Muzeji in digitalno – mednarodni kolokvij | 29 marec – 1 april 2023 | 
Piran, Galerija Herman Pečarič (Leninova ulica 2) | 
Organizacija: Forum Slovanskih Kultur, Ljubljana | Partner: Obalne galerije Piran

Vsebina kolokvija z naslovom Muzeji in digitalno razgrinja priložnosti, prednosti, nevarnosti in slabosti nove muzejske izkušnje v polju novih digitalnih tehnologij.

Digitalne tehnologije omogočajo razvoj novih muzejskih praks in reinterpretacij muzejskih zbirk, novih oblik muzejske participacije, mreženja in dostopnosti dediščine. Muzeji z rabo razširjenih resničnosti (AR), virtualnih resničnosti (VR) in 3D digitalnih tehnologij ponujajo obiskovalcem nove načine razumevanja in komuniciranja.

Agenda o digitalizaciji muzejev se je vzpostavljala že desetletji pred pandemijo COVID 19, skladno z začetki digitalne dobe, a fizična zaprtost muzejev, predvsem v prvem valu pandemije, je sprožila »totalne« premike in raznovrstno družbeno interakcijo muzejev preselila v digitalna okolja. Priča smo sprožanju različnih digitalnih iniciativ in reinterpretaciji muzejskih gradiv z orodji in programi novih tehnologij, komuniciranju s publikami v digitalnem okolju in oblikovanjem popolnoma novih uporabniških digitalnih izkušenj. Čas pandemičnih omejitev življenja in delovanja je oblikoval mnoge digitalne inovacije, rešitve in prilagoditve.

Kolokvij tako ponuja pregled inovativnih projektov na tem področju ter hkrati opozarja na mnoge pasti virtualnih in mešanih resničnosti, zato moramo po informacijskih in digitalnih orodjih posegati premišljeno in kritično in z jasnim ciljem.

Več o programu in FSK na povezavi https://www.fsk.si/wp-content/uploads/2023/02/International-Colloquium-Piranova-8_Magazin-2.pdf