Zadnji jesenski mesec v Obalnih galerijah Piran spet zaznamuje tradicionalna mednarodna prireditev. Po uspešno izpeljani jubilejni Forma vivi Portorož se približuje piransko srečanje arhitektov z eno najdaljših tradicij na svetu.

38. PIRANSKI DNEVI ARHITEKTURE (PDA) bodo v soboto, 27. novembra 2021.Mednarodna arhitekturna konferenca, na kateri bodo predavali mednarodno ugledni arhitekti, se bo začelaob. 10. uri v Avditoriju Portorož. Namen konference, ki razen izjem zadnjih edicij od leta 1983 poteka v Piranu, je ovrednotiti aktualne arhitekturne smernice ter predstaviti najbolj inovativne arhitekturne projekte. Piranski dnevi arhitekture predstavljajo arhitekte, ki z razumevanjem ter spoštovanjem geografskega in kulturnega konteksta ohranjajo identiteto in kulturno raznolikost. Častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
Na letošnji konferenci se bodu udeleženci spraševali o tem, kaj je merljivo v arhitekturi.
»Kako umeriti pot do arhitekture, ki v nas zbudi čustva, nas poveže v skupnost in gradi našo identiteto? Kako izmeriti, ali je arhitektura dobra, iskrena in poštena? Je arhitektura, ki so jo ustvarili naši predniki, še po naši meri? Je arhitektura, ki odgovarja vsem meram in merilom, že kakovostna? Kje so meje in smisel merljivosti v arhitekturi? Je torej merljivost ključna za dobro arhitekturo?« je med drugim o letošnji temi zapisal arhitekt Mitja Zorc. Več na spletni strani PDA.
V sklopu PDA se podeljuje MEDNARODNA ARHITEKTURNA NAGRADA PIRANESI za najboljše arhitekturne izvedbe, nastale v zadnjih dveh letih na območju srednje Evrope. Nagrado Piranesi bodo podelili na slavnostnem odprtju razstave Piranesi v Monfortu Portorož  v soboto, 27. novembra, ob 20. uri. Sledilo bo PDA druženje s kulinariko kuharskega mojstra Boruta Jovana ob glasbeni spremljavi zasedbe Jazz Stringsi Trio.
Piranske dneve arhitekture spremljajo različni dogodki, povezani z arhitekturo. Že v četrtek, 25. novembra 2021, bodo ob 16. uri v prostorih TIC v Piranu odprli razstavo Lepota kamnite poezije, ki jo organizira ABAKKUM Zavod za krajino, kulturo in umetnost Piran. Ob 18. uri bo v Mestni knjižnici Piran z mentorico Špelo Kuhar delavnica Igriva arhitektura. Organizira jo Center arhitekture Slovenije.
Četrtkovo dogajanje se bo ob 19. uri preselilo v Malo ložo na Titovem trgu in Kiosk K-67 pred kopališčem v Kopru. V sklopu projekta Neslišani glasovi Kopra bo ponovitev performansa, ki je na Titovem trgu potekal 9. septembra 2021, kot zaključek mednarodne poletne šole Neformalno mesto: začasne-avtonomne utopije. Projekt so organizirali: ALUO, KUD C3, Obalne galerije Piran, MOK in Avtomatik Delovišče.
Spremljevalna arhitekturna razstava z naslovom Slovenska arhitektura in prostor 2021, ki jo OGP organizirajo v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije, bo na ogled v piranski Galeriji Herman Pečarič. Odprtje bo v petek, 26. novembra, ob 19.30, na ogled bo do 5. decembra. Več na spletni strani PDA.

Leto 2021 se počasi izteka in ob kopici realiziranih raznovrstnih dogodkov, smo se v OGP odločili, da  nekaterih dobro obiskanih razstav še ne bomo podrli. V Galeriji Loža v Kopru si bo razstavo Nataše Segulin z naslovom LUMEN mogoče ogledati do konca leta 2021. Fotografinja iz Kopra je z izjemno serijo fotografij že navdušila številne obiskovalce. Ker se njena fotografska zgodba dogaja v propadajočem objektu servitskega samostana v starem mestnem jedru Kopra, pričakujemo, da bo tudi v naslednjih tednih pritegnila številne mimoidoče. Organizirali bomo vodstvo po razstavi z avtorico in datum pravočasno sporočili.

V Galeriji Meduza v Kopru bo do 19. novembra na ogled razstava DIAPAZON POGLEDA, ki je del tretje edicije manifesta SPEKULA v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem. Z zelo različnimi avtorskimi pristopi se predstavljajo tri mlajše primorske umetnice: Nina Mršnik, Lara Jeranko Marconi in Eda Birsa.

Razstave EX-TEMOPRE PIRAN so vedno pritegnile številne obiskovalce in tako je tudi letos. Zato si bo razstavo 56. Mednarodnega slikarskega ex-tempora v Mestni galeriji Piran mogoče ogledati do 12. decembra, v Galeriji Monfort pa do 7. novembra 2021.

Vljudno vabljeni!