Razstava: NATEČAJI 2009-2021 | 

Ko gradimo odlično, gradimo z javnim natečajem | Razstava zmagovalnih rešitev na arhitekturnih natečajih ZAPS v letih 2009-2021 | 

Trg prekomorskih brigad | 

Portorož

 

Od ponedeljka 3.10.2022 bodo Obalne galerije Piran na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu gostile  posebno pobudo Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Na ploščadi bo na ogled razstava »Ko gradimo odlično, gradimo z javnim natečajem: predstavitev zmagovalnih rešitev na arhitekturnih natečajih ZAPS v letih 2009–2021«. Slovesna otvoritev bo potekala na Občinski praznik v soboto, 15.10.2022 od 16.ure dalje.

Razstava nudi pregled 92 zmagovalnih rešitev na javnih natečajih, organiziranih v Sloveniji od leta 2009 do danes. Številni projekti so bili v tem času že realizirani in so predstavljeni v svoji končni, izvedeni obliki. Pomemben del razstave je prikaz statističnih podatkov o javnih investicijah, za katere je bil v začetni fazi izveden javni natečaj. Predstavljeni so podatki o trajanju projektov, njihovih stroških in uspešnosti ter tudi izkušnje naročnikov z javnimi natečaji. Razstavo organizira Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) in je namenjena analizi uspešnosti natečajnih postopkov, njihovi promociji in promociji javnih naročnikov, ki natečaje največ uporabljajo. Razstava bo na ogled do 30. oktobra 2022.

 

 

Ob dvajsetletnici svoje natečajne dejavnosti Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) organizira drugo pregledno razstavo natečajne prakse. Osrednji del razstave je namenjen pregledu zmagovalnih elaboratov na javnih natečajih, organiziranih v drugem desetletju natečajne dejavnosti ZAPS. Ker so bili številni natečaji uspešno realizirani, so projekti predstavljeni v različnih fazah, s čimer je nazorno prikazan razvoj od osnovne ideje do končnega cilja, izvedbe natečaja. Predstavljene so rešitve, ki so jih ocenjevalne komisije, sestavljene iz predstavnikov naročnikov in ustreznih strok, prepoznale kot najboljše.

 

 

 

KOLOFON

Kuratorska skupina: Špela Kryžanowski, Jernej Prijon, Mima Suhadolc, Urša Vrhunc; Konceptualna podpora: Vlado Krajcar, generalni sekretar ZAPS; Oblikovanje razstave: Kabinet 01; Vsebinska podpora: Rdeči oblak; Uvodni nagovor: Tomaž Krištof, predsednik ZAPS; Uvodno besedilo: Andrej Hrausky; Organizacija dogodkov: Barbara Pungerčar; Zbiranje gradiva natečajnikov: Dunja Šutanovac; Prelom: Fia Lemajič; Izvedba razstave: RPS; Jezikovni pregled: Mojca Dobnikar; Produkcija: ZAPS, 2022