Obalne galerije Piran prvo četrtletje končujemo z nizom novih razstav in dogodkov ter ponovnim odprtjem Galerije Monfort v Portorožu, ki je pozimi zaprla svoja vrata. Pripravljamo se na pomladni čas in v mesecu aprilu prvič praznujemo tudi Dan zemlje.

V Galeriji Monfort v Portorožu bo od 2. aprila do 23. maja 2021 na ogled prostorska postavitev BORISA ANTONA BEJE z naslovom SAIL WITH ME. Avtor se uvršča med vidnejše predstavnike mlade generacije slovenskih vizualnih umetnikov. Njegova estetizirana in sočasno neposredna likovna govorica, s katero prepleta različne medije, kritično razgalja simptome sodobne družbe. Umetnikova ideja, da bi v razstavo vključil tudi leseni splav, zasidran nekaj korakov stran od razstavišča, se ni izpolnila. V resnici se bo med postavljanjem, skorajda kot obredno dejanje, odigral enkraten dogodek njegovega uničenja. Posnetek bo zabeležen v javnem virtualnem prostoru.

Naslednjo razstavo odpiramo 21. aprila v Galeriji Meduza v Kopru, kjer se bo prvič v OGP predstavila slikarka LUČKA ŠPAROVEC. Razstava PREHAJANJE bo na ogled ponudila risbe večjih dimenzij, slike in objekte. V kontinuiranem ustvarjanju avtorice je poudarjena risba, pri kateri se linije iz realističnih oblik vse bolj reducirajo v nekakšne abstraktne forme. Z risbo gradi tudi sliko, vselej v prepoznavnem pastelnem koloritu.

Le nekaj dni pozneje, 23. aprila, v Mestni galeriji Piran odpiramo razstavo JAZ BIVAM, ki jo v sklopu FESTIVALA MARAVEE DRESS − Obleka kot regenerator identitete in ambienta med umetnostjo, modo in predstavami organiziramo v sodelovanju z Umetniškim društvom Maravee (Videm, Italija). Številni dogodki festivala so v letu 2020 potekali na različnih lokacijah v Furlaniji Julijski krajini. Na razstavi v Piranu, ki festival zaključuje, se bodo predstavile slovenske in italijanske avtorice: VANJA BUČAN, PETRA DOLJAK, URŠA SKUMAVC, ELENA FAJT, SIMONA SEMENIČ, NADA ŽGANK in ROMINA DORIGO. Razstava ponuja dinamičen dialog in preplet različnih likovnih zvrsti −  fotografije, mode, performansa, videa, instalacije − ter postavlja vprašanje, ali človekova identiteta naseljuje obleko ali pa je obleka tista, ki oblikuje našo identiteto in se predstavlja skozi telo.

V lanskem in tem letu smo štiri slovenske ustanove – Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) Slovenj Gradec, Galerija Murska Sobota, Obalne galerije Piran in Galerija ZDSLU Ljubljana − realizirale nacionalni razstavni projekt LOJZE LOGAR, PREGLEDNA RAZSTAVA 1968−2014. Logarjevi cikli so bili in so še na ogled v omenjenih galerijah. V aprilu bosta kustosa slovenjgraške in piranske galerije, Marko Košan (vodja projekta in urednik nastajajoče monografije) in Nives Marvin, v Mestni galeriji Piran predstavila medinstitucionalni projekt, s poudarkom na posameznih razstavah. V primeru, da bo epidemiološka slika to onemogočila, bomo organizirali spletno predstavitev.

Od 26. marca do 30. junija so v različnih kulturnih in sakralnih objektih v Piranu (Gledališče Tartini, krstilnica Janeza Krstnika, cerkev Marije Zdravja, cerkev sv. Petra, cerkev sv. Roka, cerkev sv. Marije Tolažnice, Tartinijeva hiša) ter v Kamniti dvorani Monforta v Portorožu na ogled slike iz ciklov OBJEMI in EXODUS slikarja SAFETA ZECA. Oba cikla je avtor ustvarjal zadnjih dvajset let, navdahnjen z globokim spoštovanjem do tragičnega vojnega dogajanja v Bosni in do sodobne migrantske problematike. Razstava je nastala v organizaciji Obalnih galerij Piran, TA Maone, Društva »Prijatelji zakladov sv. Jurija« s sodelovanjem Občine Piran, Samoupravne skupnosti Giuseppe Tartini Piran, Župnije Piran, Avditorija Portorož in Turističnega združenja Portorož. 

Svetovni dan Zemlje, 22. april, letos praznuje 51 let prizadevanj za izboljšanje podnebnih in okoljskih razmer. Na pobudo Občine Piran se bomo praznovanju pomembne obletnice pridružili tudi Obalne galerije Piran in nekatera občinska kulturna društva. Pod geslom UMETNOST ZA DAN ZEMLJE bomo organizirali čistilno akcijo občinskih prostorov, ki so v upravljanju OGP. Akcija opozarja na pomen  urejenega delovnega okolja, pa tudi na vse večjo nujo po vzdrževanju in ohranjanju arhitekturne  dediščine za prihajajoče rodove. Čistilna akcija bo potekala med 20. in 23. aprilom 2021, vsak dan od 9. do 17. ure, na nekdanji Policijski postaji v Portorožu. Vabljeni vsi, ki želite pomagati!