Obalne galerije Piran v avgustu pripravljamo nekaj novih dogodkov in najavljamo pestro dogajanje v septembru, ki ga zaznamujeta dve tradicionalni prireditvi: FORMA VIVA PORTOROŽ in EX-TEMPORE PIRAN.

Priprave na praznovanje 60-letnice FORMA VIVE PORTOROŽ 1961-2021 z bogatim spremljevalnim programom, ki nastaja v sodelovanju s številnimi partnerji, gospodarskimi akterji in lokalnimi skupnostmi, so v zaključni fazi. Eden od pomembnejših projektov, ki obeležujejo 60. let Forme vive, za katerega si je prizadevalo novo vodstvo Obalnih galerij Piran, Mara Ambrožič Verderber, je realizacija interaktivnega avdio-video vodiča v treh jezikih, slovenskem, italijanskem in angleškem. Virtualni ogled Forme vive bo javnosti predstavljen v kratkem.

Jubilejni kiparski simpozij v kamnu FORMA VIVA PORTOROŽ 1961-2021 (10. 9.–16. 10. 2021), ki bo v znamenju narave in njene prepletenosti s sodobno umetnostjo, nosi naslov ART & NATURE. Narava v vseh svojih pojavnih oblikah kot motiv oziroma izziv za ustvarjanje štirih povabljenih umetnikov: Max M. Seibald (Lienz, 1968), Avstrija; Alberto Scodro (Marostica, 1984), Italija, Mario Lopes (Leiria, 1981), Portugalska; Jure Markota (Slovenj Gradec, 1981), Slovenija. Gre za mednarodno uveljavljene predstavnike srednje generacije in obetavne mlajše vizualne ustvarjalce. Kiparji bodo kamen iz kamnoloma Kanfanar v hrvaški Istri klesali za štiri javne lokacije istrskih mest, v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Vse štiri občine so namreč s svojo aktivno udeležbo na letošnjem simpoziju podprle to edinstveno umetniško prireditev, ki je v mednarodnem prostoru prepoznavna že šest desetletij. Pred začetkom simpozija bomo organizirali tiskovno konferenco s spremljevalnim programom, ki se bo odvijal na kiparskem delovišču na Seči, pred vhodom v Park kamnitih skulptur Forma viva v začetku septembra. Več na povezavi https://www.obalne-galerije.si/forma-viva/.

V polnem teku so tudi priprave na tradicionalni, že 56. MEDNARODNI SLIKARSKI EX-TEMPORE, ki bo potekal v Piranu od 28. 8. do 4. 9. 2021. Njegov začetek bomo zaznamovali z odprtjem intermedijske razstave mlade likovne ustvarjalke LARE PAPOV. Mednarodna strokovna žirija ji je na lanskoletnem ex-temporu podelila nagrado za najboljše delo mladega avtorja v obliki samostojne razstave v GHP.
Že nagrajena slika Best Content, ki jo odlikuje konceptualna naravnanost, napoveduje zanimivo predstavitev novih del z naslovom PARALAKSE, ki bo v piranski Galeriji Herman Pečarič na ogled od 28. 8. do 31. 10. 2021. V tednu pred sobotnim zaključkom prireditve 4. 9., se bodo zvrstili še drugi spremljevalni dogodki, namenjeni otrokom in odraslim.
Strokovno žirijo EX-TEMPORTA PIRAN 2021 sestavljajo: Miran Mohar (Ljubljana), mednarodno priznani umetnik, član skupine IRWIN in prodekan AVA akademije za vizualno umetnost v Ljubljani; Nemanja Cvijanović (Rijeka), likovni umetnik in profesor na Akademiji za lepe umetnosti v Benetkah; Corinne Mazzoli (Benetke), multimedijska umetnica in akademska raziskovalka na Univerzi IUAV v Benetkah. Kot vsako leto, bo žirija tudi letos izbrala dela za razstavo in podelila večino razpisanih nagrad. Razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad s kulturnim programom, ki bo v soboto, 4. 9., zvečer v piranski Mestni galeriji, bo režiral Igor Jelen Iggy.

Ob razstavi MIRE LIČEN, LUX ET VOX sta se 4. avgusta v Mestni galeriji Piran odvili delavnici za otroke in odrasle. Na delavnici Moj mozaik, ki jo je s kustosinjo Ane Papež in ostalimi pomočniki vodila avtorica osebno, so izdelovali mozaike v posebni tehniki stekla na steklo. Svoje izdelke so sodelujoči obdržali za spomin na zanimivo likovno izkušnjo. Sledili bosta vodstvi po razstavi z Miro Ličen in kustosinjo Nives Marvin: v soboto, 14. 8. 2021, ob 11.00 v MGP, bomo na vodstvu predstavili katalog, ki je izšel ob razstavi, zadnje vodstvo pa bo v soboto, 21. 8. 2021, ob 11.00.
V drugi polovici avgusta se bo odvijala zabavna in mikavna delavnica na prostem v duhu prihajajoče 60. obletnice Forma vive. Zato bomo v Obalnih galerijah Piran izdelali 4 kubuse in jih postavili na javne površine vseh štirih sodelujočih obalnih občin (Piran, Izola, Koper, Ankaran). Mimoidoči otroci in mladostniki bodo zelene kubuse lahko porisali, popisali, jim kaj dodali, jih »obdelali« po svoji volji in okusu. Vabljeni na Forma viva BITE zabavo!

Konec avgusta bomo razstavo THE PAINTING NOW! SLIKARSTVO ZDAJ! v Galeriji Monfort zaključili z javnim vodstvom v nedeljo, 29. 8. ob 11:00. Sodelujoče slikarje in razstavljena dela bo predstavil kustos Andrej Medved, na sproščen pogovor pričakujemo tudi nekatere umetnike.
Veselimo se vašega obiska!