudi številne intimne spomine. In prav o slednjih želimo spregovoriti na vodstvu po razstavi z avtorico in dr. Andrejem Medvedom, ki bo v drugi polovici oktobra. Več na povezavi…

Veselimo se srečanja z vami!