PANORAMA. | Izbor iz umetniškega fonda Obalnih galerij Piran | 

25. 3. 2022 – 21. 8. 2022, Mestna Galerija Piran | 

Otvoritev: petek, 25. 3. 2022, ob 18. uri | 

Umetniki: Günter Brus, Avgust Černigoj, Christo & Jeanne-Claude, IRWIN, Mladen Ivančić, Metka Krašovec, Janez Lenassi, Emil Memon, Hermann Nitsch, Mimmo Paladino, John Phillips, Anne & Patrick Poirier, Robert Watts

Robert Watts, High-Tech Display, 1987
Hermann Nitsch, Das Letzte Abendmahl, 1983
Gunter Brus, Vabimo vas… , 1983
Augusto Cernigoj, Plaža (Piramida), 1966
John Phillips, Tito Plays Chess, 1944

John Phillips, Partisan Commissioner Sergije Makijedo with his secretary in a Palace in Monopoli, Italy, 1944

V petek, 25.3. 2022 se ob 18.uri v Mestni galeriji Piran odpira velika mednarodna skupinska razstava PANORAMA. Izbor iz umetniškega fonda Obalnih galerij Piran, ki jo po večmesečnih pripravah razkrivamo širši javnosti.
 
Ideja je nastala v dialogu med kustosinjo-pripravnico Samantho Chia in direktorico Maro Ambrožič Verderber, ob upoštevanju nove strateške vizije javnega zavoda Obalnih galerij Piran. Zamišljena je tudi kot kolektivna muzejska vaja za celoten kustodiat. Z njo smo želeli javnosti predstaviti nekatere najpomembnejše umetnike in njihova umetniška dela, ki jih Obalne galerije Piran hranijo v svojih zbirkah, kar je ena izmed glavnih nalog naše ustanove za sodobno umetnost v 21.stoletju. Panorama je priložnost, da javnosti nekatera umetniška dela predstavimo prvič, druga dela pa po več desetletjih hrambe v depojih. Razstava razkriva tudi dela, ki so prispela v Obalne galerije Piran na nekonvencionalen način. Pripovedujejo o naši polpretekli zgodovini, prepleteni z osebnimi zgodbami umetnikov in pričajo o kulturnem vplivu Obalnih galerij Piran v mednarodnem prostoru.
 
Prav na slednjega se navezuje tudi naslov razstave. Panorama je namreč koncept širokega pogleda z višje, dvignjene točke, ki odpira »pogled na pokrajino na vse iz vseh strani«. V panoramskem pogledu so singularnosti zamegljene, meje med posameznimi stvarmi pa zabrisane. Z izborom umetniških del iz zbirk Obalnih galerij Piran želimo predstaviti posamezne in hkrati enkratne izraze, ki sobivajo in se mešajo v tem širokokotnem pogledu. Beseda panorama odkrito namiguje na odprtost (it. parola franca). S tem poziva k razmisleku o odpravi geografskih in strukturnih omejitev umetniškega jezika v smislu tehnike, uporabljenih medijev in kronoloških okvirov. Izbor temelji predvsem na delih z družbenopolitično vsebino in se preizprašuje, v kakšni meri so izbrana dela prispevala k mednarodni naravnanosti te ustanove kot muzeja, k bogatitvi družbe in kulturne dediščine v njenem varstvu. Predstavitev del iz različnih zbirk ni novost v naši ustanovi; formacija zbirk je namreč del poslanstva našega zavoda, ki bo v nekaj letih dopolnil zrelih 50 let. Zato je za Obalne galerije Piran v prihodnjem obdobju še toliko bolj pomembna strokovna prevetritev zbirk, valorizacija likovnih del in aktivno razmišljanje o pomenu in smislu javnega fonda.
 

Panorama je nekaj vprašanj že odprla med samim nastajanjem razstave, v prihodnosti pa se bodo porajala še druga. V tem je moč muzejskih zbirk in umetnosti.

Galerija: Inavguracija