GALERIJE SE ODPIRAJO NAVZVEN!


V mesecu februarju slovenska kultura praznuje. V času, ko ukrepi zaradi epidemije onemogočajo kontinuirano normalno delovanje galerij, Obalne galerije Piran (OGP) svojo razstavno in pedagoško dejavnost širijo v javni urbani prostor.

GALERIJE NAVZVEN je nova pobuda OGP, ki jo bomo začeli razvijati februarja 2021 v sodelovanju z Mestno občino Koper in Mestno kavarno Piran. To bo poskus za vzpostavitev novih načinov komuniciranja in ohranjanja stikov z občinstvom v težkih časih, ko je javni prostor skoraj povsem zaprt, javna komunikacija pa ohromljena. GALERIJE NAVZVEN bo z živahnim nagovarjanjem obiskovalcev in naključnih mimoidočih dobrodošla popestritev.

Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarju si bo javnost lahko na odprtem ogledala razstave likovnih izdelkov skoraj tisoč osnovnošolcev in dijakov, nastalih na Prešernovi grafični delavnici OGP 2021. Izdelki bodo zaživeli v izložbi nekdanje trgovine Poster v Čevljarski ulici v Kopru, v parku Galerije Herman Pečarič v Piranu in na osrednji ploščadi v Portorožu. Več na spletni strani.
Na Prešernov dan pripravljamo obenem tudi dvojni dogodek, povezan s predstavitvijo prve obsežne monografije Jake Jeraše, ki bo potekala ob prisotnosti avtorja in kustosov OGP. Predstavitev, ki se bo dopoldne začela pod voltami mestne kavarne Loža v Kopru in popoldne nadaljevala na terasi Mestne kavarne Piran, je navezava na razstavo tega koprskega fotografa (ogled razstave je podaljšan do 28. februarja 2021). Po predstavitvi knjige bodo brali svojo poezijo trije uveljavljeni piranski pesniki: Vanja Pegan, Marko Matičetov in Marino Maurel, ter mladi avtorici Luna Rosso (OŠ Piran) in Denise Ventrella (Gimnazija Antonio Sema Piran). 

Program je organiziran v sodelovanju z Mediadomom Pyrhani, ZKD in JSKD Piran, ter pomočjo Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran. Dogodke bomo javnosti posredovali po socialnih omrežjih in streamingu na kanalu YouTube. Več na spletni strani.
Podobno se galerijske vsebine širijo navzven tudi v Piranu, z motivi solin Jake Jeraše na oknih Mestne kavarne Piran (pritličje galerije na Tartinijevem trgu). Gre za novo obleko oken piranske kavarne, olepšanih za prijetnejše doživljanje spodnjih ambientov naše piranske mestne hiše kulture z ulične perspektive v času, ko vse sameva.

V okviru čezmejnega projekta Tokrat je na sceni… Zlata modrina, ki ga je zasnovala tržaška umetnica Lorena Matic, napovedujemo virtualno predstavitev nagrajenih dijaških likovnih izdelkov 16. edicije istoimenskega natečaja in razstavo sodelujoče mentorice, umetnice Giuliane Balbi. Ta bo na ogled že od 4. februarja v Galeriji Meduza v Kopru, del nje so tudi fotografije Tihomirja Makovca. Razstava je nastala v sodelovanju z društvom Opera viva iz Trsta in Nacionalnim inštitutom za biologijo (NIB) – Morsko biološko postajo Piran. Več na spletni strani.

Konec meseca se bo predstavljanje likovne ustvarjalnosti mladih sklenilo s postavitvijo razstave Živel strip! Živela animacija!, ki bo javnosti na ogled od 25. februarja do 16. aprila 2021. To pobudo OGP v sodelovanju s Strip core / Forumom Ljubljana v koprski Galeriji Meduza pripravljajo že četrto leto. Več na spletni strani.

Več informacij o posameznih dogodkih najdete v nadaljevanju in na naši spletni strani Obalne galerije Piran (obalne-galerije.si).
V pričakovanju meseca slovenske kulture vas lepo pozdravljamo ter vabimo na ulični sprehod in oglede na odprtem!