HANNES ZEBEDIN: CEASEFIRE | 
Prostorska instalacija | 25. 1. 2024- 5. 4. 2024 | 

Kustosinji: Ana Papež, Nives Marvin | Galerija Herman Pečarič, Piran –
Otvoritev: četrtek 25. 1. 2024 ob 18. uri – 

Javni poziv OGP Odprta vrata 2023

Avstrijski umetnik Hannes Zebedin (1976, Lienz, Avstrija) je med letoma 1998 in 2004 študiral ekonomijo in politične vede na Univerzi na Dunaju, od leta 2003 do leta 2008 je študiral še performativno kiparstvo in instalacijo na tamkajšnji Akademiji za likovno umetnost. Izobraževal se je, delal in živel tudi v Bruslju in Ciudadu de Mexicu. Od leta 2011 je razstavljal predvsem na skupinskih razstavah v Švici, Rusiji, Avstriji in v Sloveniji. Leta 2015 se je vrnil k načinu življenja iz otroštva in mladosti – k življenju na vasi. Danes živi in dela v Selah na Krasu.

Zebedin razmišlja o kompleksnosti naravnega in družbenega okolja, v katerem živi in ga naslavlja skozi različne umetniške strategije. Kot kritičen in izviren avtor se odziva na okoljsko krizo, reflektira sedanji kaotični globalni družbeno-politični trenutek kot posledico preteklih zgrešenih ekonomskih in političnih odločitev, hkrati pa postavlja tudi lastno umetniško prakso v kontekst zgodovine avantgardne struje umetnosti. Navdušuje in ukvarja se z nekaterimi osrednjimi temami, ki se pogosto pojavljajo v sodobni umetnosti: kritike kapitalizma, rasizma, kolonializma in feminizem; predvsem pa se ukvarja s problematiko slabega plačila in podcenjevalnega odnosa do kulturnih delavcev, ki ne zmorejo preživeti zgolj s svojim poklicem in umetnostjo.

V Galeriji Herman Pečarič se bo na manjši osebni razstavi predstavil z umetniškim projektom, ki se ažurno in kritično odziva na aktualne pereče posledice podnebnih sprememb. Te se drastično manifestirajo tudi v njegovem življenjskem okolju. Instalacija Ceasefire se navezuje in je odraz katastrofalnega požara, ki je poleti 2022 uničeval na Krasu in drugod na Primorskem.