BLAŽKA KRIŽAN: SPREHOD MED SENCAMI | 
Galerija Herman Pečarič Piran | 25. 8. – 30. 10. 2023 | 
Otvoritev: petek, 25. 8. 2023, ob 20.00 | 
Kustosinja: Nives Marvin

Meander III, 2023, rezljanka, akril117 x 97,5 x 1 cm  

Meander II, 2023, rezljanka, akril117 x 67,5 x 1 cm  

“V delu Blažke Križan razkrivamo vizualno eksperimentiranje s poudarkom na dimenziji zaznavanja in dinamiki slike. Pri tem opažamo vplive optične umetnosti in gestaltičnih raziskav, ki so zaznamovali obdobje modernizma v jugovzhodni Evropi. Delo niha med umetnostjo in dizajnom, pri čemer izpostavlja izjemen učinek pretočnosti, gibanja, ki ga določa izbor enobarvnega materiala.” je obrazložitev, ki jo je zapisala mednarodna strokovna žirija 57. Mednarodnega slikarskega ex-tempora Piran za delo Tokovi. Avtorica, prejemnica Nagrade mladi, je Blažka Križan (1990, Ptuj), ki je leta 2012 diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in tu leta 2017 končala magistrski študij. Doslej je prejela več nagrad: za magistrsko nalogo študentsko Prešernovo nagrado, leta 2018 listino Primavera DLUM (Društvo likovnih umetnikov Maribor), 2020 nagrado DLUM in lansko leto že omenjeno Nagrado mladi.

Že v času študija je avtorica raziskovala materialne lastnosti papirja in sploh slikarske površine ter že eksperimentirala v nekonvencionalni tehniki rezljanja v le-te, kar ji je stalnica še danes. S spoštljivim odnosom do materije je tako razvila na prvi pogled minimalističen izraz, opredeljen z dosledno vnaprej načrtovanimi nanizi linij in znakov, kar gledalcu omogoča odkrivanje neštetih vibrijajočih in utripajočih vzorcev ter skritih vsebin, ki jih lahko interpretira in doživlja na svoj način. Avtorica z izjemno premišljenostjo in natančnostjo izbira najbolj preproste znake, ki pa dopuščajo asociacije na arhetipske in organske oblike in pojave v naravi, na primer na elementarne geometrijske like ali na valovanje, kroženje, na nenehno spreminjanje. Le-ti so ji ves čas očitno nikoli dokončno izpovedana tema, saj jih vedno znova ponavlja in sestavlja v nova kompleksna sosledja ter postanejo glavni graditelji vnaprej skrbno domišljene, a vedno elegantno izpeljane kompozicijske ureditve. Ob na videz kromatsko minimalističnih, a prefinjeno občutenih črno belih podobah pozornost pritegnejo dela, ki jih avtorica nadgradi s skrbno izbrano nežno barvno vrednostjo ter njenimi bolj intenzivno poudarjenimi in zelo prosojnimi odtenjanji. Dinamika gibanja, sekvence migetajočih oblik in diskretno opredeljene prostorske iluzije dražijo gledalčevo oko k postanku pri posamezni vreznini in hkrati doživljanju površine rezljanke kot celote.

Blažka Križan je mlada avtorica, ki se s svojim ustvarjanjem z zahtevno ročno izdelavo filigransko minuciozno izvedenih del, po svoje sooča tudi z vzporednim in neotipljivim digitalnim svetom. Kot da so rezljanke njeni intimni vizualni komentarji na hiter in s sodobnimi tehnologijami prežet vsakdanjik, na njegovo kratkotrajnost in minljivost. Tradicionalna slikarska orodja, čopič ali svinčnik, nadomešča s skalpelom, s katerim skozi dolgotrajni proces doslednega in natančega perforiranja površine papirja ustvarja ponavljajoče se in estetsko impresivne forme. So navidezno abstraktne in le v segmentih spominjajo na naravne oblike ter so hkrati vabljive z učinkovito občutenim gibanjem in z dinamiko spreminjanja njihovih sekvenc. Zelo je opazen njen hoteni perfekcionizem v ročnih spretnosti: črno bele ali z akrili opredeljene valovite črte z maksimalno peciznostjo vrezuje in niza eno zraven druge tudi tako, da vzpostavi še tretjo dimenzijo in s tem omogoči prehajanje svetlobe. Torej ploskev dopolni z reliefnimi strukturami, s čimer doseže skrivnostno haptično učinkovanje slike in še poudari svojo raziskovalno vnemo optičnih učinkov osvetljenih in senčnih fragmentov, na kar asocira tudi poimenovanje razstave Sprehod med sencami. Kljub možnim povezavam Blažkinih podob z izkušnjami optičnih iluzij historičnega oparta, ostaja njeno ustvarjanje sodobno in aktualno s svojo inovativno izvedbo v multipliciranju enega preprostega znaka / zareze in z diskretno simbolno izpovedno konotacijo,

Nives Marvin