Nemanja Cvijanović, Corinne Mazzoli, Miran Mohar.

Simon Kastelic

Klavdija Jeršinovec

Miriam Elettra Vaccari

Mednarodna strokovna žirija:

–  Miran Mohar (Ljubljana), mednarodno priznani umetnik, član skupine IRWIN in prodekan AVA akademije za vizualno umetnost v Ljubljani (Slovenija);

–  Nemanja Cvijanović (Reka), likovni umetnik in profesor na Akademiji za lepe umetnosti v Benetkah;

–  Corinne Mazzoli (Benetke), multimedijska umetnica in akademska raziskovalka na Univerzi IUAV v Benetkah. Žirija je izmed prijavljenih del opravila izbor slik za razstavo v obeh razstaviščih ter podelila več razpisanih nagrad.

Predsednik žirije: Miran Mohar.

Tajnica žirije: dr. Majda Božeglav Japelj, kustosinja Obalnih galerij Piran.

Na LVI. mednarodni slikarski ex-tempore se je prijavilo 195 udeležencev, oddanih je bilo 151 likovnih del. Žirija je za razstavo, ki je postavljena v Mestni galeriji Piran in v Galeriji Monfort v Portorožu, izbrala 91 likovnih del.

PODELJENE NAGRADE:

– nagrada otroci do 15 let

– odkupna nagrada za delo na papirju

– 2 posebni nagradi

– 2 odkupni nagradi

– 3 hotelske nagrade

– 8 velikih odkupnih nagrad


– posebna nagrada Cesare Dell'Acqua

– nagrada mladi

– grand prix.

 

POSEBNA NAGRADA CESARE DELL'ACQUA

Posebno nagrado Cesare Dell'Acqua, ki jo podeljuje Generalni konzulat Italije v Kopru, je prejel SIMON KASTELIC (Slovenija) za delo z naslovom »UPANJE#1919«.

Obrazložitev:

Žirija je za posebno nagrado Cesare dell’Acqua izbrala sliko Simona Kastelica predvsem zaradi njegove zanimive interpretacije dokumentarne fotografije. Napetost in gibanje, ki ga je avtor prenesel na platno, na prvi pogled spominja na pomorski krst, ki se vsako leto prireja v tem kraju. Ob bolj podrobnem opazovanju spoznamo, da gre za ladjo migrantov, ki skuša doseči morsko obalo. Gre za avtorja, ki zna aktualne, politične, predvsem pa socialno občutljive teme prenesti v sodobno interpretirani figuaralni govorici. 


NAGRADA MLADI

Odkupno nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, podeljujejo Obalne galerije Piran. Nagrado, ki je v obliki samostojne razstave v piranski Galeriji Herman Pečarič, je prejela KLAVDIJA JERŠINOVEC (Slovenija) za sliko »MORJE, SONCE, SRCE«.

 

Obrazložitev: Žirija je ugotovila zelo skromno udeležbo mladih avtorjev. Nedvomno bo vzpostavitev novega programa Vizualnih umetnosti na Primorski pedagoški akademiji v Kopru v naslednjih letih pripomogla oziroma prepričala večje število študentov likovne umetnosti za sodelovanje na piranski slikarski prireditvi. Med oddanimi deli je žirijo najbolj prepričalo delo Klavdije Jeršinovec.


GRAND PRIX

Tudi najvišjo odkupno nagrado podeljujejo Obalne galerije Piran.

grand prix  LVI. mednarodnega slikarskega ex-tempora je prejela MIRIAM ELETTRA VACCARI (Italija) za sliko z naslovom »HOMMAGE A KABUL«.  

 Obrazložitev:

Žirija se je enoglasno opredelila za podelitev Velike odkupne nagrade umetnici Miriam Elletri Vaccari. Njena šivanka na papir “Hommage a Kabul” na subtilen in politično-kritičen način komentira kontroverzno dogajanje v sodobnem svetu. V času poplave digitaliziranih tehnik je

s preprostimi izraznimi sredstvi ustvarila prepričljivo umetniško delo.

Šivanje kot izrazito tradicionalno žensko ustvarjalno metodo je uporabila za to, da je izvezla muzejski predmet iz bogate dediščine afganistanske zgodovine. Morda gre za glavo mladega Bude? Njena izvezena risba zato posredno kritično namiguje tudi na sodobni ikonoklazem, fizično uničevanje podob, ki se udejanja v eni najbolj trpinčenih celinskih držav Srednje Azije.

Razstavi:

Galerija Monfort Portorož (na ogled od sobote, 4. 9., do nedelje, 31. 10. 2021),

Mestna galerija Piran (na ogled od nedelje, 5. 9., do nedelje, 31. 10. 2021).