Prešernovanje 2022: Zgodbe mojega kraja, Naravna in kulturna dediščina | 

Predvajanje filma: Zgodbe mojega kraja |

Torek, 8. 2. 2022, od 10. do 17. ure | 

Galerija Monfort, Obala 8, Portorož |

K67, kiosk iz zbirke Obalnih galerij Piran, Ukmarjev trg, Koper

Tema letošnjega prešernovanja v organizaciji kustosinje pedagoginje Ane Papež iz Obalnih galerij Piran ter v sodelovanju z umetnikom in likovnim pedagogom Matjažem Borovničarjem (OŠ Šmarje pri Kopru) in likovno pedagoginjo Andrejo Ozebek (Osnovna Šola Sečovlje, Piran) je kulturna in naravna dediščina kraja, iz katerega prihajajo sodelujoči učenci in dijaki.

Pod naslovom Zgodbe mojega kraja so si sodelujoči lahko izbrali kar koli, kar je za njihov kraj značilno, naj gre za snovno ali nesnovno dediščino, pomembne osebnosti nekega kraja ali pa značilno vegetacijo. Prejeli smo zelo različne izdelke, od takih s poudarkom na zgodovinskih objektih, spomenikih ter delih nekega mesta, do takih s poudarkom na kulturnih pokrajinah, kot so Sečoveljske soline, ali predstavitve različnih vrst oljk… Zgodbe so predstavljene skozi animacijo, GIF-e, videe (rasterski slikovni format). Če so nam učenci poslali zgolj fotografije neke kulturne znamenitosti, smo jih preoblikovali v GIF-e.

Izdelke vseh šol smo povezali v skupni filmček, ki si ga bo mogoče ogledati na kulturni praznik, v torek, 8. 2. 2022, na vseh kanalih Obalnih galerij (spletna stran OGP, stran FB in Youtube kanal OGP).Več na povezavi …

Prav tako se bo filmček ves dan, od 10. do 17. ure, predvajal na dveh lokacijah, ob sprehajalnih poteh Portoroža in Kopra. V piranski občini bo film predvajan v galeriji Monfort v Portorožu, in sicer v obliki velike projekcije, kjer bodo za obiskovalce priskrbljena tudi sedišča, predvajanje bo potekalo z upoštevanjem varne razdalje. V Kopru pa bo filmček na ogled na Ukmarjevem trgu ob mestnem kopališču, kjer stoji znameniti rdeči kiosk K67 iz zbirke Obalnih galerij Piran. Zamislili smo si prijazne, vsem dostopne postavitve zato, da si bodo lahko mladostniki, družine in sploh vsi ljubitelji kulture varno in prijetno ogledali te domiselne avtorske izdelke.

Filmček bo razposlan vsem sodelujočim šolam, saj ga bodo le-te predvajale na svojih lokacijah. Letos sodelujejo: OŠ Šmarje pri Kopru, OŠ Sečovlje, OŠ Prade, OŠ Kidričevo, GEPŠ, Ginnasio/Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper/Capodistria, OŠ Dornberk, OŠ Branik, OŠ Frana Albrehta Kamnik, Srednja tehniška šola Koper, OŠ Hrvatini, OŠ Gračišče, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Sostro, SE/OŠ Vicenzo e Diego di Castro Pirano/Piran, OŠ Cirila Kosmača Piran in Gimnazija Koper.

Namen tega projekta je, da se zavemo, kako pomembna je kulturna dediščina, da se spomnimo, kako se z njo ravna, ter da poglabljamo in širimo svoja obzorja. S to nalogo so učenci in dijaki tudi osvežili svoje znanje o izdelavi animacij in strnili glave ob ustvarjanju izdelka v tem mediju.

V Obalnih galerijah smo zelo veseli in počaščeni, da se je za sodelovanje odločilo kar 17 šol iz vse Slovenije, in to kljub zelo okrnjenim možnostim zaradi številnih karanten in zdravstvenih odsotnosti, ki jih je v šolah še vedno zelo veliko.
Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo za izjemen odziv in sodelovanje!

Youtube link: https://www.youtube.com/watch?v=cExkyhxr4E0&feature=youtu.be