Zadovoljni, da so galerije ob upoštevanju ukrepov ponovno odprte, se v Obalnih galerijah Piran nadejamo zvestih in novih obiskovalcev. Za mesec marec napovedujem nekaj  zanimivih razstav in dogodkov ter pedagoških projektov.

Osrednji dogodek je nedvomno razstava priznanega slovenskega umetnika LOJZETA LOGARJA (1944–2014) z naslovom LOJZE LOGAR. INTERMEZZOZOIK, SARCOPHAG(U.S.), ki bo na ogled od 5. marca do 18. aprila 2021 v Galeriji Loža v Kopru in v Mestni galeriji Piran. Razstava je del medinstitucionalnega projekta LOJZE LOGAR, PREGLEDNA RAZSTAVA 1968−2014, ki po segmentih, z različnimi opusi in v različnih terminih, poteka v štirih slovenskih galerijah: Koroški galeriji likovnih umetnikov Slovenj Gradec, Galeriji Murska Sobota, Galeriji ZDSLU Ljubljana in Obalnih galerijah Piran. Več na spletni strani.

Ob razstavi nadaljujemo z akcijo GALERIJE NAVZVEN. Motivi Logarjevih slik bodo zapolnili okna Mestne kavarne Piran (pritličje galerije na Tartinijevem trgu), ki se bo z novo obleko spojila z ambientom in galerijsko vsebino piranske mestne hiše kulture.

Obalne galerije 4. in 5. marca letos že osmič sodelujejo pri projektu ArtDOWNUP, ki ga vodi CKSG Portorož. ArtDOWNUP je edinstven primer ustvarjalnega povezovanja v ožjem lokalnem ter širšem nacionalnem in mednarodnem prostoru. Letos se bo izjemoma dogajal na daljavo preko spletnih orodij. Motivi letošnjega projekta so: noč, tema in nočno življenje. Na delavnici se bodo zbrali učitelji in učenci iz CKSG Portorož, CUEV Strunjan, dijaki vzgojnega zavoda Višnjega gora, uporabniki Sklada Mitja Čuk iz Opčin pri Trstu ter učenci londonske šole Riverside.

V mesecu marcu bo Galerija Herman Pečarič v Piranu postala prizorišče za različne aktivnosti. Med drugim si bo občinstvo do vključno 8. marca 2021 lahko ogledalo prostorsko instalacijo v parku in na oknih galerije, kjer so predstavljeni izbrani portreti PREŠERNOVE GRAFIČNE DELAVNICE. Video februarske delavnice,  v katerem nastopajo učenci in dijaki, pa si lahko ogledate na spletnem kanalu.

Razstava UMETNOST UČENCEV IZ »LOCKDOWNA« bo v isti galeriji na ogled od 18. marca do 16. aprila 2021. Razstavljena bodo dela, ki so jih učenci druge in tretje triade primorskih osnovnih šol ustvarjali v domačem okolju. Pričakujemo zelo raznolike izdelke različnih tehnik, materialov in motivov.

Obenem želimo opozoriti na bližajoči se rojstni dan piranskega umetnika Hermana Pečariča, ki se je  6. marca 1908 rodil na Škofijah. Obeležili ga bomo na poseben način tako, da bomo v naslednjih mesecih organizirali okroglo mizo in zasnovali novo tematsko postavitev z naslovom HERMAN PEČARIČ: SLIKAR ISTRSKIH MOTIVOV. Razstava bo ponudila vpogled v tisti del umetnikovega ustvarjanja, s katerim se je v slovenskem likovnem prostoru uveljavil kot prepoznavni avtor istrskih motivov.

V Galeriji Meduza v Kopru se nadaljuje razstava TIHI DIALOGI, kjer se predstavljata avtorja stripa in animacije  Gabriella Giandelli iz Italije in Slovenec Gašper Rus. Razstava je nastala v sodelovanju OGP s Stripburgerjem/Forumom Ljubljana in je na ogled do 16. aprila. V mesecu marcu bomo organizirali vodstvo in pogovor o stripu z avtorjema in kustosinjo Katerino Mirović. Več na spletni strani.

Obalne galerije se tudi letos pridružujejo skupni digitalni akciji NAPREJ V PRETEKLOST, ki jo organizira Skupnost muzejev Slovenije. Tema tokratne, že tretje edicije, ki bo v tednu od 22. do 28. marca 2021, je Slovenija. V sklopu edicije bodo Obalne galerije Piran pripravile predstavitev nekaterih del iz likovnih zbirk OGP in tekočih aktivnosti, ki bodo prenesene na socialno omrežje FB. Poveži se!

Vljudno vabljeni na splet in na ogled!