ART OBJECTS & PROJECTS: TARTINI 330

Hiša Tartini Piran, Dvorana vedut

Petek, 13. 5. 2022, ob 17. uri

Promocijski dogodek ART OBJECTS & PROJECTS: TARTINI 330 se bo odvil v petek, 13. 5. 2022, ob 17. uri v Dvorani vedut v rojstni hiši slavnega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija v Piranu. Tam bomo predstavili proces kreativnega ustvarjanja promocijskih artiklov in vizualnega gradiva, ki nastaja v sodelovanju z interdisciplinarno mednarodno skupino umetnikov, modnih oblikovalcev in drugih kreativnih izumiteljev. Pobuda in ideje so rezultat sodelovanja med Obalnimi galerijami PiranSkupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini, podjetjem Vinakoper d.o.o. in podjetjem Ambrosia Srl.

V družbi pobudnikov iniciative, bomo na promocijskem dogodku predstavili potek priprav in delo na dveh originalnih eksperimentalnih projektih. Prvi projekt, ART OBJECTS: TARTINI 330, ki je še v fazi načrtovanja, bomo predstavili s pomočjo skic, načrtov in idejnih zasnov nekaterih elementov, ki tvorijo ta večplasten promocijski projekt. Med drugimi, se bo javnosti predstavila modna oblikovalka Scilla Gortan, ki v sklopu tega projekta pričenja s pripravništvom v OGP, kjer bo razvijala projektiranje in vodila izvedbo manjših torbic, posvečene »brezčasnosti glasbe maestra Tartinija«. Prezentirane bodo v dekorativni šatulji, ta pa naj bi vsebovala tudi penino Vinakoper, pridelano po klasični metodi in polnjeno v »steklenico Dogal«, ki jo je ustvarila in registrirala Ambrosia Srl iz Benetk, in druge dragocene predmete.

Drugi projekt, THE SOUND EXPERIENCE: TARTINI ART LIMITED EDITION SERIES, pa je že v polni izvedbeni fazi, saj je plod daljšega raziskovalnega obdobja Sare Pfeifer Pelicon, tekom katerega je mlada obalčanka empirično dokazala, da klasična glasba izboljšuje fizikalne lastnosti vina. S podjetjem Vinakoper d.o.o. Sara Pfeifer Pelicon že od leta 2019 izvaja eksperimente na vinu, njena ideja za posebno vino pa se je v letu 2022 razvila v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran. V okviru promocijskega projekta je bilo vino v hrastovem sodu barrique izpostavljeno učinkom zvočnega valovanja glasbe Giuseppe Tartinija, ki je vplivalo na kvasovke. Vino je nastajalo pod vodstvom Boštjana Zidarja, enologa Vinakoper. Izbrano je bilo vino priljubljene avtohtone istrske sorte Refošk, za katerega je značilna intenzivna in uglajena kislina, ki naj bi se s pomočjo Tartinijeve glasbe še bolj ugladila.

Na petkovem dogodku bo predstavitvi sledila ekskluzivna pokušina posebnega Refoška Vinakoper. Ker je število sedežev oziroma udeležencev v Dvorani vedut omejeno na 45, vas prosimo, da vašo udeležbo potrdite do petka, 13. 5. 2022 do 10.ure na naslov: can.pirano@siol.net.

******

Več o udeležencih…

Sara Pfeifer Pelicon se je med študijem na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani srečala s predmetom psihoakustika in akustika v prostoru ter prišla do ideje, da bi zvočno valovanje lahko vplivalo na razvoj in delovanje kvasovk med procesom alkoholnega vrenja pri pridelavi vina. Projekt v okviru ART OBJECTS & PROJECTS: TARTINI 330 prinaša tovrstno raziskavo do njene realizacije v kulturni sferi, v sklopu promocije mladih kreativnih slovenske Istre.

Scilla Gortan je modna oblikovalka, rojena v Kopru. Iz modnega dizajna je leta 2015 diplomirala na Univerzitetnem inštitutu za arhitekturo v Benetkah (IUAV). Svoja dela in kolekcije oblačil predstavlja na razstavah in modnih revijah v Sloveniji in Italiji. Bogate  izkušnje je pridobila z delom za znano verigo trgovin z modnimi oblačili ZARA, kjer je delala kot visual merchandiser in kasneje kot vodja prodaje. Trenutno ustvarja svojo linijo modnih dodatkov, ki nosijo njeno ime. Od maja 2022 se pridruži ekipi Obalnih galerij Pirano kot pripravnik za delo na področju ART OBJECTS & PROJECTS: TARTINI 330 načrtuje in razvija, v skladu z novo strategijo javnega zavode, nove inovativne ideje za objekte, ki združujejo umetnost, modo in oblikovanje.

Simeone Travagnin za Dogal – Special Edition za projekt Tartini 330 je plod sodelovanja med Obalnimi galerijami Piran, podjetjem Vinakoper d.o.o. in Skupnostjo Italijanov s podjetjem Ambrosia Srl, ki je dala na voljo steklenico tipa Dogal v rožnati barvi, ki ga je ustvarila in registrirala Ambrosia Srl. Steklenice Dogal so cenjene zaradi izvirnega nanosa barve in specifičnega dizajna, ki na površino steklenice aplicira karakteristične “beneške" oblikovne linie in vzorce. Sodelovanje z Ambrosio Srl je bilo mogoče zahvaljujoč posredovanju šole ASCE School of International Economic Competition – direktorice dr. Laure Trevisan in predsednika prof. Arduina Paniccie. Steklenica »Dogal« je rezultat dolgoletnih raziskav uporabljenih za oblikovanje luksuznega izdelka, ki izstopa po svoji obliki in otipnem doživetju.