NEMANJA CVIJANOVIĆ: TRG NERAVNODUŠNIH

Pregledna razstava
Galerija Loža, Galerija Meduza in Skladišče Libertas, Koper ter Mestna galerija Piran, 25.3.─21. 5. 2023
Tiskovna konferenca: Petek, 24. 3. 2023, ob 11.00 v Mestni galeriji Piran
Otvoritev razstave: Sobota, 25. 3. 2023, ob 12.00 v Galeriji Loža Koper

 

Velika pregledna razstava hrvaškega umetnika Nemanje Cvijanovića odpira bogato programsko leto 2023. Prvo večjo predstavitev tega avtorja, ki uspešno deluje v hrvaškem in mednarodnem prostoru, v Sloveniji Obalne galerije Piran pripravljajo v sodelovanju s številnimi partnerji (Občina Piran, Mestna občina Koper, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Občina Reka, MMSU, Muzej moderne in sodobne umetnosti Reka, Mestni muzej Reka, Fondacija Rosa Luxemburg Stiftung Beograd).

Nemanja Cvijanović se uvršča med vodilne hrvaške konceptualne umetnike srednje generacije. S svojim delom izkazuje sveže in inovativne pristope k razumevanju angažirane vloge umetnika in umetnosti v sodobni vizualni praksi. Pri čemer je brezkompromisno kritičen in radikalno uporniški, a tudi subtilno ironičen in duhovit.

Razstava z naslovom Trg neravnodušnih je rezultat avtorjevega izbora ključnih del ustvarjalno in razstavno plodnega obdobja dveh desetletij. V štirih razstaviščih Pirana in Kopra – Mestna galerija Piran, Galeriji Meduza in Loža ter Skladišče Libertas Koper – bo predstavljen širok razpon medijskih izrazov: fotografije, slike, keramika, kolaži, video, grafike, instalacije in multimedijske stvaritve.  Razpored po različnih lokacijah ne sledi kronološkemu zaporedju, temveč izpostavlja avtorjevo namero, da njegova konceptualno močna dela dobijo ustrezno prostorsko namestitev in priložnost  vzpostavljanja vznemirljivega dialoga z gledalcem.

Sestavni del razstavnega projekta je bila lanskoletna knjižna predstavitev v Benetkah. V prostorih beneške likovne akademije je potekala javna predstavitev avtorjeve nove zajetne monografske publikacije z naslovom  Antifašizem kot samoobrambni spomenik (založniki: Rosa Luxemburg Stiftung Beograd; Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka in Obalne galerije Piran).  V času trajanja letošnje razstave bodo organizirana občasna vodstva in strokovne delavnice za študente vizualnih praks Univerze na Primorskem (PEF VUO). Kustosinja razstave je dr. Majda Božeglav Japelj. Produkcija Obalnih galerij Piran (2023). Več na povezavi …

Nemanja Cvijanović (Reka, 1972) je hrvaški multimedijski umetnik, ki deluje na polju videa, fotografije, performansa in konceptualne umetnosti. Študij slikarstva je zaključil leta 1998 na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah, kjer je na Fakulteti za dizajn in umetnost (I.U.A.V.) leta 2010 opravil še podiplomsko izobraževanje. Je član Hrvaškega društva likovnih umetnikov, HDLU Reka. Samostojno in skupinsko je razstavljal doma in v mednarodnem prostoru, v Avstriji, Belgiji, Bosni in Hercegovini, Franciji, na Kitajskem, v Rusiji, Veliki Britaniji, Švici, Italiji, Koreji, na Norveškem … Za svoje delo je bil večkrat nagrajen. Živi in ustvarja med Reko in Benetkami.

 

 

MARJETICA POTRČ: VODA IN ZEMLJA

Delavnica PRIPRAVA PRIROČNIKA ZA SOUPRAVLJANJE POTI MED PIRANSKIMI VRTOVI
Mestna galerija Piran
Sobota, 4. 3. 2023, od 10:00 do 13:00

 

Pred iztekom razstave Marjetice Potrč z naslovom Voda in zemlja vas ponovno vabimo, da se nam pridružite na končni diskusiji in pripravi priročnika za soupravljanje poti med piranskimi vrtovi, ki bo v Mestni galeriji Piran v soboto, 4. marca 2023, od 10:00 do 13:00.

Delavnica je del širše pobude krajanov, ki med drugim vključuje rezultate dvodnevnih delavnic v javnem prostoru, in sicer ureditev Matteotijeve in Oljčne pešpoti v piranskem mestnem jedru, na katerih bodo 24. in 25. februarja 2023 sodelovali krajani in študentje Univerze na Primorskem (PEF VUO). Delavnice so plod sodelovanja med zavodom Abakkum, Zavod za krajino, kulturo in umetnost Piran, javnim podjetjem Okolje Piran, Krajevno skupnostjo Piran, Občine Piran in Obalnih galerij Piran. Na zaključni delavnici z naslovom Priprava priročnika za soupravljanje poti med piranskimi vrtovi  bomo na podlagi metode World Cafe s krajani in drugimi vabljenimi deležniki, ki sooblikujejo prostor, v koordinirani diskusiji štirih omizij poglobljeno obravnavali štiri teme: upravljanje javnega, soupravljanje skupnega; skrbniki ali lastniki; zaščitena območja in ogrožene vrste; Piran in turizem.

Cilj delavnice je, da bodo, v času podnebnih sprememb in upadanja občanov Pirana, predlogi teh omizij postali del preobrazbe Pirana v odporno mesto. Več na povezavi …   
Prosimo vas za potrditev vaše udeležbe na naslov info@obalne-galerije.si.

 

PIRANOVA 2023: MUZEJI IN DIGITALNO

Mednarodni kolokvij
29. 3.–1. 4. 2023, Galerija Herman Pečarič Piran
Organizacija: Forum Slovanskih Kultur, Ljubljana
Partner: Obalne galerije Piran

 

Vsebina kolokvija z naslovom Muzeji in digitalno razgrinja priložnosti, prednosti, nevarnosti in slabosti nove muzejske izkušnje v polju novih digitalnih tehnologij.

Digitalne tehnologije omogočajo razvoj novih muzejskih praks in reinterpretacij muzejskih zbirk, novih oblik muzejske participacije, mreženja in dostopnosti dediščine. Muzeji z rabo razširjenih resničnosti (AR), virtualnih resničnosti (VR) in 3D digitalnih tehnologij ponujajo obiskovalcem nove načine razumevanja in komuniciranja.

Agenda o digitalizaciji muzejev se je vzpostavljala že desetletji pred pandemijo COVID 19, skladno z začetki digitalne dobe, a fizična zaprtost muzejev, predvsem v prvem valu pandemije, je sprožila »totalne« premike in raznovrstno družbeno interakcijo muzejev preselila v digitalna okolja. Priča smo sprožanju različnih digitalnih iniciativ in reinterpretaciji muzejskih gradiv z orodji in programi novih tehnologij, komuniciranju s publikami v digitalnem okolju in oblikovanjem popolnoma novih uporabniških digitalnih izkušenj. Čas pandemičnih omejitev življenja in delovanja je oblikoval mnoge digitalne inovacije, rešitve in prilagoditve.

Kolokvij tako ponuja pregled inovativnih projektov na tem področju ter hkrati opozarja na mnoge pasti virtualnih in mešanih resničnosti, zato moramo po informacijskih in digitalnih orodjih posegati premišljeno in kritično in z jasnim ciljem.

Več o programu in FSK na povezavi https://www.fsk.si/wp-content/uploads/2023/02/International-Colloquium-Piranova-8_Magazin-2.pdf

 

GIBANJE JE ZABAVNO 

Razstava likovnih izdelkov učencev osnovnih šol iz Slovenije

Prešernovanje OGP 2023 so za praznik slovenske kulture zaznamovali različni kulturni dogodki, ki so se zvrstili v Kopru in Piranu. Med temi ima posebno mesto sodelovanje učencev osnovnih šol iz celotne Slovenije, ki so se odzvali našemu vabilu. Ustvarjali so na temo gibanja, njihove najboljše likovne izdelke smo pokazali na razstavi Gibanje je zabavno v Galeriji Meduza v Kopru in v Galeriji Herman Pačerič v Piranu. V piranski galeriji je razstava mladih likovnikov podaljšana do 15. marca 2023.

 

 

Vljudno vabljeni!