Lara Papov: Paralakse | 

Galerija Herman Pečaric, Piran | 

28. avgusta 2021 – 31. oktober 2021

Intermedijska razstava Paralakse / Parallaxes Lare Papov, mlade diplomantke ljubljanske Akademije za vizualne umetnosti, predstavlja njeno družbeno zavzeto, prostorsko in konceptualno raziskovanje v izbranem mediju. V svojih delih in domišljenih galerijskih postavitvah pogosto – kot sama pravi – obravnava »vmesni prostor in njegovo spremenljivo materializacijo, ki se pojavlja znotraj procesov sprememb iz vsakodnevnega življenja«, kar opredeljuje tudi poimenovanje pričujoče razstave. To je prav tako glavna tema njene prve samostojne razstave na Primorskem, v piranski galeriji, ki je nagrada za najboljše delo mladega avtorja, starega do 35 let; podelila jo je Mednarodna strokovna žirija LV. Mednarodnega slikarskega ex-tempora Piran. Le-ta je izbrala njeno sliko »Best Content« z obrazložitvijo: »Delo odlikuje zanimiva konceptualna naravnanost, v kateri združi banalni ready made s podobo morja, s sladko vsebino vred, v repetitivno podobo. Morska veduta je tako posodobljena, povezana z množično potrošnjo in znova aktualna

Larina dela: instalacije in videi so raznoliki v motivni in tehnični izvedbi, vendar v svojem bistvu preprosti, celo minimalistični, v nekaterih segmentih dopuščajo celo vtis spontane igrivosti in radoživosti, kot celostne enote pa so tudi vizualno privlačna. S premišljeno avtoričino postavitvijo v galerijski prostor ustvarijo novo in drugačno zgodbo, skozi katero se obiskovalec giblje ter jo vidi, občuti in preinterpretira po svoje; vsekakor mu dopušča, da si ustvari lastno izkušnjo in doživetje. Takoj je opazna raznolikost idejno-sporočilnih in različnih likovnih realizacij, seveda vedno s hoteno namero preiskovanja razsežnosti vmesnega prostora: le-ta je vsem nam samoumeven, senzibilni avtorici pa vedno znova vzbuja nikoli dorečena vprašanja o njegovem resničnem obstoju. V vseh delih nas presenetijo zelo preprosti predmeti ali detajli, saj nas obkrožajo v vsakodnevnem življenju in so takoj prepoznavni, za nas morda popolnoma nepomembni, avtorici pa očitno pomenijo navdih pri obravnavanju izbrane teme. Vedno znova si postavlja vprašanja kako posameznik dojema te male stvari, samoizprašuje se, ali je prvi vtis videnega sploh realen in kaj se morda skriva za fizičnim obličjem le-teh. Kajti živimo v času visoko razvitih sodobnih tehnologij, informacijskih, računalniških, spletnih in drugih, ki omogočajo hiperprodukcijo množičnih, tudi agresivnih vizualnih podob in informacij, ki jih človeški um ne zmore dojeti in sprejeti v celoti. Torej večina teh vidnih sporočil v kakršnikoli obliki ostane za vedno izgubljena in pozabljena, saj v zavesti morda ostajajo le drobci iz teh celot, ne glede na to, ali so pomembni ali nepomembni. So pa vedno povezani le s skrajno individualnim videnjem, z lastnimi izkušnjami, spomini, asociacijami in tako v zavesti človeka ustvarijo povsem novo in intimno stvarnost. Vsekakor je v procesu ustvarjanja ta problematika tudi avtoričina vsebinska zavzetost, ko s skrajno subjektivnim prenosom motivov in informacij ustvari novo sporočilnost, ki je hkrati njena komunikacija navzven.

Likovnost Lare Papov je zelo raznolika: izbira različne zvrsti (instalacije, objekte, videe), različne materiale, tudi nekonvencionalne, prav tako ji ni tuja uporaba najnovejših sodobnih tehnologij (na primer 3D tiska). Poudarjen je njen vnaprej domišljen koncept postavitve v konkretni prostor, in sicer tako, da se posamezna dela med seboj povezujejo z njeno zelo osebno sporočilnostjo, ki pa vsakemu obiskovalcu vzbuja drugačne mentalne procese, tudi čustvene odzive in seveda različne vsebinske interpretacije.

Nives Marvin

Biografija
Lara Papov je študirala na Akademiji za vizualne umetnosti (A. V. A.) v Ljubljani. Imela je več samostojnih razstav in je sodelovala tudi na skupinskih razstavah v tujini. Letos je sodelovala pri skupinskem projektu Akademski oreščki #1. Leave Group? v Ljubljani. Zadnjo samostojno razstavo When You See Me Again It Won't Be Me je imela leta 2020 v Kranju kot del mednarodnega festivala KAOS, iz katere se je razvila iniciativa za mednarodni projekt About tomorrow. V minulem letu se je predstavila še s samostojno razstavo
S T A C C A T O v Centru in Galeriji P74 v Ljubljani. Kuratorka Danica D. Tepeš in Institut ERGO SUM sta jo leta 2019 povabila k sodelovanju na mednarodno razstavo Between the Atlantic and Pacific Oceans na Kiribatih. Sodelovala je še pri skupinski razstavi S01E01 Galerije 7:069 v Velenju. V sodelovanju z ustvarjalcem Gregorjem Rozmanom je bila leta 2016 izbrana na razpisu Mestnega muzeja Ljubljana s skupnim projektom BUS STOP, ki je bil predstavljen v sklopu Indigo Festivala v Ljubljani. S serijami fotografij sta leta 2016 sodelovala še pri projektu Drevo v ljubljanskem parku Tivoli, prav tako v organizaciji Mestnega muzeja Ljubljana. Mednarodne strokovne žirije so njena dela večkrat izbrala za razstavo Ex-tempora Piran v Mestni galeriji Piran (2017, 2018 in 2020); leta 2020 pa ji je žirija podelila nagrado za najboljše delo mladega avtorja. Lara Papov živi in ustvarja v Kranju, Ljubljani ter Kopru.