Tina Perko: Svet tam zunaj | 

Galerija Herman Pečarič, Piran |

24. januar 2020 – 29. marec 2020 |

Odprtje: petek, 24. januar 2020, ob 19.00 uri

Tina Perko, rojena leta 1971 v Ljubljani, je leta 1997 diplomirala iz oblikovanja oblačil in tekstilij na Univerzi v Ljubljani. Nato je opravila še podiplomski študij Master in Fashion design na ustanovi Istituto Marangoni v Milanu. Po končanem študiju je bila zaposlena kot modna oblikovalka v slovenski modni industriji (Mura, Rašica). S svojimi ilustracijami je razstavljala na nekaterih samostojnih in skupinskih razstavah (v Sloveniji, Srbiji, Hrvaški, Kitajski, Avstriji). Živi in dela v Ljubljani.

Ob delu v modni industriji je bilo risanje na podlagi zgodb za Tino Perko sprostitev, nekakšen pobeg v svet domišlije, ki nima nikakršnih omejitev. Sčasoma je dobivala vedno več naročil za ilustriranje in njen hobi je prerasel v poklic.

Tako zadnjih 10 let ilustrira slikanice, zgodbe, revije za otroke. Pri svojem delu je do sedaj sodelovala s številnimi založbami doma in v tujini (Didakta, Rokus Klett, Mladika, Studio Hieroglif, Morfem, Učila International, Epistola, Miles Kelly, LittleAntBooks, Ed to the Future). Tina Perko je tudi avtorica štirih izdanih slikanic: Žirafa Cveta (založba Lepa beseda), Ovca Boža (založba Didakta), Gvido in kozja vila (založba Mladika), Srečko in Sofija (založba Mladika).

Na razstavi z naslovom Svet tam zunaj se Perkova predstavlja z ilustracijami in zgodbo za novo avtorsko slikanico. Zgodba o lemurju iz živalskega vrta govori o radovednosti, želji po odkrivanju neznanega, pogumu, ki je za to potreben, in strahu, ki nas ovira. Na osnovi posameznih elementov ilustracij je nastalo več manjših »zgodbic«, ki jih Tina predstavlja tudi v obliki potiskov za otroško posteljnino. Nekateri od teh vzorcev so del kolekcije, ki jo oblikuje za ekološko blagovno znamko Ocean Bluu in tako povezujejo ilustracijo s tekstilnim oblikovanjem.