Gani Llalloshi: Walk with me, slike s poti | 

Mestna Galerija, Piran |

12. julij 2019 – 1. semptember 2019 | 

Odprtje: petek, 12. julij 2019, ob 20.00 uri


Rina, 2017, akril na juti, 24 x 18 cm

After Harvest, 2019, akril na juti, 200 x 300 cm

Gani Llalloshi sodi med pomembne likovne ustvarjalce srednje generacije, ki so aktivno prisotni tako v Sloveniji, kot v mednarodnem prostoru. Konec preteklega leta je z veliko osebno razstavo uspešno nastopil v osrednji galeriji za moderno in sodobno umetnost v Prištini (Kosova National Art Gallery). Njegov umetniški pogled na svet opredeljuje odprtost, posluh za aktualne, politične, a tudi socialne problematike, ki jih najpogosteje črpa kar iz življenjskega okolja. Pri tem si ne postavlja meja v tehničnem smislu, saj poleg slikarstva, grafike ali risbe izrablja tudi kompleksnejša izrazna sredstva, s katerimi vstopa v javni prostor (performansi, instalacije) Kljub vsemu pa ostaja slikarstvo njegova najbolj pogosto uporabljena in priljubljena zvrst.

Sprejeti to njegovo skorajda bulimično potrebo po slikanju pomeni, da se skupaj z njim podamo na pot že doživetih, a nikoli do konca izpovedanih ali izživetih zgodb. Tako se pred leti zastavljena pripoved družinskega albuma (The Tree of Live) v zadnjih delih nadaljuje v bolj intimnih okvirih. Cikel z naslovom Walk with me je posvečen hčerki Rini, ki umetnika ne more spremljati na njegovih dolgih dnevnih sprehodih. Zato avtor zanjo s pomočjo mobilnika lovi utrinke s poti in jih kasneje pretoplja v serijo slik velikega formata. Ta umetnikov fizično-mentalni ritual, ki se na koncu izkaže tudi kot pomemben del njegovega ustvarjalnega procesa – po režiserju Robertu Wilsonu se kreativnost namreč ne nahaja v glavi, temveč v telesu -, s katerim nam ponuja preprosto zgodbo o drobnih, a nadvse dragocenih trenutkih našega vsakdanjika, ki krepijo medsebojne človeške vezi in pridobijo na pomenu, če se jih lahko z nekom deli.

Gani Llalloshi je rojen leta 1965 v Prištini (Kosovo). Po končani Akademiji za likovno umetnost v Prištini, kjer je na oddelku za slikarstvo (prof. N Salihamenxhiqi) diplomiral leta 1989, je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1991 zaključil še slikarsko specialko pri profesorju Andreju Jemcu ter leta 1993 grafično specialko pri profesorju Lojzetu Logarju. Kot študent štipendist DAAD je v letih 1997/98 študiral na HDK v Berlinu. Od leta 1990 je član DSLU. Živi in ustvarja v Piranu.

INFO: Majda Božeglav Japelj, majda-bozeglav-japelj@obalne-galerije.si, T 051 362 948