The painting now! Slovenia 2021 | 

Galerija Monfort, Portorož |

24. junij 2021 – 29. avgusta 2021 

RAZSTAVO THE PAINTING NOW! SLIKARSTVO ZDAJ! SLOVENIJA 2021, bomo odprli v četrtek, 24. junija 2021, ob 20. uri, na predvečer državnega praznika in 30. obletnice samostojnosti naše države.  Na razstavi, ki bo na ogled do 29. avgusta, sodelujejo:

Suzana Brborović, Nina Čelhar, Matej Čepin, Barbara Drev, Marko Jakše, Staš Kleindienst, Robert Lozar, Ira Marušič, Katja Pál, Miha Štrukelj, Maruša Šuštar, Joni Zakonjšek, Nika Zupančič

Medinstitucionalna razstava je nastala v sodelovanju Obalnih galerij Piran z Mestno galerijo Nova Gorica. Zajema dve povezani, a obenem avtonomni postavitvi: 13 izbranih slikarjev je maja letos razstavljalo v Mestni galeriji Nova Gorica, v poletnih mesecih pa se z drugimi deli, predvsem slikami večjih dimenzij, predstavljajo v Galeriji Monfort v Portorožu. Kustos razstave Andrej Medved je na razstavo uvrstil izbrane slikarje različnih avtorskih poetik, ki zaznamujejo sodobno slovensko slikarstvo danes, brez omejitev na posamezne generacije ali letnico rojstva. Pomembna je le kakovost del in njihova vrhunskost, ustvarjalna inventivnost tistih, ki delujejo v tem času, predvsem v obdobju zadnjih dveh let. Pomembna je izjemnost in aktualnost v smislu sodobne ustvarjalnosti, ki presega nostalgično zamudnost in pomanjkanje ustvarjalne domišljije. Skupna rdeča nit razstave je novo slovensko slikarstvo, ki nastaja v tem trenutku in prinaša v naše védenje in notranji pogled nek maximum ustvarjalnosti in likovne empatičnosti v smislu slikovnega presežka. Slikarstvo, ki se ponovno vrača, po desetletjih zatišja in medijskega zanikanja.

Razstavo spremlja katalog z besedili kustosa Andreja Medveda.