Čistilna akcija za boljši jutri!

UMETNOST ZA DAN ZEMLJE je nova posebna pobuda Obalnih galerij Piran, ki bo potekala na nekdanji Policijski postaji v Portorožu med 20. in 23. aprilom 2021. Gre za čistilno akcijo, katere namen je ureditev prostorov za izboljšanje delovnih razmer javnih uslužbencev Obalnih galerij Piran in  kot priprave na kasnejšo sanacijo strehe, ki že nekaj let zamaka prostore z arhivskim gradivom.

Gre  obenem za akcijo, ki opozarja tako na pomembnost čistega in ustreznega delovnega okolja, v katerem preživimo velik del dneva,  kot tudi na vse večjo potrebo po urejanju javnih prostorov za namene kulturne dediščine. Obalne galerije Piran in sodelujoči bodo s čistilno akcijo opozorili na izjemen potencial  arhitekturnih objektov v občinski lasti, v katerih delujemo in jih ohranjamo za prihajajoče generacije.

Akcijo smo organizirali v sklopu SVETOVNEGA DNEVA ZEMLJE, ki letos, 23.aprila, praznuje 51 let prizadevanj za izboljšanje podnebnih in okoljskih razmer. K praznovanju pomembnega praznika se bodo pridružili posamezniki in tudi nekatera občinska kulturna društva.

Akcijo UMETNOST ZA DAN ZEMLJE bomo izvajali upoštevajoč napotke in znanja, ki so bili pridobljeni na delavnicah RE:ORG, ki jih je letos organiziralo Slovensko muzejsko društvo. Metodologijo urejanja smo v Obalnih galerijah Piran predstavili v okviru posebne delavnice RE:ORG, ki je potekala v petek, 16.4.2021 med 11.00 in 13.00 uro v prostorih Mestne galerije Piran. Pridobljena znanja bomo uporabili pri urejanju delovnega okolja na nekdanji Policijski postaji v Portorožu.

Sodelujoči si tako prizadevamo, da bi čistilna akcija postala dobra praksa, trenutek in izhodišče za preverjanje ustaljenih navad in ustvarjanje novih, ki bodo pripomogle k izboljšanju delovnega prostora in posredno vplivale tudi na širše okolje. Delavnice in akcijo bomo tudi ustrezno dokumentirali ter v naslednjih dneh predstavili na spletnih strani galerije in FB.

Čistilna akcija bo potekala na Policijski postaji v Portorožu med 20. in 23. aprilom 2021, vsak dan od 9.00 do 17.00 ure. 

Akcija bo potekala upoštevajoč priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja Covid-19. Število udeležencev je zato skladno omejeno. Tisti, ki želijo pomagati in pridobiti nova znanja, naj udeležbo najavijo na info@obalne-galerije.si.