Poročilo o Prešernovanju 2021 – pedagoška delavnica na kateri so sodelovale šole iz vse Slovenije

V Obalnih galerijah Piran smo si letošnji Prešernov dan 2021 zastavili v slogu medobčinskega, čezmejnega in nacijonalnega sodelovanja!

Za državni praznik slovenske kulture smo  namreč pripravlili posebno prešernovo delavnico, namenjeno učencem višjih razredov osnovnih šol ter dijakom iz vse Slovenije in obmejnega dvojezičnega prostora. Sodelujoči so se izražali v grafiki (linorez), kolažu, risbi in karikaturi, motiv pa je bil portret našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Udeleženci so, če so želeli, dodali še izbrano  vrstico vzeto iz Prešernovih pesmi. 

Delavnica je potekala pod vodstvom kustosinje pedagoginje Obalnih galerij Piran, Ane Papež in likovnega pedagoga, akademskega slikarja Matjaža Borovničarja, zaposlenega na Osnovni šoli Šmarje pri Kopru.

Iz zbranih portretov so nastale nastale raznolike prostorske instalacije, ki so bile razstavljene med 8.2.2021 in 8.3.2021 na odprtem, v treh obalnih mestnih stičnih točkah:

– v parku galerije Herman Pečarič v Piranu (8.2.2021);

– na glavni ploščadi Trg Prekomorskih brigad v Portorožu (8.2.2021)

* Dela s ploščai smo zaradi incidenta kasneje premestili v notranjost Galerije Hermana Pečariča.

– v izložbi prostora Poster na Čevljarski ulici v Kopru (8.2.2021).

Posnetke in video-utrinke prostorskih instalacij smo objavili tudi na FB in na spletni strani obalne-galerije.si. 

Galerija Hermana Pečariča pa ni bila zgolj razstavni prostor, temveč je bila »centralna postaja« ves čas prihajanja in opremljanja izdelkov. Ker so dela večinoma prihajala po e-pošti, smo jih v Pečaričevi galeriji natisnili in plastificirali. Plastificirali (v mape za ta namen) smo okoli 1000 izdelkov, saj so bile instalacije postavljene tudi na zunanjih lokacijah, kjer so tako pripravljene, lahko en mesec kljubovale vremenskim razmeram.