Ob iztekanju starega leta želimo vsem ljubiteljem umetnosti, obiskovalcem naših razstav in dogodkov, lepe božične praznike ter srečno novo leto 2024!

Vsebinsko bogat razstavni program Obalnih galerij Piran se bo januarja 2024 začel v Galeriji Herman Pečarič s predstavitvijo prvega od dveh zmagovalnih projektov javnega poziva Odprta vrata. Hannes Zebedin (Linz, 1976), avstrijski akademski kipar, ki živi in ustvarja na slovenskem Krasu, je strokovno komisijo prepričal z angažiranim umetniškim projektom. Avtor se kritično odziva na aktualne pereče posledice podnebnih sprememb, ki se drastično manifestirajo tudi v njegovem življenjskem okolju. Instalacija Ceasefire se navezuje na katastrofalni požar, ki je poleti 2022 uničeval na Krasu in drugod na Primorskem. 

Več in formacij na povezavi …

V preteklosti uspešno zastavljeno sodelovanje Obalnih galerij Piran s sorodnimi domačimi in tujimi ustanovami se bo v drugi polovici januarja 2024 nadaljevalo z Umetnostno galerijo Maribor. V prostorih štajerske galerije se bo predstavila primorska umetnica Lara Jeranko Marconi (Koper, 1984). Slikarka in ilustratorka iz Kopra, ki se je likovno formirala na beneški akademiji, je na določeni stopnji svoje rasti čopič zamenjala za škarje in začela ustvarjati izrezanke (papercutting). Tudi njena prva osebna razstava v Mariboru bo v znamenju te posebne likovne zvrsti. 

Več informacij na povezavi …

Sledilo bo gostovanje mariborskega umetnika Boruta Popenka (Maribor, 1969) v Obalnih galerijah Piran.

Kratke napovedi dveh januarskih razstav dopolnjujemo s pomembnim obvestilom.

Arhitekta in kiparka Marjetica Potrč (Ljubljana, 1953) je letos prejemnica visokega državnega odlikovanja Republike Slovenije. Medaljo za zasluge je prejela »za svoje večdesetletno delovanju na področju umetnosti, antropologije in ekologije ter za uvrstitev med deset najpomembnejših sodobnih svetovnih umetnikov, s čimer je prispevala k prepoznavnosti in promociji Slovenije v svetu«. Marjetica Potrč se je konec prejšnjega leta v Mestni galeriji Piran predstavila z odmevno osebno razstavo. Iniciativo za prestižno odlikovanje so angažirano podprle tudi Obalne galerije Piran, ki umetnici iskreno čestitajo.

Nasvidenje v novem letu!