September v Obalnih galerijah Piran zaznamujeta predvsem že napovedani tradicionalni prireditvi EX-TEMPORE PIRAN in FORMA VIVA PORTOROŽ. Ob tem bomo organizirali različne spremljevalne prireditve in odprli novi razstavi v obeh koprskih galerijah.

Na EX-TEMPORE PIRAN 2021 se likovni ustvarjalci že prijavljajo v tednu od 28. 8. do 3. 9. 2021. Glavni spremljevalni dogodek je bilo odprtje intermedijske razstave mlade likovne ustvarjalke LARE PAPOV, lanskoletne nagrajenke v kategoriji mladi. Predstavitev njenih novih del z naslovom PARALAKSE si lahko ogledate v piranski Galeriji Herman Pečarič od 28. 8. do 31. 10. 2021.

V tednu ex-tempora se bodo zvrstili še drugi spremljevalni dogodki za otroke in odrasle. EX-TEMPORE 2021 bomo sklenili z razglasitvijo nagrajencev in podelitvijo nagrad v soboto, 4. 9., zvečer v piranski Mestni galeriji. Sklepno prireditev z naslovom LETNI ČASI bo režiral Igor Jelen – Iggy, vodil jo bo Iztok Gustinčič, nastopil bo magister umetnosti giba, plesalec, koreograf in pedagog Igor Sviderski.

Razstavi izbranih in nagrajenih likovnih del bosta na ogled v Mestni galeriji Piran od nedelje, 5. 9., do nedelje, 31. 10., in v Galeriji Monfort v Portorožu od sobote, 4. 9., do nedelje, 31. 10. 2021.

FORMA VIVA PORTOROŽ septembra praznuje 60. obletnico v znamenju narave in njene tesne prepletenosti s sodobno umetnostjo. Ob priložnosti jubilejnega kiparskega simpozija zato Obalne galerije Piran, s podporo Ministrstva za Kulturo RS, Občine Piran, Občine Izola, Mestne občine Koper, Občine Ankaran in Združenja »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini«, Piran 10. septembra 2021 v Parku skulptur Forma viva (predel Linder) na Seči pri Portorožu organizirajo otvoritveno slovesnost in koncert komornega orkestra I FILARMONICI DI ROMA. Istega dne ob 10. uri bo na delovišču Forma viva na Seči tudi tiskovna konferenca, na kateri bodo prisotni financerji, pokrovitelji in številni sponzorji letošnjega jubilejnega simpozija ter štirje kiparji: Mario Lopes (1981) iz Portugalske, Jure Markota (1985) iz Slovenije, Alberto Scodro (1984) iz Italije in Max M. Seibald (1968) iz Avstrije. Ob tradicionalnem klesanju kamna bo v mesecu oktobru ta jubilejni praznik podpisal tudi nadarjeni vizualni in konceptualni francoski umetnik Vincent Ceraudo (1986) iz Pariza. Za sklepno prireditev bo ustvaril posebno umetniško intervencijo v parku skulptur na Seči, katere rdeča nit je iskanje simbioze med kamnom, glasbo in svetlobo, med tradicijo in sodobnostjo.

Pomemben informativni presežek letošnje jubilejne manifestacije pa nedvomno predstavlja realizacija trojezičnega spletnega avdio-video vodiča z imenom VIRTUALNA FORMA VIVA, s kratkimi opisi enaindvajsetih skulptur v parku in zunaj njega. Avtorja spletnega projekta sta režiser in montažer Črt Brajnik ter spletni informatik Marko Peršolja iz Kopra. Dostopen bo na posodobljeni spletni strani www.obalne-galerije.si (Razstave – Virtualna Forma viva).

Galerija Loža v Kopru bo po razstavi slik primorskega umetnika TILNA ŽBONE, ki je na ogled do 5. 9. z zadnjim vodstvom v sredo, 1. 9. ob 11. uri, spet prizorišče fotografske razstave. Koprčanka NATAŠA SEGULIN, ki je tu že razstavljala pred leti, tokrat predstavlja svoj četrti cikel z naslovom LUMEN. Da je razstava, ki je nastala v sodelovanju z Galerijo Fotografija iz Ljubljane, na ogled v Kopru, je skoraj samoumevno: fotografska zgodba se odvija v propadajočem, stoletja starem objektu servitskega samostana v starem mestnem jedru Kopra, kjer je bila do leta 1996 porodnišnica. A vizualna pripoved ni le zgodba neke stavbe. Minimalistično izčiščene podobe, ritmično ponavljanje arhetipskih oblik in izraziti kontrasti med svetlobo in senco so stalnice tega opusa, ki v sebi skriva tudi številne intimne spomine. Razstavo LUMEN bomo odprli 17. 9. in bo na ogled do novembra 2021.

Po poletnem predahu odpiramo novo razstavo tudi v Galeriji Meduza. SPEKULA je del večletnega projekta in sodelovanja s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem. Tretja edicija SPEKULE z naslovom PRAŠNE POVRŠINE – UMETNOST KOT MISEL O NARAVI zajema videnje sodobnih smernic kulturno-umetnostnih pojavov, umestitev umetniških del v odnosu z naravo, skrb zanjo in za njeno ohranitev. Del razstave z naslovom DIAPAZON POGLEDA bo na ogled v Galeriji Meduza v Kopru, kjer bodo razstavljale Nina Mršnik, Lara Marconi in Eda Birsa. Avtorice se uvrščajo v dejavne akterke sodobne umetniške produkcije skozi prizmo treh različnih pristopov, ki tvorijo celoto skupnega jezika. Razstavo bomo odprli 24. 9. in bo na ogled do novembra 2021.

Veselimo se septembrskih dogodkov!