PEDAGOŠKE DELAVNICE

V sklopu projekta ArtLab Meduza, katerega koordinira in organizira kustosinja pedagoginja Ana Papež v sodelovanju z različnimi umetniki, veselo potekajo zanimive pedagoške delavnice v Galeriji Herman Pečarič.

S pedagoškimi ustvarjalnimi delavnicami v ustvarjalnem kotičku v Galeriji Herman Pečarič se otroci preko likovnih razstav spoznavajo z različnimi slikarskimi tehnikami, recikliranjem papirja, izdelavo kolažev in risanjem razglednic. Cilj je spodbujanje domišljije, ozaveščanje o pomenu recikliranja ter razvijanje kreativnosti in estetskega čuta. Pedagoške delavnice vodijo izkušeni umetniki in strokovno osebje, kot so Vasko Vidmar, Veruš Villangó, Francesco Zardini, Ištvan Huzjan in Gani Llalloshi.

Prvi dogodek projekta ArtLab je bila otvoritev razstave lokalnega umetnika Vaska Vidmarja z naslovom Ti si gozd. Na delavnicah z Vaskom Vidmarjem otroci ustvarjajo in spoznavajo abstraktne motive, procese izdelovanja recikliranega papirja, s tehniko kolaža ustvarjajo zabavne portrete, izdelujejo razglednice v tehniki vodene barve in soli in spoznavajo kratko zgodovino risanja stripov ter sestavljajo stripovsko zgodbo. S Francescom Zardinijem iz Trsta otroci poglobljeno opazujejo umetnine in se urijo v povezovanju vidnih informacij brez predhodnega opisa ali učenja. Ustvarjajo čudovite, večplastne izdelke. Pod vodstvom Veruš Villangó otroci svoje znanje nadgrajujejo z nastajanjem domišljijskih ilustracij in ustvarjajo svoje imaginarne ilustracije ter se naučijo delati GIF animacije. V sodelovanju z Ištvanom Huzjanom in OŠ Sečovljeizvajamo celodnevno delavnico Kiparimo skupaj na temo Forma vive Portorož za nadarjene otroke iz šol piranske Občine. Pod vodstvom Ganija Llalloshija se otroci, v mesecu avgustu, znova srečajo s tehniko kolaža in ustvarjajo krajino. 

ANDRAGOŠKE DELAVNICE

Pri pripravi andragoških delavnic izhajamo iz potreb lokalnega okolja. Živimo v mestu, ki ga krasijo skulpture uveljavljenih umetnikov, mnogokrat pa domačini sami ne vedo, kdo so avtorji posameznih skulptur. Andragoške delavnice potekajo v sodelovanju z Natalijo Planinc, kipe in kiparje pa javnosti predstavljajo kustosinje Obalnih galerij Piran, dr. Majda Božeglav Japelj, Nives Marvin in Ana Papež.

Na štirih srečanjih so udeleženci lahko podrobneje spoznali skulpture Delfin Janeza Lenassija in Jakoba Savinška, Pegaza Jakova Brdarja, Batičevega Prometeja in Ribiče, ter kipe nastale v sklopu kiparskega simpozija Forma viva Portorož, ki krasijo mesto Piran kiparjev Lenassija in Nagaseja, Atanasoskega in Lenassija, Marconijeve in Pompilija.