Safet Zec: Objemi in exodus |

Piran: Gledališče Tartini Piran, krstilnica Janeza Krstnika, cerkve Marije Zdravja, sv. Petra, sv. Roka in sv. Marije Tolažnice, Tartinijeva hiša |

Portorož: Kamnita dvorana Monforta |

26. marec 2021 – 26. september 2021

Spoštovani obiskovalci,

obveščam vas, da bo 17. in 18. avgusta v gledališču Tartini dvakrat potekala predstava »Služkinji«

in zato v omenjenih dnevih ogled razstave Safeta Zeca ne bo možen.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

 Od konca marca bodo na osmih prizoriščih na ogled slike iz ciklov Objemi in Exodus mojstra Safeta Zeca, ki bo hkrati doslej tudi njegova največja samostojna razstava v Sloveniji. Zec je oba cikla ustvarjal zadnjih 20 let, navdahnjen z globokim spoštovanjem do sočasnih tragičnih dogajanj, zlasti do  tragedije v Srebrenici, do žalostne ljubezenske zgodbe Boška in Admire (imenujejo ju sarajevska Romeo in Julija) in do sodobne globalne migrantske problematike s poudarkom na otrocih kot najbolj nedolžnih žrtev. Razstavo spremlja večjezični katalog z zapisi Giandomenica Romanellija in Nives Marvin, oblikovala ga je Hana Zec.

Organizatorji: Obalne galerije Piran, TA Maona, Društvo »Prijatelji zakladov sv. Jurija«
Soorganizatorji: Občina Piran, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini, Župnija Piran, Avditorij Portorož, Turistično združenje Portorož.

Safet Zec (1943, Rogatica, BiH) je diplomiral in končal slikarsko specialko na beograjski akademiji in je bil že v osemdesetih letih uveljavljen tudi v tujini. Leta 1992 se je zaradi vojne preselil iz Sarajeva v Videm (Udine) in kasneje v Benetke. Ves ta čas ustvarja slike in grafike, ki jih je  predstavil na več kot sto razstavah v Evropi in ZDA ter je prejel številne nagrade (med drugimi leta 2007 Orden za umetnost in književnost Republike Francije in naziv Vitez umetnosti).

Glede na trenutne razmere v zvezi z ukrepi obvladovanja epidemije covid-19 bomo javnosti pravočasno sporočali datume spremljajočih dogodkov.

Kontakt: Nives Marvin 041 630 689, Polona Senčar 031 630 680