Ex-tempore Piran 2020 |

Galerija Monfort, Portorož |

Mestna Galerija, Piran |

6. september 2020 – 18. oktober 2020

Ex-tempore Piran je eden najpomembnejših likovnih dogodkov v slovenski Istri. Prepoznaven je po svojem tekmovalnem značaju in dolgi tradiciji, saj že več kot petdeset let bogati kulturni utrip turističnega kraja. Udeležujejo se ga akademsko izobraženi ustvarjalci, mladi likovniki in ljubitelji slikarstva, ki prihajajo iz Slovenije in različnih, predvsem sosednjih držav.

Letošnji, 55. mednarodni slikarski ex-tempore kljub novim razmeram (Covid 19) nadaljuje s tradicijo. Mednarodna strokovna žirija: Ketrin Miličević Mijošek (HR), dr. Aurora Fonda (I), dr. Petja Grafenauer (Sl) in tajnica Tatjana Sirk bo opravila izbor slik za razstavo v obeh razstaviščih ter podelila več različnih nagrad, med temi tudi prestižni grand prix v vrednosti 2.000 evrov. Posebej velja poudariti naklonjenost zvestih zbirateljev, ki so se kljub omenjenim razmeram tudi letos odzvali.

Slavnostna podelitev nagrad ob zaključku s kulturnim programom, ki bo v soboto, 5. 9. 2020, ob 20.30 v Mestni galeriji Piran, pa bo potekala nekoliko drugače. Udeležilo se je bo le omejeno število povabljenih gostov (člani mednarodne strokovne žirije, nagrajenci in zbiratelji), zato bo dogodek prvič v živo predvajan na facebookovem profilu OBALNE GALERIJE PIRAN.

Sklepno prireditev v režiji Igorja Jelena – Iggyja bo vodil Iztok Gustinčič, nastopila pa bosta Godalni kvartet Feguš (Jernej Feguš, Andrej Feguš, Simon Peter Feguš, Filip Feguš) in plesalka Eva Jankovich (Hiša umetnosti IGEN Celje).

Številne spremljevalne prireditve, namenjene različnemu občinstvu, ki smo jih vrsto let organizirali s sodelovanjem piranskih ustanov, društev in šol, so letos okrnjene. Ohranili smo predvsem dogodke, namenjene ustvarjalnosti mladih in najmlajših obiskovalcev (ex-tempore za otroke in učence na Tartinijevem trgu, art delavnico poslikave tekstila Morska pravljica in art delavnico poslikave telesa Tatoo4you).


Dogodek bo prvič v živo predvajan na facebookovem profilu OBALNE GALERIJE PIRAN