Zadnji mesec v letu je tradicionalno vesel in prazničen. Praznuje tudi kultura, še posebej 3. decembra,  ko je dan Prešernovega rojstva tudi TA VESELI DAN KULTURE. Praznovanju in prazničnemu vzdušju se Obalne galerije Piran tudi letos pridružujejo z brezplačnimi ogledi galerijskih postavitev in odprtjem novih razstav.

V Galeriji Meduza v Kopru bomo na TA VESELI DAN KULTURE odprli razstavo znanega koprskega oblikovalca VOJKA TOMINCA. V preteklosti je v galerijah Meduza in Loža večkrat razstavljal predvsem svoje dosežke na področju grafičnega oblikovanja. Vzporedno z oblikovanjem se avtor posveča tudi slikarstvu, ki se je ves čas prepletalo z oblikovalnim ustvarjanjem in ga v zadnjih letih povsem izpodrinilo. Tako se po večletnem premoru tokrat vrača z razstavo BOXSIS, ki predstavlja izbor slik iz zadnjih treh ciklov Black, White & Blue, Lattine in Pogled skozi okno, nastalih med letoma 2015 in 2020. Razstava bo na ogled od 3. 12. 2021 do 28. 1. 2022.

Teden pozneje, v petek, 10. 12. 2021, bomo v piranski Galeriji Herman Pečarič odprli novo razstavo z naslovom MIHA MALEŠ: PIRANSKA LETA 1955–1980. Miha Maleš (1903 – 1987) je ob slikarskem opusu v sodobno slovensko umetnost zapisan še kot izvrsten grafik. Veliko je ustvarjal tudi v Piranu, kjer je bival v poletnih mesecih v obdobju od leta 1955 do 1980. Barvite monotipije, gravure in fotografije, ki jih je ustvaril v Piranu, bodo prvič predstavljene v piranski galeriji. Dela za razstavo so iz hčerkine zbirke, gospe Travice Maleš Grešak in iz Galerije Miha Maleš Kamnik. Strokovno jih bo predstavila kustosinja Breda Ilich Klančnik, raziskovalka in poznavalka celotnega Maleševega opusa, ki je prispevala tudi zapis v dvojezični zloženki. Razstava bo na ogled do 13. 2. 2022.

Obalne galerije so v letu 2021 pripravile kar nekaj razstav primorskih likovnih ustvarjalk in ustvarjalcev. Razstavno leto bo tudi sklenila razstava priznane primorske slikarke JONI ZAKONJŠEK. Čeprav umetnica že nekaj časa živi v Beli krajini, ostaja Piran njeno mesto. Z razstavo z naslovom IZ KNJIGE SPOKOJNOSTI, ki jo bomo odprli 17. 12. 2021 v piranski Mestni galeriji, se tako vrača med domače občinstvo. Razstavljena bodo dela zadnjih treh let, velikega in malega formata, v različnih tehnikah, od olja na platnu do risbe in akvarela. Motivi so prepoznavni: drevesa, travniki, morska gladina in drugi prizori iz narave, ki avtorico venomer navdihuje. Ob razstavi bo izšel trojezični katalog o slikarki Joni Zakonjšek in njenih delih. Ob besedilu pesnika, filozofa in umetnostnega zgodovinarja Miklavža Komelja ter kustosinje razstave Ane Papež katalog vsebuje še reprodukcije razstavljenih del. Na ogled do 8. 2. 2022.

Ob napovedanih novih razstavah sta v mesecu decembru na ogled še dve arhitekturni razstavi, ki smo ju pripravili za 38. PIRANSKE DNEVE ARHITEKTURE. V Galeriji Herman Pečarič je do 5. 12. na ogled razstava SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2021, ki je nastala v sodelovanju z ZAPS (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije), osrednja RAZSTAVA PIRANESI 2021 pa je na ogled v Monfortu Portorož do 12. 12. 2021.

Vljudno vabljeni tudi na razstavo NATAŠE SEGULIN z naslovom LUMEN, ki je na ogled v Galeriji Loža v Kopru do 9. 1. 2022.