Erik Lovko: Mož in sonce | 

Mestna Galerija, Piran | 

5. junij 2020 – 23. avgust 2020

Erik Lovko (Postojna, 1953-2009) je po diplomi na Akademiji lepih umetnosti v Firencah leta 1979 v Ljubljani zaključil še kiparsko specialko. Po dveh letih delovanja kot svobodni umetnik se je leta 1981  zaposlil v Šolskem centru Postojna. Skupinsko je začel razstavljati v Italiji leta 1974. V Firencah je imel dve leti za tem tudi  svojo prvo osebno razstavo. V toskansko glavno mesto se je kasneje vedno znova rad vračal. Seznam njegovih skupinskih razstav razkriva redne udeležbe na tradicionalnih domačih, pa tudi drugih mednarodnih razstavah. V obdobju 1978-1999 je imel priložnost sodelovati  na kiparskih simpozijih, med katerimi je bila tudi portoroška Forma viva (1979, 1999). Poleg kiparstva, slikarstva in grafike se je priložnostno ukvarjal tudi z ilustracijo in karikaturo.

Lovko sodi med pomembne osebnosti našega prostora in hkrati med tiste primorske umetnike, ki najbolje predstavljajo tudi mediteranski pol slovenske umetnosti. S svojim bogatim ustvarjalnim opusom je pomenljivo zaznamoval tokove sodobne umetnosti tako v domačem kot v mednarodnem prostoru.

Leta 2019 je minilo deset let od prezgodnje smrti tega ustvarjalca. V sodelovanju z umetnikovo hčerko Majo Lovko, tudi pobudnico obeležitve obletnice, so Obalne galerije Piran, skupaj z Društvom likovnih umetnikov Insula, pripravile pregledno razstavo njegovih del  v Mestni galeriji Piran in v Galeriji Insula Izola.