Joni Zakonjšek: Iz knjige spokojnosti |

17. 12. 2021 – 8. 02. 2022 | Mestna galerija Piran |

Odprtje: Petek, 17. 12. 2021, ob 19:00

Beli veter, Velika sela, jesen 2013 – poletje 2017, olje na platno, 132 x 230 cm

O, RadosTi!, Velika sela, pomlad 2017- pomlad 2021, olje na platno, 175 x 220 cm

Samostanska pomlad, Velika sela, zima – jesen 2021, olje na platno, 118 x 78cm

Piranski slikarki Joni Zakonjšek in njenemu slikarstvu v Obalnih galerijah Piran sledimo že od samih začetkov njenega samostojnega likovnega ustvarjanja. Leta 2004, leto po pridobljeni diplomi, ji je na Mednarodnem slikarskem ex-temporu Piran strokovna žirija podelila grand prix. Leto pozneje se je v Mestni galeriji Piran in Galeriji A+A v Benetkah predstavila s samostojno razstavo Časenje, leta 2008 je bila v Galeriji Loža na ogled njena razstava Morje sem ter leta 2015 v Galeriji Herman Pečarič razstava akvarelov in slik z naslovom Krožne pesmi.
Leta 2007 je na Mednarodnem slikarskem ex-temporu prejela nagrado za najboljši akvarel. Sodelovala je tudi na več skupinskih razstavah, ki smo jih postavili v Obalnih galerijah: leta 2008 na razstavi, posvečeni 100-letnici rojstva Hermana Pečariča, Oljčni gaj z rdečo zemljo, leta 2011 na Figuralno, figurativno, figurabilno v Galeriji Monfort, leta 2012 Iz oči v oči v Mestni galeriji Piran, leta 2015 Mojih 5 najljubših v Galeriji Loža in nazadnje na letošnji skupinski razstavi v Galeriji Monfort Slikarstvo zdaj! Slovenija 2021.
Tokrat se nam bo Joni Zakonjšek na samostojni razstavi Iz knjige spokojnosti v Mestni galeriji Piran predstavila s slikami, akvareli in risbami iz obdobja zadnjih treh let. Osrednji motiv likovnih del so podobe krajin, travnikov, dreves, vode, ki so naslikani z natančnostjo, značilno za to k dovršenosti usmerjeno slikarko.
Rdeča nit razstave, ki zajema tako velike, veličastne, kot tudi majhne formate slik in del na papirju, je Jonin odnos do narave, povezanosti z njo, do življenja samega, do vesolja, do vsega, kar je vidno in nevidno (našim očem), a prisotno. Dela so gosto prepletene preproge, so izraz samoizpraševanja vedno sveže postavljenih vprašanj. Upodobljeni vzorci narave – raznobarvno listje, lubje dreves, travniško cvetje, vodni odsevi migetajo in nas vabijo v razstiranje globin. Motivika narave je Joni Zakonjšek začela zanimati zelo zgodaj. Že na akademiji je med odmori hodila k drevesom, v mestih, kjer je bivala, v parke, kjer jo je pogled na preplet vej pomirjal in obenem oživljal.
Kot umetnica sama pojasni: »Slika sicer nastaja tako, da se čim bolj približa notranjemu občutju sveta.

Naša naravna težnja je, da zrcali našo dušo, podobo doživljanja sveta, kozmosa, celote. Življenje lahko slikaš po tej notranji podobi, ne le slike. Ali bolje – slika in življenje lahko slikata tebe. Občutek ekspanzije, brezmejnosti, vibracija lepote in vseprepletenosti, ki jo čutim kot bistvo življenja. Intenzivnost tega kliče, da se mora naslikati, razširiti, in energija slike se ne ustavi, kjer je njen okvir.«
Joni Zakonjšek je po gimnaziji preživela dve leti v Londonu in na Whitechapel Art School končala Foundation Course of Art, nato je leta 2003 z delom, naslovljenim Krajina kot področje duha, diplomirala pri profesorjih Emeriku Bernardu in Marku Uršiču na Likovni akademiji v Ljubljani. Od leta 2004 je samostojna likovna ustvarjalka. Po desetletju bivanja nad dolino Dragonje in v drugih primorskih vaseh zdaj živi v Beli krajini. Od leta 2002 je postavila mnogo samostojnih razstav v priznanih razstaviščih ter se udeležila številnih skupinskih razstav doma in v tujini; za svoje ustvarjalno delo je prejela vrsto nagrad in priznanj.

Ob razstavi bo izšel trojezični katalog o slikarki in njenih delih. Ob besedilu pesnika, filozofa in umetnostnega zgodovinarja Miklavža Komelja ter kustosinje razstave Ane Papež katalog vsebuje še reprodukcije razstavljenih del. Razstava bo na ogled bo do 8. 2. 2022.

Inauguracija -