Zora Stančič: Zunaj Kroga | 

Galerija Monfort, Portorož |

5. maj 2020 – 28. junij 2020

V portoroški Galeriji Monfort je do 28. junija 2020 na ogled razstava Zunaj kroga / Out of the Loop uveljavljene vizualne ustvarjalke Zore Stančič. Že kot študentko na sarajevski in kasneje na magisteriju za grafiko na ljubljanski akademiji, so jo  navdihovale zlasti različne tehnike grafike (litografija, linorez, sitotisk in druge). In seveda risba kot najbolj neposreden avtorski zapis, ki pa je hkrati osnova za specifičen in zahteven grafični postopek. Kot grafičarka je tudi v formalno oblikovnem smislu razvila prepoznavno znakovno kodo: površino odtisa obvladuje s krepko konturo določen lik, najpogosteje človeška figura ali kak vsakdanji predmet tako, da s svojimi spontanimi stilizacijami in ploskovitostjo ponekod spominjajo na neposredne in preproste otroške upodobitve.

Inspiracijo za multimedijsko prostorsko razstavo, ki jo je ustvarila za specifičen prostor nekdanjega skladišča soli, je Batičeva bronasta skulptura Lepa Vida na Bernardinu, o kateri je zapisala: ”Ta skupinski portret treh oseb se mi je od nekdaj zdel zelo poetičen, hkrati pa se mi zdi, da je skulptura nekako spregledana v kontekstu Batičevega dela, motiv Lepe Vide pa tako malokrat uprizorjen v slovenski likovni umetnosti. Prav ta motiv se mi zdi še vedno aktualen, ne samo kot osnovni motiv hrepenenja po boljšem življenju, lepoti, znanju, po nečem, kar včasih sploh ne znamo ubesediti, temveč tudi zaradi drugih socialnih in družbenih tem, ki jih ta zgodba odpira. Nekatere od teh so danes še posebno aktualne, na primer migracije iz različnih razlogov, pa strah pred drugimi in drugačnimi, strah zaradi negotove prihodnosti, pa medsebojni odnosi v družini itd.”

V likovni materializaciji ideje Zora Stančič tudi tu izhaja iz lastnega primarnega klasičnega medija grafike; le-te je pred časom lastnoročno odtisnila na različne podlage (na tekstil, reciklirane materiale, idr). Toda njen raziskovalni duh ji je v procesu ustvarjanja projekta odpiral nove izzive in možnosti v tehnološki in tudi  v vsebinski nadgradnji. Mojster računalniške animacije Andrej Kamnik je njene dvodimenzionalne odtise preobrazil v animacijo, torej v nov in sodoben vizualni medij premikajočih se podob, figur in zgodb. S to animacijo kot močnim komunikacijskim sredstvom z gledalcem je dosegla še en želeni cilj: izjemno veliko horizontalno projekcijo, ki v formatu lahko asociira tudi na neskončno morsko obzorje. Avtorica pravi: “Format projekcije je podoben pogledu, ki se nam odpira na vratih razstavišča. Pri grafiki je velikost eden izmed elementov, ki grafiko določajo, saj si vedno omejen z velikostjo matrice, papirja, tiskarskega stroja …”. Ta preobrazba podob v bežeče slike jo je ponovno navdihnila v nadaljnje raziskovanje in nadgrajevanje: izzvala jo je interakcija vidnega in slušnega. Povabila je skladateljico in oblikovalko zvoka  Matejo Starič, ki s svojo avtorsko glasbo prefinjeno dodatno oživlja vizualne podobe, gledalcu pa ponuja še zvočno potovanje skozi prostor in čas. Znotraj tega zvočnega polja sugestivno odmeva skrbno izbrano kratko in močno povedno besedilo (v interpretaciji Mateje Starič) sarajevskega pisatelja in filozofa Predraga Fincija, ki se vsebinsko, izpovedno in sporočilno spaja s celotnim umetniškim delom. Zora Stančič torej z različnimi izraznimi mediji in sredstvi: z grafiko, animacijo, zvokom in besedami ustvarja celovito umetniško delo, ki komunicira s specifičnim prostorom razstavišča in z obiskovalcem.

Zora Stančič (1956) je v letih od 1979 do 1984 študirala grafiko na ALU v Sarajevu (prof. Dževad Hozo) in nadaljevala študij na ljubljanski akademiji, kjer je leta 1990 končala specialko za grafiko pri prof. Zvestu Apolloniju. Študijsko se je izpopolnjevala v Parizu, Dunaju, ZDA in na Češkem. Razstavlja v Sloveniji, Evropi in ZDA. Je docentka za grafiko na PEF Univerze v Ljubljani ter kot zunanja sodelavka poučuje grafiko na ALUO v Ljubljani, kjer tudi živi.