Emil Memon, Saintly Body

Galerija Loža, Koper | 

Odprtje: 4.2.2022, h 18.00 | 

Posebna gostja: Natsumi K. Goldfish (Tokyo/ New York)

Emil Memon je v Kopru rojeni vizualni umetnik in glasbenik, ki je desetletja živel predvsem v New Yorku. Velja za edinega slovenskega pop art umetnika, ki je aktiven predstavnik newyorške umetniške scene. Po zaključenem študiju na likovnih akademijah v Firencah in Ljubljani je leta 1982 s Fulbrightovo štipendijo za magistrski študij odšel iz Slovenije v New York. V takratnem centru svetovnih umetniških trendov je imel priložnost sodelovati s številnimi priznanimi osebnostmi iz sveta umetnosti (Leo Castelli, Andy Warhol, Sol LeWitt, Keith Haring, Mario Merz…). Kasneje je sodeloval na skupinskih razstavah po vsem svetu. Kot član umetniške skupine ATW je leta 1994 sodeloval na Beneškem bienalu.

Stik s slovensko ustvarjalnostjo je vzdrževal preko gostujočih slovenskih umetnikov v New Yorku; med njimi velja izpostaviti skupino NSK, Tobiasa Putriha, Žigo Kariža, Barbaro Borčić. Na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu je s Tobiasom Putrihom ustvaril stalno postavitev. V zadnjih letih je sodeloval na razstavah in projektih v Sloveniji ter programih slovenske video umetnosti. Poleg slikarstva, grafike in instalacij deluje še na področju filma, videa in glasbe. Tik pred izbruhom pandemije Covid-19 se je vrnil v domači Koper, kjer trenutno živi in dela.

Osebna razstava z naslovom Saintly Body, ki jo odpiramo v koprski Galeriji Loža v petek, 4. 2. 2022, ob 18. uri, bo prvi strnjen prerez njegovega dosedanjega dela v Sloveniji. Projekt je nastal v sodelovanju z različnimi akterji in zunanjimi strokovnimi sodelavci.

Gostujoča kustosa razstave sta Barbara Borčić (članica SCCA-Centra za sodobno umetnost v Ljubljani) in dr. Tilen Žbona (umetnik in profesor na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem). Posebna gostja projekta Saintly Body je japonska umetnica Natsumi K Goldfish, ki živi in dela v New Yorku in s katero avtor sodeluje že vrsto let. Ob razstavi bo izdana trojezična zloženka z besedili kustosov in avtorjev, istočasno bo izdan tudi single »LOVE« iz albuma Saintly Body v posebni izdaji glasbene založbe Dallas Records iz Ljubljane. Projekt koordinira Tatjana Sirk, kustosinja OGP. 

Več na …