Galerija Meduza, Koper | 
4. oktober 2019 ‒ 22. november 2019 | 
Odprtje: petek, 4. oktober 2019, ob 19.00 uri

Obalne galerije Piran v sodelovanju s Stripburgerjem/Forum Ljubljana nadaljujejo s ciklom treh samostojnih razstav uveljavljenih slovenskih stripovskih avtorjev (Marko Kociper, Andrej Štular in David Krančan). Po lanskoletni razstavi originalnih stripov s prostorsko postavitvijo Marka Kocipra z naslovom Jazbec in tretji svet, bo tudi letošnja razstava Andreja Štularja na ogled v okviru spremljevalnega programa festivala stripa TINTA. Osrednji program festivala poteka med 10. in 13. oktobrom na različnih prizoriščih v Ljubljani in drugje po Sloveniji, od lanskega leta tudi v Kopru. S pestrim programom v obliki razstav, delavnic, predavanj, filmskih projekcij, stripovskega sejma in drugih dogodkov poudarja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti.

Andrej Štular z razstavo Tretji tir potrjuje prvovrstno kondicijo, s katero preskuša meje različnih likovnih panog, začinjenih z neumornim recikliranjem ter prekaljeno ready-made taktiko. Štular išče, kar mora biti najdeno; ponovno odkrita lepota vsakdanje tvarine in podob se pod umetnikovimi prsti spreminja v pomenljive in lirične stvaritve, ki z ironijo in humorjem posegajo v kulturno-družbeni historiat. Razstava v Kopru prinaša raznorodno bero del, nastalih v zadnjih letih: izbrane risbe, kolaže ter objekte, predvsem pa kratke stripe, tudi izbor originalov iz starejših stripovskih albumov.

ANDREJ ŠTULAR (1967) pri svojem ustvarjanju povezuje različne likovne tehnike in medije. Njegova samosvoja dela, pogosto plod reciklaže in vsakovrstnih predelav, često prevprašujejo sfere domačijske psihopatologije, pa tudi človekovo bit, njegovo identiteto in položaj v ustroju sodobnega sveta. Štular je umetnik z zavidljivo kilometrino na polju vsakršnih obrobnih likovnih praks, ki mu uspe s humorjem in svežino vsakič znova izzvati gledalca. Je član ljubljanskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo. Za svoje delo je prejel več nagrad; v zadnjem obdobju med drugim dve nagradi za likovno podobo ‒ v Kazahstanu za predstavo Zrcalce (LG Nebo), na Bienalu slovenskih lutkovnih ustvarjalcev v Mariboru pa posebno nagrado za lutkovni pristop in domišljeno likovno podobo za uprizoritev zgodbe Bežimo, svet se podira iz serije stripovskih albumov Zverinice iz Rezije v stripu!